Jasno
13°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Zásluhou Graňáka Slovensko prvou zastávkou Gagarinovho pohára
Zdielať na

Zásluhou Graňáka Slovensko prvou zastávkou Gagarinovho pohára

Zdroj: sita, Graňák a Gagarinov pohár

Hokejový Gagarinov pohár vyhral už ako tretí Slovák, no ako prvý ho priniesol na Slovensko.

Obranca Dinama Moskva Dominik Graňák sa po triumfe v Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL) stal vôbec prvým hráčom mimo Ruska, ktorý ho mohol ukázať v rodnej krajine.

KHL vyhrali už Starosta s Kukumbergom

Pred Graňákom slávili triumf v KHL Roman Kukumberg s AK Bars Kazaň v sezóne 2009/10 a o rok neskôr Tomáš Starosta so Salavatom Julajev Ufa. Vedenie súťaže ponúklo možnosť zobrať si pohár domov až v tejto sezóne a Graňák považuje za veľkú česť, že úplne prvou zastávkou v rámci jeho mimoruského putovania je práve Slovensko. "S touto možnosťou prišlo vedenie súťaže, nebola to iniciatíva hráčov. Deň, dva po poslednom finálovom zápase nám povedali, že o tom môžeme porozmýšľať. V tíme sme legionári zo Slovenska, Česka, Fínska a Lotyšska a nakoniec to vyšlo tak, že som si ju mohol vziať najprv ja. Zrejme je to len náhoda, ale v každom prípade som veľmi šťastný, že som prvým hráčom mimo Ruska, ktorý ukázal pohár vo svojom rodisku," uviedol vo štvrtok v Trenčíne Graňák.

Verejnosť sa dostane k poháru zajtra

Dvadsaťdeväťročný zadák ukáže trofej verejnosti v piatok na ihrisku "Sedmičky" ZŠ na Hodžovej ulici. "V Trenčíne už bol viackrát Stanley Cup, ktorý má v hokejovom svete najväčší cveng. Gagarinov pohár sa s ním nedá porovnať, no pre mňa má aj tak veľkú cenu. Najprv s ním pôjdeme pozrieť mladých trenčianskych hokejistov, potom bude nasledovať program na škole, ktorú som navštevoval ja a mnoho ďalších hokejistov. Tu bude hlavná časť programu, večer už len oslava v kruhu rodiny a priateľov. Z pohára neplánujem jesť, ale ktovie, možno sa večer vyvinie inak. Zatiaľ však nemám v pláne nič podobné," povedal s úsmevom hráč, ktorý v 42 zápasoch základnej časti KHL nazbieral 20 bodov (5+15) a v 21 dueloch play off pridal ďalších 11 (2+9).

Skvelý obrat vo finálovej sérii z 1:3

Jeho Dinamo prehrávalo vo finálovej sérii s Avangardom Omsk už 1:3, dokázalo si však vynútiť rozhodujúci siedmy zápas na súperovom ľade a napokon sa tešilo z titulu po najtesnejšom víťazstve 1:0. "Klamal by som, keby som povedal, že som nemal vysoké ciele. Mali sme to dobre rozohrané už minulý rok, no nezvládli sme play off. Teším sa, že sa nám to podarilo v takomto zložení. Pre mňa je radosť v tomto klube tráviť čas, trénovať a hrať zápasy. Nie sme známe mužstvo čo sa týka mien, no ukázalo sa, že v hokeji rozhodujú aj iné veci. Cesta k titulu nebola jednoduchá, liga je vyrovnaná, čo mohli vidieť aj slovenskí diváci v Poprade, kde sme dvakrát prehrali. Ťažko možno zvládnuť celú sezónu bez nejakých výkyvov, nám sa však tentoraz tým skutočne veľkým podarilo vyhnúť," uviedol. "Treba však povedať, že keby sa na začiatku sezóny nestalo to, čo sa stalo, teda obrovská tragédia v Jaroslavli, dnes by tu asi miesto mňa sedel Paľo Demitra. Liga vtedy prišla o najlepšie mužstvo a zrejme aj preto tu sedím teraz ja a víťazom je Dinamo Moskva," dodal.

Zatiaľ Graňákova najúspešnejšia sezóna

Graňák označil sezónu za jednoznačne najúspešnejšiu v jeho doterajšej kariére, keďže okrem úspechu na klubovej úrovni oslavoval aj v reprezentácii. Až do nešťastného zranenia patril ku kľúčovým postavám strieborného výberu trénera Vladimíra Vůjteka na tohtoročných MS vo Fínsku, keď v šiestich zápasoch vsietil dva góly a pridal jednu asistenciu. Ešte počas šampionátu absolvoval v Bratislave operáciu zlomenej pravej ruky, pričom podľa jeho slov by mohol začať s ľahkým tréningom už v najbližších dňoch. "Dlaha pôjde dole, dúfam, čo najskôr, možno už na budúci týždeň. Doba liečby bola určená na štyri až päť týždňov. Rád by som začal trénovať čím skôr, no chcem to poriadne doliečiť, jednoducho to neuponáhľať," vysvetlil.

sita, Graňák a Gagarinov pohár