Zatiahnuté
13°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Nemci zdolali Rakúšanov, triumf Lichtenštajnska s Litvou
Zdielať na

Nemci zdolali Rakúšanov, triumf Lichtenštajnska s Litvou

Zdroj: sita - Nemecko-Rakúsko

V piatkových zápasoch kvalifikácie o postup na futbalové majstrovstvá Európy 2012 do Poľska a na Ukrajinu sa zrodilo viacero zaujímavých výsledkov.

V šlágri piatkového programu zvíťazilo Nemecko vo Viedni nad domácim Rakúskom tesne 2:1, keď oba góly úradujúcich vicemajstrov Európy strelil kanonier Bayernu Mníchov Mario Gómez. Víťazný presný zásah duelu v A-skupine zaznamenal Gómez v záverečnej minúte riadneho hracieho času. "Človek by povedal, že naše víťazstvo bolo z kategórie šťastných. Musím priznať, že Rakúšania boli húževnatým súperom a my sme urobili množstvo chýb. Počíta sa však výsledok a ten vyznel v náš prospech," uviedol tréner "Nationalelf" Joachim Löw. Jeho zverenci sú po šiestich dueloch suverénne na čele tabuľky v A-skupine, keď majú na konte plný bodový zisk, čo je o sedem viac ako majú druhí Belgičania, ktorí navyše odohrali o zápas viac. Tretí sú Turci s desiatimi bodmi, Rakúšania získali zatiaľ len sedem bodov a zdá sa, že sa môžu rozlúčiť s priamym postupom na kontinentálny šampionát. "Toto bol výkon, o ktorom sme dlho rozprávali. Síce sme prehrali, ale nehrali sme zle. Konečne z našej strany prišlo aj k nejakým činom. Pred ďalšími kvalifikačnými súbojmi nám to dodá potrebnú sebadôveru. Škoda prehry gólom v závere stretnutia, inak to bolo z našej strany OK," uviedol kapitán rakúskeho výberu Christian Fuchs. V ďalších zápasoch "áčka" remizovalo Belgicko s Tureckom 1:1 a Kazachstan zdolal Azerbajdžan 2:1.

Bez prehry kráčajú týmto kvalifikačným cyklom aj Taliani. "Azúrová squadra" zvíťazila v piatok v C-skupine nad Estónskom pohodlne 3:0, keď sa o jej góly postupne postarali Giuseppe Rossi, Antonio Cassano a Giampaolo Pazzini. Taliani, ktorí majú na čele tabuľky päťbodový náskok pred druhými Slovincami, mohli zvíťaziť aj vyšším rozdielom, keď dvakrát nastrelili konštrukciu bránky súpera. "Do zápasu sme išli s úmyslom, že chceme mať loptu čo najdlhšie pod kontrolou. Myslím si, že sa nám to aj podarilo," povedal kouč Talianska Cesare Prandelli. Na Apeninskom polostrove rezonuje v ostatných dňoch najmä známy škandál Calciopoli. V súvislosti s ovplyvňovaním zápasov zatkli v Taliansku 16 rôznych osôb z futbalového prostredia. "Všetky tieto nepríjemnosti sme hodili za hlavu a sústredili sme sa len na zápas. Aj v týchto ťažkých časoch sme dokázali, že sme nezabudli hrať futbal a správnym spôsobom sme odpovedali na nelichotivú situáciu v krajine," doplnil Prandelli. Úlohu favorita potvrdilo aj Slovinsko. Súper Slovenska v predchádzajúcom kvalifikačnom cykle o postup na MS 2010 zvíťazil na Faerských ostrovoch 2:0.

Udalosťou večera v Minsku bol návrat obrancu Érica Abidala do francúzskej reprezentácie. Zadák FC Barcelona si obliekol reprezentačný dres len jedenásť týždňov po tom, čo mu chirurgicky odstránili nádor z pečene. "Les Bleus" však remizovali s domácimi Bielorusmi 1:1 a Abidalov návrat do reprezentácie nemal teda víťaznú príchuť. Navyše, skúsený 31-ročný obranca si strelil v Minsku vlastný gól. Aspoň bod pre majstrov sveta z roku 1998 zachránil v 22. min krídelník FC Chelsea Florent Malouda. "Bol to pre nás nešťastný zápas. Najmä v prvom polčase nám chýbala šťava. Remíza je spravodlivá, nezaslúžili sme si zvíťaziť," úprimne priznal kormidelník Francúzska Laurent Blanc. "Krajina galského kohúta" je aj napriek zaváhaniu v Minsku so 16 bodmi na čele tabuľky v D-skupine a ráznym krokom kráča k účasti na ME 2012. Druhé je Bielorusko so štvorbodovým mankom, nasledujú osembodové Rumunsko a Albánsko.

Prvé body v tejto kvalifikácii získalo Lichtenštajnsko, ktoré zvíťazilo doma nad Litvou pomerne nečakane 2:0. V F-skupine Chorváti zdolali Gruzíncov 2:1 aj napriek tomu, že od 17. min prehrávali. V druhom polčase sa v priebehu dvoch minút strelecky presadili Mario Mandžukič a Nikola Kallinič.

A-skupina:
Kazachstan - Azerbajdžan 2:1 (0:0)
Góly: 57. a 68. Gridin - 63. Nadirov, rozhodoval: Norris (Škót.)

Rakúsko - Nemecko 1:2 (0:1)
Góly: 50. A. Friedrich (vlastný) - 44. a 90. M. Gómez, rozhodoval: Busacca (Švaj.)

Belgicko - Turecko 1:1 (1:1)
Góly: 4. Ogunjimi - 22. Yilmaz, rozhodoval: Rizzoli (Tal.)

C-skupina:
Faerské ostrovy - Slovinsko 0:2 (0:1)
Góly: 29. Matavž, 47. Baldvinsson (vlastný), ČK: 25. Šuler (Slovinsko), rozhodoval: Drachta (Rak.)

Taliansko - Estónsko 3:0 (2:0)
Góly: 21. G. Rossi, 39. Cassano, 68. Pazzini, rozhodoval: Tudor (Rum.)

D-skupina:
Rumunsko - Bosna a Hercegovina 3:0 (2:0)
Góly: 41. a 55. Marica, 37. Mutu, rozhodoval: Eriksson (Švéd.)

Bielorusko - Francúzsko 1:1 (1:1)
Góly: 20. Abidal (vlastný) - 22. Malouda, rozhodoval: Borbalán (Šp.)

E-skupina:
Moldavsko - Švédsko 1:4 (0:2)
Góly: 61. Bugajev - 30. a 58. Elmander, 11. Toivonen, 88. Gerndt, rozhodoval: Marriner (Angl.)

San Maríno - Fínsko 0:1 (0:1)
Gól: 41. Forssell, rozhodoval: Sipailo (Lotyš.)

F-skupina:
Chorvátsko - Gruzínsko 2:1 (0:1)
Góly: 76. Madžukič, 78. Kalinič - 17. Kankava, rozhodoval: Johannesson (Švéd.)

I-skupina:
Lichtenštajnsko - Litva 2:0 (2:0)
Góly: 6. Erne, 36. Polverino, rozhodoval: Kuchin (Kaz.)