Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Zrušený Víkend šampiónov! Starosta nechce starosti
Zdielať na

Zrušený Víkend šampiónov! Starosta nechce starosti

Zdroj: čtk

Starosta mestskej časti Bratislava - Nové Mesto Rudolf Kusý na základe žiadosti polície dal zamietavé stanovisko ku konaniu halového futbalového turnaja Fortuna Víkend šampiónov, ktorý sa za účasti klubov Slovan Bratislava, MŠK Žilina, Spartak Trnava, Sparta Praha, Slavia Praha a Bohemians 1905 mal uskutočniť v nedeľu 8. januára v Slovnaft aréne Zimného štadióna Ondreja Nepelu v Bratislave.

"Mojou absolútnou prioritou je ochrana zdravia a majetku ľudí. Aj na základe osobných skúseností so zabezpečením zápasov hokejového šampionátu som presvedčený, že organizátori futbalového turnaja podcenili či odignorovali pripomienky, ktoré im boli dané na zabezpečenie hladkého priebehu podujatia," uviedol starosta Rudolf Kusý s tým, že organizátor napriek opakovaným upozorneniam nesplnil zákonné podmienky pre zabezpečenie takéhoto podujatia. Aj preto polícia vo svojej žiadosti upozornila na vážne bezpečnostné riziká spojené s organizáciou tohto podujatia. Hrozilo by bezprostredné nebezpečenstvo narušenia verejného poriadku, ako aj ohrozenie životu a zdravia účastníkov a obyvateľov Bratislavy.

Riaditeľ krajskej polície v Bratislave Csaba Faragó upozornil, že organizátor (Ufa Sports Slovakia s.r.o.) napriek predchádzajúcemu upozorneniu nezvýšil počet členov usporiadateľskej služby a pracovníkov súkromnej bezpečnostnej služby. "Organizátor nedeklaroval konkrétne opatrenia na zabezpečenie verejného poriadku, bezpečnosti, života a zdravia účastníkov," zdôraznil v žiadosti o zákaz turnaja bratislavský policajný šéf Faragó.

Verejnosti mali byť na štadióne sprístupnené aj miesta na státie, čo zákon v takých rizikových prípadoch vyslovene zakazuje. Pri organizovaní podujatí na štadiónoch s kapacitou nad 5000 účastníkov, na ktorých je možné odôvodnene predpokladať rušenie verejného poriadku, nie sú povolené pre účastníkov podujatia miesta na státie.

Podľa policajných odhadov sa na turnaj chystalo okolo 1200 fanúšikov Spartaka Trnava vrátane zhruba dvoch stoviek rizikových chuligánov. "Títo fanúšikovia sa často prezentujú extrémistickými symbolmi a ich správanie aj proti bezpečnostným zložkám je agresívne a smeruje k páchaniu trestnej činnosti," upozornil riaditeľ krajskej polície v Bratislave Csaba Faragó. Polícia predpokladá, že bolo vysoké riziko ich fyzického konfliktu s podobne agresívnymi fanúšikmi Slovana Bratislava, ktorých polícia očakávala v porovnateľnom zastúpení.

"Počas presunu fanúšikov na štadión je predpoklad narušenia plynulosti cestnej premávky, čo by sa ešte dalo akceptovať. V žiadnom prípade však nemôžeme pripustiť ohrozenie bezpečnosti, zdravia a života občanov Bratislavy," vyhlásil starosta Rudolf Kusý.

Organizátor sa ešte voči rozhodnutiu mestskej časti môže odvolať a súd môže rozhodnúť o konaní akcie, ak budú naplnené podmienky na organizovanie podujatia.

Súvisiace články