Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Legendárny "čierny panter" Eusébio oslávi v stredu 70 rokov
Zdielať na

Legendárny "čierny panter" Eusébio oslávi v stredu 70 rokov

Legendárny kanonier s africkými koreňmi síce definitívne zavesil kopačky na klinec už pred 35 rokmi, ale ani hviezdny Cristiano Ronaldo ho zatiaľ nedokázal zosadiť z trónu pre najlepšieho portugalského futbalistu všetkých čias.

 Eusébio oslávi v stredu len v kruhu rodiny svoje 70. narodeniny. Chce sa tak lepšie zotaviť po zápale pľúc, kvôli ktorému ho hospitalizovali v nemocnici na 12 dní počas vianočných sviatkov.

Svetoznámy futbalista, ktorého celé meno znie Eusébio da Silva Ferreira, dal počas svojej aktívnej kariéry neuveriteľných 745 gólov v 733 súťažných stretnutiach. Preslávil sa najmä v drese Benfiky Lisabon, ktorú doviedol na európsky trón v ročníku 1961/1962 po nezabudnuteľnom finálovom triumfe 5:3 nad Realom Madrid. V európskych pohárových súťažiach zaznamenal 47 presných zásahov, vďaka čomu mu v historickej tabuľke kanonierov patrí ešte stále šieste miesto.

Rodák z Maputa, dnešného hlavného mesta Mozambiku, sa dokázal presadiť v osobných súbojoch vďaka kombinácii fyzickej odolnosti, rýchlosti a presnosti. "On je ako osobou z inej planéty, skutočne výnimočný smrteľník," cituje DPA portugalského športového redaktora Pedra Vasca, ktorý radí Eusébia na domáci vrchol aj pred Ronalda, či Luisa Figa: "Ak dáte dohromady Figa a Ronalda, potom dostane Eusébia."

Eusébia objavili skauti ešte v drese afrického klubu Sporting Lourenco (dnešný CD Maxaquene), pričom na 77 presných zásahov vtedy potreboval len 42 stretnutí. Z "čierneho kontinentu" si ho ako 18-ročného tínedžera upísala v roku 1960 Benfica Lisabon, za ktorú dal v 314 dueloch celkovo 338 gólov. Počas pätnásťročnej anabázy v najslávnejšom portugalskom klube získal také renomé, že ešte za živa mu postavili bronzovú sochu, ktorá stojí pred štadiónom de Luz v Lisabone. S Benficou okrem spomínaných úspechov oslavoval aj jedenásť národných titulov a päť triumfov v Portugalskom pohári.

Najväčší úspech s reprezentáciou Portugalska dosiahol na MS 1966 v Anglicku, kde prispel k zisku bronzových kovov deviatimi gólmi. Eusébio odohral v národnom tíme z Iberského polostrova celkovo 64 stretnutí a dal 41 gólov. Až v októbri 2005 prekonal tento portugalský rekord Pauleta v stretnutí s Lotyšskom.

Napriek tomu, že do jeho osobnej zbierky patria také ocenenia ako Zlatá kopačka pre najlepšieho európskeho ligového strelca (1970 a 1973), či Zlatá lopta pre najlepšieho európskeho futbalistu roka 1965, adekvátneho finančného ohodnotenia sa počas aktívnej kariéry nedočkal. Portugalský diktátor Antonio Salazar dokonca zakázal Eusébiovi, aby kývol na lukratívne ponuky od talianskych klubov. Keď režim padol, prijal na záver aktívnej kariéry finančne zaujímavé ponuky zo Severnej Ameriky. "Radosť z pocitu, keď ma deti objímajú v Afrike aj Portugalsku, je neoceniteľná a nepredajná," poznamenal Eusébio.