Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
NHL: Neúspešné rokovania sa presúvajú do súdnych siení
Zdielať na

NHL: Neúspešné rokovania sa presúvajú do súdnych siení

Trojmesačný maratón neúspešných rokovaní o novej kolektívnej zmluve v hokejovej NHL sa presunul v piatok do súdnych siení.

Patová situácia v rozhovoroch medzi vedeniami ligy a hráčskej asociácie NHLPA vyústila už do bojového stavu a ukončenie výluky je v nedohľadne. Sobota je 91. dňom výluky, ktorá sa začala 16. septembra. Pôvodná kolektívna zmluva vypršala 15. septembra.

O rozpustení NHLPA by museli hlasovať ešte samotní hráči

Hráčska asociácia NHLPA ešte vo štvrtok neskoro v noci po hlasovaní výkonného výboru rozhodla, že v prípade záujmu zo strany svojich členov môže prísť k decertifikácii. O rozpustení NHLPA by museli hlasovať ešte samotní hráči. Hokejisti by však mohli zareagovať aj zrušením záujmu o zastupovanie a každý by viedol s vedením ligy individuálne rozhovory. Prinieslo by to však iba veľký zmätok a navyše by sa ešte prehĺbil konflikt medzi oboma stranami.

Vedenie NHL na tieto kroky okamžite zareagovalo a požiadalo súd, aby potvrdil právoplatnosť súčasnej výluky. Zároveň predstavitelia ligy podali na NHLPA sťažnosť na Národnom pracovnom úrade. Podľa ich názoru hráčski odborári nerokujú s dobrou snahou o dohodu. "Hrozba hráčskej asociácie decertifikovať sa alebo vyhlásiť stratu záujmu o zastupovanie nie je nič viac ako neprípustná vyjednávacia taktika. NHLPA sa nesprávne domnieva, že tento jej krok umožní antimonopólnemu úradu označiť výluku za protiprávnu. NHLPA sa dopustila nezákonného rozvracania rokovaní o kolektívnej zmluve," píše sa v stanovisku NHL.

Východiskom decertifikácia?

Decertifikáciu pri poslednej výluke zvolili aj hráčske odbory v basketbalovej NBA. Pred rokom sa s majiteľmi okamžite po tomto kroku dohodli na novej kolektívnej zmluve, prakticky však hráči vo všetkom ustúpili. NHL v sťažnostiach nepovedala, že hokejisti nemajú právo na zrušenie svojich odborov. V NHLPA si myslia opak. "Zdá sa, že NHL argumentuje, že hráči nesmú uvažovať o svojom práve sa rozhodnúť, či si želajú, aby ich zastupovali odbory. Veríme, že tento názor bol iba výstrelom a neplatí," uviedol hovorca NHLPA Jonathan Weatherdon.

Čas na dohodu sa kráti. Komisár NHL Gary Bettman si nevie predstaviť súťaž, v rámci ktorej odohrajú menej ako 48 zápasov. Znamenalo by to začiatok najneskôr v prvej polovici januára. V súčasnosti v NHL zrušili 42,8 % plánovaného programu stretnutí, minimálne do 30. decembra sa súťaž nezačne.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

sita

Súvisiace články