Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Úspešný vstup tímu SR "21" do kvalifikácie ME 2013 s kurióznym gólom
Zdielať na

Úspešný vstup tímu SR "21" do kvalifikácie ME 2013 s kurióznym gólom

Slovenská futbalová reprezentácia do 21 rokov vstúpila úspešne do bojov v 9. skupine kvalifikácie o postup na majstrovstvá Európy 2013 tejto vekovej kategórie v Izraeli, keď v piatok podvečer zdolala v Zlatých Moravciach výber Lotyšska 2:0 (1:0).

Mladí Slováci pod vedením trénera Ivana Galáda začali veľmi dobre a už v 9. min otvoril skóre stredopoliar Juraj Vavrík. Tím SR "21" bol v prvej štyridsaťpäťminútovke aktívnejší a viackrát nebezpečne pohrozil obrane nevýrazného súpera. Po polhodine hry sa osmelili aj Lotyši, ale Rakovan nemal veľa práce.

Po zmene strán tempo hry opadlo a šancí rapídne ubudlo. Za zmienku stojí nepremenený pokutový kop Filipa Kissa po faule Ševelovsa na Jána Greguša. V nadstavenom čase priamy kop z vlastnej polovice poslal na bránku súpera Lukáš Štetina, ďalší striedajúci hráč Arnold Šimonek zmiatol náhradného brankára súpera a lopta skončila v lotyšskej bránke.

Kvalifikácia ME 2013 vo futbale hráčov do 21 rokov - piatkový výsledok:

9. skupina (Zlaté Moravce):

Slovensko "21" - Lotyšsko "21" 2:0 (1:0)

Góly: 9. J. Vavrík, 90.+ L. Štetina, ŽK: 77. Matúš Mikuš, 87. R. Valenta, 90. Šimonek - 49. Ševelovs, 65. Budilovs, 90.+ Jagodinskis, ČK: 90. Vaičulis (Lot.) za udretie súpera, rozhodovali: Batinič - Grgič, Conjar (všetci Chor.), 1426 divákov

Zostavy:
Slovensko "21": Rakovan - Pauschek (46. L. Štetina), Kolčák, R. Pillár, Čonka - J. Greguš, F. Kiss - J. Vavrík (70. R. Valenta), Mak (85. Šimonek), Lalkovič - Matúš Mikuš
Lotyšsko "21": Vaičulis - Kurakins, Ševelovs (90.+ Putninš), Jagodinskis, Maksimenko - Petersons (87. Čistjakovs), Budilovs (71. Sinicins), Zjuzins, Sinelnikovs - Višnakovs, Rakels

V 4. min si prvú šancu duelu vypracovali slovenskí mladíci, ale strela kapitána F. Kissa spoza pokutového územia našla pripraveného brankára Vaičulisa. O tri minúty neskôr unikol po pravom krídle Pauschek, jeho center však obrana hostí odvrátila. Už v 9. min mladí Slováci otvorili skóre, keď Mak pekne vysunul Matúša Mikuša, ten už z bránkovej čiary poslal loptu pred bránku a J. Vavrík ju usmernil do lotyšskej siete - 1:0. V 18. min Lalkovič vycvičil lotyšskú obranu, prihral Makovi, jeho delovka z prvej skončila na brvne súperovej bránky a vrátila sa späť do hry. V 22. min pohrozili Lotyši, keď krížny center Sinelnikovsa spracoval Petersons, obrana slovenského tímu ho však odstavila od lopty. O minútu neskôr center Lalkoviča prešiel cez pokutové územie až k J. Vavríkovi, ale jeho nie príliš razantná strela skončila v náručí lotyšského brankára. Vzápätí sa pokúšal samostatne presadiť Mak, ale obranca Jagodinskis mu vzal loptu. Prvú strelu na slovenskú bránku vyslali Lotyši až v 25. min, ale Sinelnikovs príliš nepreveril Rakovana. Po polhodine hry Rakels poslal loptu cez celé pokutové územie slovenského mužstva, ale tá preletela až k Čonkovi a ten ju "upratal" do bezpečia. V 36. min sa po priamom kope odhodlal k strele z hranice šestnástky aktívny J. Vavrík, ale loptu zblokovala obrana súpera. V 37. min po centri Lalkoviča netrafil Pillár hlavou bránku súpera.

