Jasno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Šatan musí najskôr zoškriabať hrdzu
Zdielať na

Šatan musí najskôr zoškriabať hrdzu

BRATISLAVA / Hokejový útočník Miroslav Šatan zo Slovana Bratislava sa v utorok pripojil k slovenskej reprezentácii. Štvornásobný medailista z majstrovstiev sveta herne pauzuje od 3. novembra 2012, keď utrpel zranenie v oblasti krčnej chrbtice po zrážke so Zdenom Chárom z HC Lev Praha v zápase Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL).

Šatan si odvtedy liečil medzistavcovú platničku v oblasti dolnej časti krčnej chrbtice. Od zranenia absolvoval viacero lekárskych vyšetrení, ale liečba a konsolidácia poranenej platničky napriek časovému odstupu od úrazu dlho neprebiehala tak, aby mu umožnila bezpečný návrat na ľad v zápasovom zaťažení.

"Nie je to stopercentne v poriadku, to však nie je po žiadnych úrazoch. Ešte v marci nebol badateľný progres, nevyzeralo to dobre. Zázrak sa nestal, ale staralo sa o mňa veľa ľudí, ktorým ďakujem. Ja som veľa času venoval liečeniu. Bola to teda kombinácia úsilia a ďalších faktorov. Som rád, že nepotrebujem operáciu a zranenie je v stave, že môžem hrať," povedal Šatan.

V ostatných týždňoch sa skúsený útočník pripravoval na ľade, trénoval so spoluhráčmi zo Slovana, s reprezentáciou do 20 rokov i individuálne. Pred týždňom sa podrobil magnetickej rezonancii, ktorú vyhodnocovali viacerí lekári. "Ich názor sa zjednotil, že po vyše piatich mesiacoch od úrazu je zranenie v stave, že by malo vydržať aj zápasovú záťaž. Od lekárov som dostal zelenú. Posledných šesť týždňov som trénoval, aby v prípade kladného verdiktu lekárov som bol pripravený, mohol hrať a nemal kondičný deficit. Keď som sa dozvedel verdikt, rozhodol som sa pripojiť k reprezentačnému mužstvu a pomôcť mu," uviedol Miroslav Šatan.

Vo štvrtok v Prahe

Slovenská reprezentácia nastúpi vo štvrtok v Prahe a v sobotu v Bratislave na medzištátne prípravné zápasy proti Česku. Minimálne v druhom súboji chce Šatan nastúpiť. Definitívu o štarte povie po rozhovore s trénerom Vladimírom Vůjtkom. "Riziko zranenia bude, ale zraniť sa môžem aj pri iných činnostiach. Riziko bude preto stále. Neobávam sa, že by som mal problémy s kondíciou, keďže som trénoval. Druhá vec však je, že nastúpim po dlhom výpadku, bude to pre mňa niečo nové. Prípravné zápasy však poslúžia k tomu, aby som zoškrabal hrdzu. Ak by som cítil, že nebudem prospešný pre tím, poviem trénerovi, aby ma nenominoval na majstrovstvá sveta. Ako športovec však myslím pozitívne. Sám som však zvedavý, ako sa budem cítiť na konci prípravy," uviedol 38-ročný útočník.

V KHL 2012/2013 odohral rodák z Topoľčian za "belasých" 21 stretnutí, v ktorých strelil 7 gólov a pridal 5 asistencií. Na posledných tréningoch sa cítil subjektívne dobre, objektívne to bude môcť posúdiť až po prvých dueloch. "Tréningy sú niečo iné ako zápas. Je na nich iné nasadenie i intenzita," tvrdil Šatan.

Slovensko bude 3. - 19. mája obhajovať striebro

Pred rokom bol medailový úspech veľkým prekvapením. Pred nadchádzajúcim šampionátom fanúšikovia veria, že by ho mohli hráči s dvojkrížom na prsiach zopakovať. "Vlani sme nasadili latku vysoko. Mužstvo sa stále len skladá, nikto nevie, koľko chlapcov príde z NHL. Uvidíme, aký sa zostaví tím. V akejkoľvek zostave budeme hrať naplno a budeme sa snažiť dosiahnuť čo najlepšie výsledky. Verím, že fanúšikovia budú stáť za nami v dobrom i v zlom," dodal Miroslav Šatan.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

sita

Súvisiace články