Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Víkend šampiónov prvýkrát na Slovensku!
Zdielať na

Víkend šampiónov prvýkrát na Slovensku!

Zdroj: čtk

Po piatich ročníkoch v Česku sa tradičný novoročný halový futbalový turnaj Fortuna Víkend šampiónov presúva na Slovensko.

Nastávajúci 6. ročník sa uskutoční v nedeľu 8. januára 2012, dejiskom bude Slovnaft aréna Zimného štadióna Ondreja Nepelu v Bratislave. Na prestížnom podujatí sa predstavia tri české kluby Sparta Praha, Bohemians 1905 a Slavia Praha a tri slovenské mužstvá ŠK Slovan Bratislava, MŠK Žilina a FC Spartak Trnava. Hrať sa bude v dvoch tročlenných skupinách systémom každý s každým na 2x15 minút. Prvé dve mužstvá z každej skupiny sa kvalifikujú do semifinále a následne budú krížovým spôsobom bojovať o účasť vo finále. V tejto vyraďovacej fáze turnaja v prípade nerozhodného výsledku rozhodnú o víťazovi pokutové kopy. Na hracej ploche - umelej tráve s rozmermi 48 x 24 metrov s mantinelmi - nastúpi každé družstvo s brankárom a štyrmi hráčmi v poli, s možnosťou ´hokejového´ striedania. Zúčastnené tímy si rozdelia odmeny v celkovej výške 44 000 eur - celkový víťaz získa prémiu 20 000 eur, zdolaný finalista si polepší o 10 000 eur, tretí v poradí obdrží 6000 eur, za 4. miesto je 4000 eur, tímy na 5. a 6. mieste v konečnom účtovaní dostanú po 2000 eur.

"Náš turnaj dosiaľ navštívilo viac ako 50-tisíc fanúšikov, rozhodli sme hľadať nový impulz. Veríme, že slovenskí fanúšikovia aj futbalová verejnosť tento krok ocenia, zatiaľ čo českí priaznivci budú svoje tímy sprevádzať aj do Bratislavy," uviedol na margo presunu dejiska turnaja jeden z jeho hlavných organizátorov Zdeněk Lang zo spoločnosti Trade Sport Marketing a na štvrtkovej tlačovej besede ďalej k tomu poznamenal: "Slovenské kluby hrali významnú úlohu, veď napríklad Slovan Bratislava dokázal v roku 2010 na našom podujatí triumfovať. Chceli sme dať po piatich rokoch aj tímom zo Slovenska možnosť hrať v domácom prostredí. Presvedčilo nás aj fanúšikovské zázemie, vlani mali najmä slovanisti v pražskej O2 aréne obrovskú podporu. Prihliadali sme samozrejme aj na skutočnosť, že predtým na Slovensku chýbala na takýto turnaj zodpovedajúca hala. V Bratislave je teraz krásna, zrekonštruovaná a v tomto smere je všetko v poriadku."

Zástupca slovenského spoluorganizátora, výkonný riaditeľ spoločnosti UFA Sports Slovakia Arndt Jaworski poznamenal: "Ľudia na Slovensku majú futbal radi, trojmesačné zimné obdobie bez zápasov je veľmi dlhé. Aj z tohto dôvodu sme sa rozhodli zorganizovať halový turnaj v Bratislave so špičkovými českými a slovenskými klubmi, pre ktoré bude podujatie spestrením počas zimnej prípravy. Navyše, Slovensko ešte dosiaľ nikdy nemalo možnosť zažiť tento futbalový sviatok v modernej športovej aréne."

V doterajších piatich ročníkoch sa z celkového prvenstva tešil dvakrát Bohemians 1905 (v rokoch 2007 a 2009), raz získali primát Viktoria Žižkov (2008), Slovan Bratislava (2010) a Slovan Liberec (2011). Posledne spomenutý vlaňajší víťaz však bude chýbať v januári v Slovnaft aréne ZŠ Ondreja Nepelu. "Myslím si, že by bolo nefér dať opäť štyroch českých účastníkov a iba dva slovenské tímy. Keďže sa podujatie tentoraz koná na Slovensku, spravodlivejšie sa nám zdalo osloviť tri kluby z oboch krajín. Pokiaľ ide o absenciu Liberca, napriek výborným výkonom nemali v hľadisku až také početné zastúpenie, ako napríklad Sparta, Slavia či Slovan Bratislava. Musím priznať, že sme vyberali kluby aj podľa ich fanúšikovskej základne," poznamenal Zdeněk Lang, ktorý verí, že "tiežpriaznivci" najmä zo spomenutých pražských klubov, bratislavského Slovana či Spartaka Trnava sa neprejavia: "Komunikujeme s bezpečnostnými manažérmi jednotlivých mužstiev. Dúfam, že päť rokov nám dalo v tomto smere dostatok skúseností a aj najbližší šiesty ročník sa zaobíde bez výraznejších problémov."

Vstupenky na turnaj Fortuna Víkend šampiónov si záujemcovia môžu zakúpiť už od štvrtka 24. novembra v sieti Ticketportal, a to v cenových reláciach od 8 do 16 eur. K dispozícii budú aj rodinné vstupenky (dospelý + 1 alebo 2 deti do 15 rokov) s 50-percentnou zľavou pre dieťa v sprievode dospelej osoby.

"Jednotlivé duely budú rozhodovať iba slovenskí arbitri, ktorí figurujú na listine Medzinárodnej futbalovej federácie," dodal Z. Lang.

Súvisiace články