Jasno
17°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Highlighty: Nitra uniká Trenčínu, Skalica vyrovnala stav série
Zdielať na

Highlighty: Nitra uniká Trenčínu, Skalica vyrovnala stav série

Zdroj: sita, Nitra-Trenčín v play-off

NITRA / Nitrania potvrdili úlohu favorita aj v druhom štvrťfinálovom zápase play-off, keď zdolali na svojom ľade Trenčín 2:0 a rovnakým skóre vedú aj v sérii. Skalica zvíťazila v Piešťanoch 4:1.

HK Nitra - Dukla Trenčín 2:0 (0:0, 0:0, 2:0) - stav série 2:0

Góly: 56. Tománek (Stümpel, Pupák), 60. Tománek
Vylúčení: 5:5 na 2 min, presilovky a oslabenia 0:0, rozhodovali: Kubuš, Gašparík - Kacej, Zvrškovec, 3600 divákov

Nitra: M. Laco - P. König, M. Bača, Vantroba, Trefný, Nádašdi, Rais, Vosátko, Ordzovenský - R. Tománek, Stümpel, Pupák - Kmeč, E. Piatak, Podstavek - Jokila, Hamrák, Mašlonka - Lukáš Novák, T. Chrenko, Hrnka
Trenčín: A. Nagy - T. Bokroš, Imrich, Pozník, E. Bagin, E. Bednár, Habšuda, L. Markovič, Nemčík - J. Pardavý st., O. Rusnák, Marosz - Sojčík, Lelkeš, O. Mikula - Martin Filo, T. Klíma, Otčenáš - D. Hudec, Broska, Bustin

Úvodné dejstvo sa hrou podobalo na prvý zápas tejto série. Mužstvám nechýbalo nasadenie i bojovnosť a prím hrali predovšetkým pozorné obrany. Ako prví sa do vážnejšej šance dostali domáci, ale Stümpel v nájazde dvoch proti jednému zbytočne volil prihrávku namiesto strely. V 7. min mohli ísť do vedenia hostia, Sojčík a ani Lelkeš však zblízka neprepasírovali puk za brankára Laca. Dvanásta minúta priniesla príležitosť obrancu Bednára, ten však netrafil bránku.

Hostia mali veľkú príležitosť hneď v úvode druhej tretiny. Lelkeš prihral Mikulovi pred bránku, ale jeho úmysly zmaril brankár Laco. Obe mužstvá mali neskôr k dispozícii presilovky, no nenaložili s nimi podľa predstáv. Hostia hrali početnú výhodu aj v polovici druhej časti, no práve v nej mohli skórovať domáci. Podstavek našiel spoza bránky Piataka, ktorý zblízka Nagya neprekvapil. V 36. min brankárovi Lacovi znovu "zavarili" Sojčík s Lelkešom, ale domáci brankár svoj tím znovu podržal.

Na prvú vážnejšiu šancu v tretej časti sa čakalo do 48. min. V nej mal gól na hokejke Otčenáš, backhedom však nedostal puk do Lacovej bránky. V 52. min hrali domáci presilovku, sľubné šance si vypracoval najmä Tománek, ale najlepší strelec extraligy neprekvapil Nagya. V 56. min rozjasal nitrianske tribúny Tománek, ktorý využil zaváhanie jedného z obrancov Dukly a po samostatnom úniku prepadol puk brankárovi Nagyovi za bránkovú čiaru. O pár minút na to mohol Baginovu chybu potrestať Chrenko, no nebol úspešný. Hostia v záverečných sekundách skúsili hru bez brankára, no gólovú poistku pridal do prázdnej bránky opäť Tománek. Nitra tak vyhrala 2:0 a rovnakým pomerom vedie aj v sérii.

Antonín Stavjaňa (tréner Nitry): "Dnes to bol vyrovnaný zápas. Mali sme viac čistých šancí, v ktorých sme boli osamotení pred brankárom. To sú situácie, ktoré mužstvo stavajú na nohy alebo ho pošlú do kolien. V play-off často rozhodujú rôzne nepekné a tečované góly a nie také pekné ako v základnej časti."
Róbert Kaláber (tréner Trenčína): "Znovu to bol vyrovnaný zápas so zlým koncom pre nás. Pri prvom góle Nitry podľa mňa došlo ku kontaktu hráča s našim brankárom. Je mi ľúto chlapcov, ktorí odviedli dobrú prácu. Chýbalo nám aj šťastie. Pokiaľ nedáme gól, nemôžme vyhrať."

