Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
FIFA opäť pod nadvládou Blattera, pomohli mu aj Slováci
Zdielať na

FIFA opäť pod nadvládou Blattera, pomohli mu aj Slováci

Zdroj: sita - Joseph Blatter FIFA

Prezidentom Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) zostal aj po stredajšom kongrese vrcholnej inštancie najpopulárnejšieho športu Sepp Blatter.

Švajčiar nemal protikandidáta a voľba teda mala iba formálny charakter. V sobotu v noci náhle odstúpil jeho jediný rival v boji o tento post Katarčan Mohamed bin Hammam. "Teraz nasmerujeme loď FIFA na správnu trasu do čistých a transparentných vôd. Budeme na to potrebovať nejaký čas, nedá sa to spraviť zo dňa na deň. Je to pre mňa nová výzva a ja ju prijímam," povedal po znovuzvolení Blatter.

Blattera podporilo celkovo 186 hlasujúcich, pričom Medzinárodná futbalová federácia má 208 členských subjektov. S exekutívou FIFA sa rozlúčili Dr. Čung Moon-Džun, Jundži Ogura, Geoffrey Thompson a Franz Beckenbauer, ktorých nahradili Princ Ali Ibn Hussein, David Čung, Jim Boyce, Vernon Manilal Fernando, Mohamed Raouraoua a Theo Zwanziger. Na 61. kongrese odznelo viacero prezentácii, o lekárskych perspektívach sa referovalo v paneloch „11+“ a „11 pre zdravie“, Franz Beckenbauer informoval delegátov o reformných novovytvorenej špeciálnej komisie pri Medzinárodnej futbalovej federácii, ktorej cieľom je zatraktívniť majstrovstvá sveta 2014. Generálny sekretár FIFA Jérome Valcke kládol dôraz na program „Futbal pre nádej“, ktorého cieľom je upriamiť pozornosť na firemnú a spoločenskú zodpovednosť. Centrálnymi bodmi programu boli aj prezentácie o histórii futbalu pod názvom „Nádherná hra a jej rozvoj“ a pripomenutie si lanského šampionátu „Prvé majstrovstvá sveta FIFA na africkej pôde.“ Účastníci kongresu sa taktiež oboznámili s ekonomickou bilanciou FIFA za rok 2010 a fungovaním elektronického systému registrácie transferov hráčov.

Víziu Seppa Blattera podporil i Slovenský futbalový zväz reprezentovaný na kongrese jeho prezidentom Jánom Kováčikom, ktorý pre agentúru SITA povedal: „Bez ohľadu na odstúpenie Mohameda bin Hammama sme boli rozhodnutí podporiť Seppa Blattera. Predovšetkým na základe ekonomických výsledkov FIFA. Jednoznačne vidíme pozitívny progres, pod jeho vedením sa pre futbal urobilo naozaj veľa.“

Sedemdesiatpäťročný funkcionár, vzdelaním ekonóm, prisľúbil rozsiahle reformy vrátane zmeny politiky prideľovania majstrovstiev sveta. Podľa Blattera by bolo dobré, ak by sa dejiská svetového šampionátu vyberali podobne, ako Medzinárodný olympijský výbor (MOV) udeľuje právo zorganizovať olympijské hry. Taktiež by mala vzniknúť špeciálna komisia, ktorá bude dohliadať na prácu FIFA. Blatter nenechal nič na náhodu a ešte v apríli poslal všetkým 208 členským federáciám list, v ktorom ich vyzval, aby pri voľbe prvého muža vrcholného futbalového orgánu 1. júna odmietli revolúciu a dali prednosť stabilite, ktorú im zaručí jeho opätovné zvolenie. Šéf FIFA orodoval za "stabilitu, kontinuitu a spoľahlivosť" v čase celosvetových politických a ekonomických turbulencií. Blatter chce medzi členské krajiny FIFA rozdeliť 1 miliardu amerických dolárov na rozvojové projekty a vyriešiť problémy "korupcie, podvodov a dopingu".

Protikandidáta nemal Blatter ani pri ostatnej voľbe šéfa FIFA, aktuálnu kampaň ale poznačili podozrenia z korupcie a rozsiahlej konšpirácie. Nekalé praktiky sa mali údajne použiť pri voľbe dejísk svetových šampionátov v rokoch 2018 a 2022, podplácaním si mal podporu zabezpečovať aj Blatterov reformne naladený vyzývateľ Bin Hammam. Deprimovaný Katarčan napokon svoj boj vzdal pred finále.

"Rozhodol som sa kandidovať na post prezidenta FIFA s cieľom zmeniť fungovanie organizácie. Okolnosti, ktoré sa udiali v ostatných týždňoch, ma ale veľmi zranili a znechutili. Dotkli sa ma po profesionálnej i osobnej stránke," uviedol 61-ročný Bin Hammam, ktorý je prezidentom Ázijskej futbalovej konfederácie, a pokračoval: "Je pre mňa veľmi smutné, že moje trvanie na reformných princípoch malo obrovskú cenu, a síce reputáciu FIFA. Nebol to môj zámer a je to neakceptovateľné. Z týchto dôvodov sťahujem svoju kandidatúru na post prezidenta federácie." Bin Hammama napokon ani nepustili na stredajší kongres.

Blatter je predsedom najväčšej futbalovej organizácie od júna 1998, keď vo funkcii vystriedal Joaa Havelangea, ktorý tento post zastával od roku 1974. Švajčiara, ktorý je 8. prezidentom FIFA, potvrdili vo funkcii aj kongresy v Soule (2002), Dauhe (2003) a Sydney (2007). Rodák z mesta Visp sa nechal počuť, že štvrté funkčné obdobie bude jeho posledným a od roku 2015 by teda futbalový svet mal mať nového lídra. "Mám motiváciu, skúsenosti, nápady aj energiu nevyhnutnú pre dokončenie mojej misie," uviedol Blatter, samozvaný "kapitán schopný riešiť problémy", ktorý sa opätovne označil za pilier stability v neistom období: "Myslel som si, že žijeme vo svete, ktorý je férový, plný rešpektu a disciplíny. Žiaľ, musím povedať, že som sa mýlil. Naša povestná pyramída FIFA sa otriasa už v základoch a je v nebezpečenstve."

Súvisiace články