Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Spokojnosť z Moskvy preniesť aj do Košíc
Zdielať na

Spokojnosť z Moskvy preniesť aj do Košíc

Zdroj: web, hádzanári Slovenska

KOŠICE / Už dlho nemali hádzanárski reprezentanti Slovenska dôvod na takú radosť ako v stredu v Moskve, kde si v úvodnom zápase 6. skupiny II. fázy kvalifikácie o postup na majstrovstvá Európy mužov 2018 v Chorvátsku (12. - 28. januára 2018) vybojovali cenný bod za remízu s favorizovanými Rusmi 31:31 (13:13).

Povzbudený vydareným vstupom do kvalifikačných bojov budú už v sobotu 5. novembra od 18.00 h čeliť Švédom (rozhodujú Slovinci Bojan Lah a David Sok). Hlavného favorita skupiny privítajú v košickej Steel aréne.

"Na jednej strane sa nám podarila skvelá pozvánka pre divákov na sobotu, ale na druhej strane to bude pre nás o to väčšia zodpovenosť. Znova sa predstavíme proti tímu zo svetovej špičky, ale budeme hrať doma a tlak na nás bude väčší. Rusi proti nám nastúpili ako majstri sveta. Švédi nás určite nepodcenia, od začiatku do nás ´buchnú´. Bude to iný zápas, čaká nás technickejší súper. Tešme sa z úspešného kvalifikačného vstupu. Keď budeme hrať takto aj v sobotu a ak aj prehráme, tak to bude krok k tomu, čo sme proklamovali pred kvalifikáciou. Nehovorme teda o výsledku, ale o výkone. Keď ho dokážeme zopakovať na 80 percent, bude to fajn. Verím, že sa hľadisko Steel arény zaplní," povedal tréner mužov SR Martin Lipták, ktorý ocenil sebadôveru svojho tímu. Slovenskí hráči sa nepoddali nepriaznivému vývoju, keď v 48. min prehrávali 19:25 a duel "nezabalili" ani minútu pred koncom za zdanlivo beznádejného stavu 28:31. "Na klubovej úrovni som v Bregenzi zažil podobný obrat, keď 50 sekúnd pred koncom bol dvojgólový rozdiel, ale toto v našom podaní bolo niečo výnimočné. Veľmi kvitujem, že sa chalani ani za nepriaznivého stavu nezložili a bojovali až do konca. Dôverovali si, že to dokážu otočiť, aj počas oddychového času mi sami povedali, že to ideme skúsiť."

Slovenská výprava cestuje vo štvrtok z Ruska, v piatok bude trénovať a šiť taktiku na severanov už v Košiciach.

Švédska reprezentácia má svoje úvodné vystúpenie v kvalifikácii ME 2018 ešte pred sebou, vo štvrtok 3. 11. od 19.15 h hostí v Lunde výber Čiernej Hory. Švédi po neúspechu na OH 2016 v Riu de Janeiro vymenili trénera a obmene sa nevyhol ani káder súčasného kouča Kristjána Andréssona. Ten sa v stretnutiach proti Čiernohorcom a Slovákom musí zaobísť bez dvoch kľúčových hráčov. Zo zdravotných dôvodov mu budú chýbať brankár Andreas Palicka (Rhein-Neckar Löwen/Nem.) a pivot Andreas Nilsson (Veszprém/Maď.), namiesto ktorých dostanú príležitosť Mikael Aggefors (Aalborg/Dán.) a Fredric Pettersson (Toulouse/Fr.).

So Švédmi sa slovenskí reprezentanti stretli aj v dvoch predchádzajúcich kvalifikáciách ME. V úspešnej o postup na šampionát 2012 dokázali Slováci v Bratislave zvíťaziť 23:21 a štokholmskej odvete ťahali za kratší koniec 21:26. V neúspešnej kvalifikácii o účasť na ME 2016 podľahli v rovnakých dejiskách 23:33 (doma) a 22:27 (vonku).

V 6. skupine budú v akcii počas víkendu aj ďalšie dve družstvá. Rusi sa pokúsia odčiniť domáce zaváhanie v čiernohorskom Bare, kde v nedeľu 6. 11 od 20.00 h nastúpia proti reprezentácii balkánskej krajiny. Na európsky šampionát 2018 postúpia prví dvaja z každej zo siedmich štvorčlenných skupín a aj jeden najlepší v hodnotení tímov na 3. priečkach.

Súvisiace články