Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Obrat priniesol opojné chvíle radosti,na ktoré sa nezabúda!
Zdielať na

Obrat priniesol opojné chvíle radosti,na ktoré sa nezabúda!

OSIJEK / Slovenské hádzanárky zopakovali na XI. európskom šampionáte druhopolčasový obrat vo vývoji zo stredajšieho duelu s Čiernou Horou aj v piatok proti Srbkám.

Na rozdiel od prvého spomenutého zápasu ho stihli dokonať a vybojovať pre SR vôbec historicky prvé víťazstvo na majstrovstvách Európy. Osijecká výhra 23:21 nad úradujúcimi vicešampiónkami sveta ich navyše posunula do štvrťfinálovej fázy turnaja.

"Je to niečo úžasné. Dievčatá budú na tieto chvíle spomínať celý život. Dvadsať rokov nebolo Slovensko na ME a teraz sa dostalo medzi dvanásť najlepších tímov Európy, čo je neskutočné," rozplýval sa kouč SR Dušan Poloz, ktorý sa pri nepriaznivom vývoji už chystal zasiahnuť do deja: "Zvažoval som zmenu obranného systému, mali sme pripravený variant s rozlišovacím dresom. Napokon sa ako šťastné rozhodnutie ukázalo to, že sme to nezmenili."

Hviezdila Gubiková

Fantastický výkon podala brankárska jednotka družstva Lucia Gubiková. Svojimi zákrokmi držala národný tím nad vodou a Srbky, ktoré na ňu nevyzreli ani v jednom z piatich pokutových hodov, privádzala do zúfalstva. "Dôležité bolo, že sme sa nevzdali a stále verili, že na to máme. Uvedomovali sme si, že buď teraz alebo nikdy, lebo už sa nám takáto príležitosť nemusí naskytnúť. Tréner nám v prestávke dával taktické pokyny, čo zlepšiť v útoku. Obrana nebola zlá, ale potrebovali sme viac potiahnuť útok, ísť do rýchlosti a vyšlo to," poznamenala Gubiková, ktorú pochválila aj Lýdia Jakubisová: "Chytala famózne, klobúk dole pred ňou." Jedna z kapitánok tímu priznala v mixzóne trochu aj zmiešané pocity. "Som smutná, že ešte nemôžem ísť za dcérkou domov, ale na druhej strane mám veľkú radosť, že sme dosiahli historický úspech."

Slovenky už v druhom zápase za sebou vyšli z kabíny po polčasovej prestávke ako vymenené. "Asi by sme mali začínať druhými polčasmi. Aj v iných dueloch sme dokázali otočiť nepriaznivý vývoj a podarilo sa nám to aj tentoraz. Veľmi sa teším, že to opäť dopadlo pre nás dobre," povedala Jakubisová, ktorá bola s 8 gólmi najlepšou strelkyňou nielen slovenského výberu, ale i stretnutia: "Po prvom polčase som si nemyslela, že sa mi takto bude dariť. Musela som sa sama vzchopiť. Povedala som si, že tento tím ja nepotopím."

Ďalšia z tria kapitánok Lucia Súkenníková strelila posledný gól v zápase a spečatila slovenský triumf: "Sme psychicky odolné družstvo. Hovorili sme si, že nemáme čo stratiť, veď v polčasovej prestávke bol len päťgólový rozdiel a zvládli sme to," dodala Súkenníková.

Súvisiace články