Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Do Nemecka traja nováčikovia, kapitánom Dravecký
Zdielať na

Do Nemecka traja nováčikovia, kapitánom Dravecký

AUGSBURG / Novembrový turnaj o Nemecký pohár bude pre slovenskú hokejovú reprezentáciu netradične už druhou tohtosezónnou previerkou.

Tou premiérovou bol už v auguste prípravný duel vo Viedni proti domácemu Rakúsku, v ktorom zverenci trénera Zdena Cígera triumfovali 2:0. Kým pred rokom mal hlavný kormidelník výberu SR v tíme až sedem nováčikov, tentoraz berie do Augsburgu iba troch debutantov. "Sme v očakávaní, v akom svetle sa ukážu," poznamenal kouč Cíger.

Káder na Nemecký pohár 2016 sa mu skladal omnoho jednoduchšie ako pred rokom, dôvodom bol minulosezónny bojkot početnej skupiny hokejistov. "Vlani to bol extrém. Dlho sme nevedeli, koho môžeme osloviť a podobne. Teraz síce prišli nejaké zranenia a tiež sme museli robiť zmeny. O to je to zaujímavejšie," pokračoval Cíger. V jeho výbere figurujú brankári Július Hudáček a Jaroslav Janus, spolu osem obrancov a dvanásť útočníkov. V kádri majú prevahu hráči z najvyššej českej súťaže, je ich až trinásť. Siedmi sú z domácej Tipsport ligy a zostávajúce duo zo švédskej SHL (brankár Július Hudáček a obranca Dominik Graňák). "Teraz sme zvolili brankársku dvojičku Hudáček - Janus, v decembri vo Švajčiarsku sa budeme snažiť dať šancu ďalším, veľký záujem má napríklad Jano Laco," povedal kormidelník Cíger o nominácii gólmanov.

Pred rokom skončili Slováci na Nemeckom pohári na štvrtom mieste, v minulosti ho vyhrali v rokoch 2011, 2006 a 1997. Z doterajších 26 ročníkov podujatia sa Slovensko predstavilo na sedemnástich. Rovnako ako pred rokom sa súboje tohto turnaja uskutočnia v Augsburgu na zmodernizovanom Štadióne Curta Frenzela s kapacitou 6218 miest, predtým hostil šesť ročníkov Mníchov. Slováci do Augsburgu odcestovali vo štvrtok ráno, v Nemecku si postupne zmerajú sily s domácimi (piatok 4. novembra o 19.30 h), Kanaďanmi (sobota 5. 11. o 16.00 h) a Švajčiarmi (nedeľa 6. novembra o 13.00 h). "V útoku nemáme až takú silu, obrana je celkom dobrá. V defenzíve sú veľkí chlapci. Záležať bude na osobnej disciplíne a obrane. Môžeme si dovoliť len minimum chýb a do každého duelu nastúpiť s veľkým srdcom," povedal o blížiacom sa turnaji kouč Cíger, ktorému bude v pozícii konzultanta pomáhať aj skúsený kouč Július Šupler. "Jeho príchod k mužstvu som privítal. Sme dlhoroční priatelia, máme podobné názory na hokej. Je to pre mňa aj pomoc. Privítam každý názor, nielen pozitívny. V konečnom dôsledku je však zodpovednosť na mojich pleciach,“ povedal Zdeno Cíger.

Najskúsenejším hráčom v avizovanom kádri je obranca Dominik Graňák, ktorý má na konte už 165 reprezentačných štartov. Na klubovej úrovni pôsobí vo švédskom tíme Rögle BK. "Nie som spokojný s úvodom sezóny v klube. Možno mi však pomôže odohrať v inej partii tri náročné zápasy. Vo Švédsku sa cítim veľmi dobre, hokejovo to však zatiaľ nie je ono," prezradil 33-ročný bek. "Zostavu Švajčiarov som zatiaľ nevidel, no o nemeckom mužstve som sa bavil so spoluhráčom v klube. Nemajú najsilnejší tím, ale keďže hrajú doma, nemôžu si dovoliť nový a neskúsený výber. Kanadská zostava budí rešpekt, do Augsburgu berú asi to najlepšie, čo majú v Európe. Sú to top hráči vo svojich kluboch, ale aj ligách. Ich tím je veľmi silný," dodal Graňák.

Po dlhšej pauze sa do národného tímu vrátil brankár Jaroslav Janus, ktorý pôsobí v českom Litvínove. "Rovnako ako ďalší chalani sa budem v Nemecku snažiť podať čo najlepšie výkony," povedal po príchode k reprezentácii. "Šancu máme v každom zápase na turnaji a záležať bude len na nás, aký budeme mať prejav na ľade. Každý súper sa snaží poskladať čo najlepší výber. Aj my máme svoju kvalitu a nesmieme sa báť. Musíme ísť do každého duelu naplno a uvidíme," doplnil 27-ročný gólman.

Švajčiarsko, Nemecko aj Kanada sú pravidelní súperi Slovenska. So Švajčiarmi odohrali Slováci 64 duelov, z toho 27 víťazných (bilancia 27 - 8 - 29, skóre: 157:138), s Nemcami 51 stretnutí (27 - 1 - 23, 129:123) a s Kanaďanmi rovných 50 zápasov (22 - 4 - 24, 157:147). S Nemeckom a Kanadou si Slovensko naposledy zmeralo sily na májových MS, so Švajčiarskom na februárovom Slovakia Cupe v Žiline.

Káder slovenskej hokejovej prezentácie na turnaj o Nemecký pohár v bavorskom Augsburgu:

Brankári: Július Hudáček (Örebro HK/Švéd., 29 zápasov/0 gólov), Jaroslav Janus (HC Verva Litvínov/ČR, 13/0)
Obrancovia: Michal Čajkovský (HC Sparta Praha/ČR, 4/0), Peter Čerešňák (HC Plzeň/ČR, 34/2), Martin Gernát (HC Sparta Praha/ČR, 1/0), Dominik Graňák (Rögle BK/Švéd., 165/10), Adam Jánošík (HC Bílí Tygři Liberec/ČR, 27/1), Juraj Mikuš (HC Sparta Praha/ČR, 38/3), Eduard Šedivý (HC Košice, 7/1), Peter Trška (HC Kometa Brno/ČR, 3/1)
Útočníci: Dalibor Bortňák (HC '05 Banská Bystrica, 4/0), Lukáš Cingel (HC Sparta Praha/ČR, 6/0), Vladimír Dravecký (HC Oceláři Třinec/ČR, 53/11), Marcel Haščák (HC Kometa Brno/ČR, 60/5), Tomáš Hrnka (HC Plzeň/ČR, 16/2), Andrej Kudrna (HC Sparta Praha/ČR, 9/3), Radoslav Macík (HK Nitra, 4/1), Tomáš Matoušek (HC´05 Banská Bystrica, 0/0), Bruno Mráz (HKM Zvolen, 0/0), Radovan Puliš (HKM Zvolen, 6/0), Dávid Skokan (Piráti Chomutov/ČR, 19/2), Jakub Suja (HC Košice, 0/0)

Program hokejového turnaja o Nemecký pohár:
piatok 4. novembra: Kanada - Švajčiarsko (16.00), Slovensko - Nemecko (19.30)
sobota 5. novembra: Slovensko - Kanada (16.00), Švajčiarsko - Nemecko (19.30)
nedeľa 6. novembra: Slovensko - Švajčiarsko (13.00), Nemecko - Kanada (16.30)

Súvisiace články