Polojasno
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Slováci v súboji o štvrťfinále ME vyzvú Rusov
Zdielať na

Slováci v súboji o štvrťfinále ME vyzvú Rusov

Zdroj: tasr - ME, Poľsko-Slovensko

GDANSK / Slovenská mužská volejbalová reprezentácia nastúpi na majstrovstvách Európy v utorkovom zápase o postup do štvrťfinále proti hráčom Ruska.

Zverenci trénera Štefana Chrtianskeho st. prehrali v nedeľňajšom súboji s domácimi Poliakmi 1:3, obsadili v konečnej tabuľke gdanskej B-skupiny tretie miesto a po dni voľna ich čaká opäť v Gdansku duel proti druhému tímu "déčka" - olympijským víťazom z Londýna 2012 a úradujúcim šampiónom Svetovej ligy z Ruska. Presný čas začiatku stretnutia určia organizátori turnaja neskôr.

V Ergo Aréne v Gdansku zvíťazili Poliaci nad Slovákmi v prvom sete 26:24, v druhej časti hry uspeli zverenci trénera Štefana Chrtianskeho st. 25:20. V treťom a štvrtom sete zvíťazili domáci postupne 25:19, 25:22.

Výsledok - ME:

Slovensko - Poľsko 1:3 (-24, 20, -19, -22)
110 minút, rozhodovali: Heckford (V. Brit.) a Huhtaniska (Fín.), 12 000 divákov

Slovensko: Zaťko, Paták, Kohút, Bencz, Chrtiansky ml., Kmeť, libero Ondrušek (Hupka, Masný, Nemec, Ogurčák)
Poľsko: Zygadlo, Winiarski, Nowakowski, Bociek, Kurek, Moždžonek, libero Zatorski (Jarosz, Ruciak, Kubiak, Drzyzga)

Slovenskí volejbalisti vyhrávali po Kohútovom útoku v úvode stretnutia 2:1, blokár a kapitán domácich Moždžonek úspešným zakončením zvýšil na 5:3 pre Poliakov. Priamy bod z podania Kmeťa znamenal vedenie Slovenska 8:7. Po útoku smečiara Winiarského viedli domáci reprezentanti 13:11, Bencz úspešným zakončením vyrovnal na 15:15. Dva bloky Bocieka vrátili vedenie domácim - 18:16. Po chybnom príjme Slovákov bol rozdiel v skóre štvorbodový - 21:17 pre Poliakov. Následne viac ráz v sérii bodovali zverenci Štefana Chrtianskeho st. a po dvoch úspešných blokoch vyrovnali na 22:22. Prvý setbal Poliaci nevyužili, za stavu 24:23 zložil loptu na palubovku univerzál Nemec. Po Nemcovej chybe pri podaní uzavrel set smečiar Kurek - 26:24 pre Poľsko.

Začiatok druhého setu mal vyrovnaný priebeh po hernej i bodovej stránke, po chybe smečiara Chrtianskeho na podaní bol stav 4:4. Následne Slováci výraznejšie odskočili súperovi po prvom technickom oddychovom čase - po dvoch priamych bodoch pri Kmeťovom podaní vyhrávali 11:7, úspešný útok Chrtianskeho znamenal stav 13:8. Počas druhého technického prerušenia hry viedli slovenskí reprezentanti 16:11. V ďalšom priebehu viac ráz v sérii bodovali Poliaci, po Kurekovom zakončení znížili na 15:16. Slováci reagovali bodovou šnúrou, smečiar Chrtiansky zvýšil na 21:17. Vedenie si Slováci ustrážili, Ogurčák premenil prvý setbal - 25:20.

Po Jaroszovom zakončení mimo vymedzeného územia vyhrávali Slováci v úvode tretieho setu 4:2, počas prvého technického oddychového času už viedli Poliaci 8:6. Spresnenou hrou s minimom chýb si domáci tím postupne vypracoval päťbodový náskok - 13:8. Patákov úspešný útok znamenal skóre 12:16 z pohľadu slovenských volejbalistov, Chrtiansky znížil presným zakončením na 17:19. Poliaci sa opäť vzdialili po útoku Jarosza - 22:18. Prvý setbal domácich odvrátil smečom Paták, následne Kohút spravil technickú chybu pri podaní - Poliaci vyhrali tretí set 25:19.

Do štvrtej časti hry vstúpili lepšie zverenci talianskeho trénera Andreu Anastasiho, ktorí postupne vyhrávali 3:0, 6:1 a počas prvého technického oddychového času 8:3. Eso Chrtianskeho znamenalo skóre 5:9 z pohľadu Slovákov. Za stavu 6:13 vstúpil na palubovku univerzál Nemec, ktorý vystriedal v útoku čoraz menej úspešného Bencza. Slováci v priebehu štvrtého setu doťahovali náskok súpera - na 13:16 znížil úspešným blokom Kohút, po neúspešnom útoku Jarosza bolo skóre 17:18 z pohľadu zverencov kormidelníka Chrtianskeho. Následne sa Nemec nepresadil v útoku, Kurek zložil loptu na palubovku - 22:18 pre Poliakov. Nemcov blok znamenal skóre 21:23 z pohľadu reprezentantov spod Tatier, Kurek zaistil domácim hráčom mečbal - 24:21. Prvú možnosť na ukončenie zápasu odvrátil útokom Chrtiansky, druhú príležitosť Poliaci využili a zvíťazili 25:22.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články