ŠHK 37 Piešťany - HK 36 Skalica 1:4 (0:0, 1:3, 0:1) - stav série 1:1

Góly: 34. T. Melichárek (Drgoň, V. Nemec) - 27. Lažo (Martin Sloboda), 32. Pálffy (Lažo), 38. Kutálek (Šátek, Holovič), 55. Stieler (Martin Sloboda, Vyrůbalík)
Vylúčení: 3:3 na 2 min, navyše: Trška (Skalica) 10 min za nešp. správanie, presilovky a oslabenia 0:0, rozhodovali: Jonák, Lokšík - Jozef Tvrdoň, Výleta, 3060 divákov

Piešťany: Tomek - Brňák, Škadra, R. Filip, Drgoň, A. Hruška, A. Kolník, Bučka, F. Hudec - Šišovský, V. Nemec, T. Melichárek - H. Ručkay, Peško, J. Ručkay - S. Saliji, Mertel, Stupka - Chylo, M. Toman, Haring
Skalica: M. Lipovský - Trška, I. Jankovič, Vyrůbalík, Kozák, Barák, Bobček, Jaborník, Beňa - Pálffy, R. Školiak, Kudrna - Lažo, Stieler, Martin Sloboda - Kutálek, Holovič, Šátek - J. Jurík, Klejna, Bezúch

Do druhého stretnutia play-off nastupovali domáci "havrani" vo vedení 1:0 na zápasy. Na začiatku 3. min mal prvú nebezpečnú príležitosť domáci Stupka, bekhendom M. Lipovského neprekonal. V polovici 8. min si S. Saliji z bejku vymenil puk s V. Nemcom, ale netrafil bránku. V druhej polovici tretiny mali obidve mužstvá výhodu presiloviek, ale bez gólového efektu. V 13. min sa ocitol Holovič pred Tomekom, ale neskóroval. V prvej časti hrali obidve mužstvá zodpovedne, takže sa skončila bez gólov.

V úvode druhej časti Kudrna vystrelil spomedzi kruhov, ale rovno Tomekovi do lapačky. V 23. min sa vyznamenal Lipovský, keď zmaril tutovku Stupku. V 26. min po pochybení Brňáka vypálil Lažo z otočky a Tomekovi sa puk odrazil od hokejky do bránky - 0:1. Domáci sa nestačili z toho spamätať a po ďalšej chybe v obrane zvýšil úplne voľný Pálffy - 0:2. Domáci zakontrovali o 34 sekúnd neskôr, keď strelu Šišovského, ktorá vypadla M. Lipovskému, doklepol do bránky T. Melichárek - 1:2. S gólmi sa akoby roztrhlo vrece. V 38. min strelou švihom Kutálek z pravého kruhu upravil na 1:3.

V tretej tretine sa akcie striedali na oboch stranách. V 46. min Jakub Ručkay z dobrej pozície minul bránku. V 50. min prešiel pomedzi obrancov S. Saliji, ale jeho nepresná strela minula bránku. V 55. min pokus Jakuba Ručkaya od modrej čiary, M. Lipovský vyrazil betónom a z protiútoku boli úspešní hráči zo Záhoria. Po individuálnej akcii Stielera bolo už 1:4. Do konca stretnutia si Skaličania náskok uhájili, domácim nepomohlo ani odvolanie brankára Tomeka, a tak sériu vyrovnali na 1:1. 

Milan Klement (tréner Piešťan): "Zápas sa rozhodol v druhej tretine, keď sme nemali dvakrát puk pod kontrolou a stratili sme ho. Hostia dokázali dvakrát skórovať. Podarilo sa nám streliť kontaktný gól, ale vzápätí sme znova inkasovali. Nemôžem povedať, že by sme nebojovali, ale dnes to bolo o chybách a my sme ich urobili viac, súper to využil. V stretnutí sme mali viac gólových príležitostí, no kým v piatok nám to tam padlo, dnes sme neboli úspešní."
Martin Pešout (tréner Skalice): "Do zápasu sme vstupovali v neľahkej situácii. Nechceli sme sa domov vracať za stavu 0:2 v sérii. Ráno na rozkorčuľovaní sme si vydiskutovali resumé predchádzajúceho zápasu a v tom ďalšom dueli bola naša túžba a vôľa po úspechu o 50 percent väčšia ako v piatok. Paradoxne v dnešnom stretnutí mali viac šancí domáci, ale po našom prvom góle, sme kontrolovali vývoj zápasu a v tretej tretine sme domácich do ničoho nepustili. Sme radi, že sme v Piešťanoch vyhrali jedno stretnutie. To bol náš cieľ v tomto dvojzápase."

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články