V 54. min krížny center Maka našiel J. Greguša, ten však namieril tesne nad lotyšskú bránku. O štyri minúty neskôr po brankárom súpera vyrazenej strele Maka vnikol do pokutového územia J. Greguš a lotyšská obrana ho zastavila iba za cenu faulu. Nariadený pokutový kop však pokazil hráč Slovana Bratislava Filip Kiss, keď Vaičulis bez väčších problémov vyrazil jeho stredne vysoký pokus. Po hodine hry po ľavej strene prenikol Rakels, lopta sa cez Žilinčana Zjuzinsa dostala až k Petersonsovi, no ten tiesnený nezakončil presne. Na druhej strane na strieľaný center J. Vavríka nedočiahol hlavou Lalkovič. V 72. min center Višnakovsa odvrátil R. Pillár. V 76. min potiahol loptu po pravom krídle striedajúci Štetina, ale jeho prihrávku po zemi usmernil Mak pätičkou vedľa bránky Lotyšov. V 80. min po akcii Maka sa odhodlal k strele z uhla Matúš Mikuš, ale mieril nepresne. V 86. min nebezpečne vystrelil Sinelnikovs, ale lopta tesne minula Rakovanovu bránku. V 90. min nebezpečne vystrelil Matúš Mikuš a po následnej strkanici dostal bránkar Lotyšska červenú kartu. Záverečný nápor Lotyšov nepriniesol vyrovnanie. Naopak, v nadstavenom čase priamy kop z vlastnej polovice poslal na bránku súpera Štetina, ďalší striedajúci hráč Šimonek zmiatol náhradného brankára súpera a lopta skončila v lotyšskej bránke - 2:0.

Ivan Galád (tréner SR "21"): "Do stretnutia sme vstúpili veľmi dobre. Prvých dvadsaťpäť minút sme predvádzali atraktívny futbal. Podarilo sa nám veľmi rýchlo dosiahnuť prvý gól, ale aj za tohto stavu sme sa snažili hrať, ako keby bolo 0:0. Nechceli sme iba brániť tesný výsledok. S prvým polčasom môžem byť spokojný. V druhej časti sme sa opäť usilovali o druhý gól, príležitosť prišla, ale pokutový kop sme nepremenili. Potom sa moji zverenci, ktorí nie príliš často hrávajú v pozícii favorita, začali obávať o výsledok. Našťastie sme v nadstavenom čase dali druhý pomerne komický gól. Rozhodujúce je to, že vstup do kvalifikácie sa nám vydaril a máme na konte tri cenné body."

Mihails Zemlinskis (tréner Lotyšska "21"): "Bol to prvý zápas a bol veľmi náročný. Mal kvalitu, ale výsledkovo sa pre nás neskončil dobre. Chcel by som pogratulovať súperovi z tímu Slovenska a popriať mu veľa šťastia v ďalšej časti kvalifikácie. Nemyslím si, že zákrok nášho brankára bol na červenú kartu, maximálne na žltú. Z mužstva SR sa mi páčil hráč s číslom sedem Ján Greguš, ktorý veľmi umne dirigoval defenzívnu líniu. Slováci hrali veľmi dobre."

Matej Rakovan (brankár SR "21"): "Vyhrať prvý zápas kvalifikácie je eufória. Chalani hrali vynikajúci futbal, disciplinovane a do bodky plnili slová trénera. Posledná pätnásťminútovka bola veľmi náročná, spoluhráči toho už mali dosť, lebo celý zápas hrali naplno."

Lukáš Štetina (obranca SR "21", autor druhého gólu): "Na Ukrajine to bolo cielené, tu som gól dať nechcel, skôr iba zmiasť súpera. Napokon sa to podarilo, zvíťazili sme a veľmi sa teším. Mali sme v zápase lepšie aj horšie chvíle. Nemôžeme ísť stále na sto percent."

Filip Kiss (stredopoliar a kapitán SR "21"): "Pocity sú fantastické, aj keď sa víťazstvo nerodilo jednoducho. Viedli sme, ale súper dobre bránil a bol húževnatý. Škoda mojej nepremenenej penalty. Našťastie sme v závere strelili druhý gól."

Výsledok druhého piatkového zápasu "slovenskej" 9. skupiny kvalifikácie ME 2013:

Rumunsko "21" - Kazachstan "21" 0:0

Rozhodoval: Slyva (Lit.)

Tabuľka 9. skupiny:

1. Slovensko "21" 1 1 0 0 2:0 3

2. Rumunsko "21" 1 0 1 0 0:0 1

Kazachstan "21" 1 0 1 0 0:0 1

4. Lotyšsko "21" 1 0 0 1 0:2 0

Francúzsko "21" ešte nehralo.


Súvisiace články