Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Havária lietadla s Demitrom (†36). Padlo prvé obvinenie!
Zdielať na

Havária lietadla s Demitrom (†36). Padlo prvé obvinenie!

Bývalý námestník riaditeľa Jak Servis Vadim Timofejev môže ísť za vážne pochybenia pri organizácii letovej prevádzky na sedem rokov do väzenia.

Námestníkovi riaditeľa hrozí sedem rokov

Vyšetrovatelia vlaňajšieho leteckého nešťastia pri Jaroslavli, pri ktorom zahynul celý tím Kontinentálnej hokejovej ligy Lokomotiv aj s Pavlom Demitrom, vzniesli prvé obvinenie. Dvanásť mesiacov po tragédii hrozí bývalému námestníkovi riaditeľa dnes už neexistujúcich aerolínií Jak Servis Vadimovi Timofejevovi sedemročné väzenie. Informuje o tom Sovietskij sport.

Nemali platnú licenciu!

"Po preskúmaní všetkých okolností a faktov o tragédii dospeli vyšetrovatelia k záveru, že Timofejev nezákonne poslal posádku na let a porušil pravidlá bezpečnosti letovej premávky. V čase katastrofy nemala posádka oprávnenie na samostatné lety," uviedol podľa ruského denníka Sovietskij sport hovorca federálneho vyšetrovacieho úradu Vladimir Markin, podľa ktorého kapitán lietadla získal licenciu na základe falošných dokumentov a druhý pilot neabsolvoval preškolenie na lietadlo typu Jak-42.

Piloti na školenie, nie na let

Podľa vyšetrovateľov sa tragédii dalo predísť, ak by sa Timofejev nedopustil množstva pochybení a priestupkov. V spoločnosti Jak Servis mal na starosť organizáciu letovej premávky. Piloti mali v deň tragédie absolvovať školenie, a nie let s cestujúcimi. Pri vyšetrovaní vypočuli vyše 200 svedkov a urobili viac ako 120 súdnych expertíz. V troskách lietadla zahynulo 7. septembra 7 členov posádky a 37 cestujúcich, prežil iba palubný inžinier Alexander Sizov. Jak Servis prišiel po tragédii o licenciu, medzičasom sa podľa ruských médií premenoval na Etalon a lieta opäť.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

tv joj

Súvisiace články