Skoro jasno
19°
Bratislava
Florián
4.5.2024
FIFA diskriminuje iránske futbalistky
Zdielať na

FIFA diskriminuje iránske futbalistky

Sen iránskych futbalistiek nastúpiť na olympijskom turnaji v Londýne sa rozplýva. Medzinárodná futbalová federácia na čele so Seppom Blatterom im zakázala odohrať kvalifikačný zápas proti Jordánsku. Dôvod? Neschválené dresy!

Moslimská viera zakazuje ženám odhaliť na verejnosti časti telo aj vlasy, preto iránske futbalistky hrávali zápasy v špeciálnych celotelových kombinézach a so špeciálnymi šatkami na hlave. Síce pri tom vyzerali trochu komicky, ale zdalo sa, že konečne našli spoločnú reč aj s Medzinárodnou futbalovou federáciou FIFA a jej šéfom Seppom Blatterom. Lenže to je omyl, FIFA musí riešiť ďalší citlivý škandál po tom, čo zakázala Iránčankám nastúpiť na kvalifikačný zápas v Jordánsku.

"Už vlani nám FIFA zakázala hrať v pôvodných dresoch, preto sme presne jej podľa pokynov urobili všetky nutné zmeny. FIFA na čele so Seppom Blatterom tieto zmeny schválila. Preto nerozumiem, prečo nám zakázali hrať proti Jordánsku." sťažuje sa viceprezidentka ženskej futbalovej asociácie v Iráne Farideh Shojaiová.

Keďže iránske futbalistky nenastúpili na kvalifikačný súboj, prehrali kontumačne 0:3 a pred možnou odvetou (ak dovtedy vyrobia pre iránske futbalistky schválené dresy) prakticky stratili šancu postúpiť za olympijský turnaj v Londýne v roku 2012. "Iránske dresy sú v súlade s naším náboženstvom, nevyjadrujú žiadny politický postoj. Žiadnemu súperovi neublížia," dodala Shojaiová.

Či sú iránske ženské dresy praktické, alebo nie, to posúďte sami.