Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Päť futbalistiek KĽDR s pozitívnym dopingom!
Zdielať na

Päť futbalistiek KĽDR s pozitívnym dopingom!

Zdroj: SITA

O najväčší škandál za posledných 20 rokov sa vo svete futbalu postaral tím KĽDR. Na majstrovstvách sveta žien v Nemecku malo totiž až päť reprezentantiek tejto krajiny pozitívny dopingový nález!

Už počas úvodnej fázy šampionátu našli steroidy u dvoch obrankýň Song Jo Sunovej  a Jong Pok Simovej a tie potom nesmeli hrať v dueli proti Kolumbii. Mená ďalších troch futbalistiek, ktoré sa prevenili zatiaľ nie sú známe. FIFA, ktorá bude celý prípad riešiť na rokovaní disciplinárnej komisie, ich chce zverejniť až neskôr.

"Je to šok. Stojíme zoči-voči jednému z najväčších dopingových škandálov," povedal na tlačovej konferencii prezident FIFA Sepp Blatter. "Futbalová federácia KĽDR nám písomne poslala svoje ospravedlnenie s dovetkom, že je pripravená znášať trest, ktorý jej hrozí."

Vedenie reprezentácie KĽDR argumentovalo tým, že nejde o úmyselný doping, ale že steroidy obsahovali lieky z tradičnej čínskej medicíny, ktoré boli hráčkam podávané na sústredení pred majstrovstvami sveta. Tie sú vyrábané z pižma jeleňa žijúceho v Ázii.

Dopingoví komisári sú týmto nálezom znepokojení. Opäť totiž ide o nepovolené látky, ktoré obsahujú lieky založené na prírodnej báze. Naposledy sa niečo také prevalilo na futbalových majstrovstvách sveta, ktoré boli vlani v JAR. Vtedy  to bol výťažok z africkej rastliny, ktorý zvyšoval energiu a pomáhal liečiť svalové zranenia.

 Je to doslova nezmapované územie. Aj preto boli k tomuto prípadu prizvaní experti zo Svetovej antidopingovej agentúry WADA, ktorí majú potvrdiť alebo zamietnuť , že sa Kórejčanky dopustili prehrešku.

 "Bude to veľmi zložité. Extrakt z pižmových žliaz nie je na zozname zakázaných látok. Je to prvý raz, čo bolo niečo také objavené," vyjadril sa Jiří Dvořák, ktorý je šéflekárom FIFA na majstrovstvách sveta futbalistiek v Nemecku.