Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Slovan vzorom pre KHL v bezpečnosti na tribúnach
Zdielať na

Slovan vzorom pre KHL v bezpečnosti na tribúnach

V moskovskej centrále KHL sa koná tradičné stretnutie predstaviteľov klubov a ligy na tému bezpečnosť počas zápasov. Svojho zástupcu má na seminári aj HC Slovan Bratislava - bezpečnostný manažér Marek Bednárik opísal seminár pre web hcslovan.sk

Na seminári mali zastúpenie všetky kluby KHL. Hlavnou témou bolo vyhodnotenie bezpečnosti na štadiónoch, kde prebiehajú zápasy KHL, spolupráca vedenia KHL s klubmi, dodržiavanie reglementu, s poukázaním na nedostatky bezpečnosti na konkrétnych príkladoch (video ukážky, fotografie, konkrétne kluby a ich pochybenie v nedodržiavaní reglementu), predstavenie nových účastníkov KHL, prezentácia ich pripravenosti na sezónu 2012/2013 na úseku bezpečnosti, odlišnosti zákonnej úpravy pri zabezpečovaní bezpečnosti v zmysle reglementu KHL.

Slovan ako vzor

HC Slovan Bratislava bol na seminári bezpečnostných manažérov vyzdvihnutý za vzor pri zabezpečovaní poriadku na tribúnach a v okolí štadióna. Aj preto bol Marek Bednárik pred seminárom požiadaný šéfom bezpečnosti KHL Andrejom Žuravlevom, aby prezentoval bezpečnostné opatrenia v Slovnaft Aréne počas zápasov KHL, kamerový systém v aréne ako aj spôsob a technickú realizáciu vyhotovenia fotografií pri vstupe do arény cez turnikety, keďže tento systém používame ako jediný spomedzi všetkých klubov KHL.

Vedenie bezpečnosti KHL vysoko hodnotí spoluprácu klubu s bezpečnostnými zložkami štátu, celkovú organizáciu bezpečnosti počas zápasov, dodržiavanie reglementu KHL. Aj v Slovnaft aréne boli zaznamenané incidenty, kedy fanúšikovia v dvoch prípadoch vhodili predmety na ľadovú plochu. KHL zaujímal spôsob vyriešenia incidentu, reakcia usporiadateľskej služby. "Na základe kamerového záznamu sme v priebehu pár minút identifikovali fanúšikov, ktorí tieto predmety hodili na ľadovú plochu ( v prvom prípade zapaľovač, v druhom prípade boxerská rukavica) a násladne boli tieto osoby odovzdané policajnému zboru na ďalšie riešenie," vysvetlil nám Marek Bednárik.

Činnosť usporiadateľov bola hodnotená ako rýchla a profesionálna.

Aj na týchto príkladoch poukazovalo vedenie bezpečnosti KHL na nutnosť dovybavenia všetkých štadiónov, kde sa hrajú zápasy KHL, kvalitnými kamerovými systémami, ktoré by dokázali identifikovať fanúšikov porušujúcim pravidlá bezpečnosti uvedené v reglemente KHL. 

Právna úprava povinnosti organizátora športových podujatí v Slovenskej republike je upravená zákonom č. 479/2008 Zb. o organizovaní verejných telovýchovných podujatí, športových podujatí a turistických podujatí a o zmene a doplnení niektorých zákonov.

V uvedenom zákone sú stanovené povinnosti organizátora, ale aj jeho oprávnenia pri zabezpečovaní poriadku a bezpečnosti na podujatiach. Takáto právna úprava v ruskej federácii ani v iných štátoch, ktorých kluby sú účastníkmi KHL, nie je! 

V SR je bezpečnost na podujatí v rukách organizátora ( je to jeho zákonná povinnosť), samozrejme pod dozorom obce respektíve Polície. 

"Ak to zhrniem, tak na seminári bola prezentovaná snaha vedenia KHL ako aj Ministerstva vnútra Ruskej federácie ísť smerom riešenia právnej úpravy povinností, ale aj oprávnení organizátora, tak ako je  to uvedené v našom zákone," zhrnul vyslovené Marek Bednárik. "Cieľom bezpečnosti KHL je odstránenie akéhokoľvek násilia zo štadiónov, prejavy rasizmu, chuligánstva atď. Prijatie zákona, ktorý by presne stanovil povinnosti, ale aj oprávnenia organizátora zápasov KHL v Ruskej federácii, výmena informácií medzi klubmi ohľadne fanúšikov alebo potencionálnych chuligánov, aby sa takéto osoby nedostali na športové podujatia KHL."

Fetisov a fankluby

Medializovali sa aj informácie o návrhu Vjačeslava Fetisova zrušiť sektory fanklubov, ktoré sú podľa jeho slov najväčšou provokáciou. "Hokej sa hrá pre ľudi. Fanúšikovia sú neoddeliteľnou súčasťou tohto športu. Našim cieľom a cieľom aj nášho fan klubu Verní Slovanu je vytvoriť "pekelné prostredie" v pozitívnom duchu. Odsudzujeme vulgarizmy, akékoľvek násilie či prejavy rasizmu a pod. Sektor pre fan klub je vždy špecifický svojim zložením a pochopiteľne aj atmosférou. "Kotol" je hnacím motorom hľadiska a akýmsi šiestym hráčom nášho tímu. Vytvára prepojenie hráč- hľadisko. Nemyslím si, že je myšlienka zakázať sektor pre fanúšikov správne riešenie z hľadiska efektivity bezpečnosti. Chuligáni si vždy nájdu cestu na štadión, zoženú si lístky. Treba podotknúť, že na niektorých štadiónoch v KHL sú prejavy chuligánstva časté,  pretože futbaloví chuligáni chodia aj na zápasy KHL "povzbudzovať" svoje tímy. Ale u nás takáto situácia nie je," konštatoval Marek Bednárik.   

Súvisiace články