Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Finále EL: Trofej v Dubline získalo FC Porto
Zdielať na

Finále EL: Trofej v Dubline získalo FC Porto

Zdroj: sita - Finále EL, FC Porto-Braga

Futbalisti FC Porto zvíťazili v stredajšom finále druhej najprestížnejšej európskej pohárovej súťaže klubov - Európskej ligy UEFA 2010/2011, keď si na dublinskom Štadióne Aviva poradili s ďalším portugalským klubom Sporting Braga najtesnejším rozdielom 1:0.

Jediný gól duelu zaznamenal v závere prvého dejstva strelecky disponovaný Falcao. Pre Kolumbijčana to bol už 17. tohtosezónny zásah v EL UEFA.

FC Porto získal svoju siedmu medzinárodnú trofej, pre Sporting Braga bol už postup do finále historickým úspechom. Aktuálny portugalský majster zvíťazil vo finálovom meraní síl nad Bragou už tretíkrát, predtým sa dvakrát tešil v záverečnom súboji o Portugalský pohár. Kouč úspešného tímu André Villas-Boas sa stal najmladším trénerom s trofejou v európskych pohárových súťažiach, v deň finále mal 33 rokov a 213 dní. Ambiciózny kormidelník má šancu napodobniť svojho slávnejšieho predchodcu na lavičke "drakov" Josého Mourinha, ktorému sa v roku 2003 podarilo získať populárne a nesmierne cenené treble. Mourinho vyhral so svojimi zverencami domácu ligovú súťaž, národný pohár aj Pohár UEFA. Villas-Boas už má v hrsti prvú z týchto trofejí, v nedeľu 22. mája ho čaká finále Portugalského pohára proti Vitórii Guimaraes.

Finále EL v Dubline:

FC Porto (Portug.) - Sporting Braga (Portug.) 1:0 (1:0)
Gól: 44. Falcao ŽK: 49. Sapunaru, 90. Helton, 90+. Rolando - 24. Hugo Viana, 30. Sílvio, 55. Miguel García, 59. Mossoró, 80. C. Kaká, rozhodoval: Carballo (Šp.), 51 700 divákov (vypredané)

Zostavy:
Porto: Helton - Sapunaru, Rolando, N. Otamendi, Álvaro Pereira - Guarín (73. Belluschi), Fernando, Joao Moutinho - Hulk, Falcao, Silvestre Varela (79. James Rodríguez)
Braga: Artur Moraes - Miguel García, Paulao, A. Rodríguez (46. C. Kaká), Sílvio - Custódio, Vandinho - Hugo Viana (46. Mossoró) - Alan, Lima (66. Zé Meyong), Paulo César

Prvú šancu mal v premiérovom portugalskom finále niektorej z európskych pohárových súťaží útočník FC Porto Hulk, ktorého technický pokus z ostrého uhla iba tesne minul vzdialenejšiu žrď svätyne Artura Moraesa. V 14. min nevyťažili Porťania úvodný gól z priameho kopu a následného závaru v pokutovom území Bragy a nevyšla im ani ďalšia štandardná situácia o štyri minúty neskôr. V 20. min vyslal premiérovú strelu do priestoru niektorej z bránok podľa zápisu hosťujúci Lima, ale Helton bol pripravený. Brazílsky reprezentant následne včasným vybehnutím nedovolil skórovať jednému z hráčov Sportingu. V 31. min nezaznamenal prvý gól Porta Silvestre Varela, ktorého vytesnila obrana súpera. Krátko pred odchodom do kabín sa presadil Falcao, ktorému posadil loptu na hlavu Guarín a Porto viedlo 1:0.

Bezprostredne po zmene strán mohol vyrovnať striedajúci Mossoró, ktorý sa po zaváhaní defenzívy Porta ocitol zoči - voči Heltonovi, no ten jeho strelu z hranice malého vápna vyrazil pravou nohou. Z následného protiútoku mohol zvýšiť náskok favorita opäť Falcao, no tentoraz neuspel. V 57. min odkopol Helton loptu pred nabiehajúcim Limom. Dvadsať minút pred koncom riadnej hracej doby poslal center do pokutového územia Bragy Hulk, ale skóre sa nezmenilo. Následne sa faulom zozadu prezentoval Sapunaru a iba vďaka zhovievavosti španielskeho arbitra Carballa zostal na ihrisku, obranca Porta mal totiž v tom čase už na konte jednu žltú kartu. Hráči Bragy sa v závere snažili o vyrovnanie, no mohli aj inkasovať ak by Belluschi v 88. min namieril presnejšie.

sita - Finále EL, FC Porto-Braga

sita - Finále EL, FC Porto-Braga

sita - Finále EL, FC Porto-Braga

sita - Finále EL, FC Porto-Braga

sita - Finále EL, FC Porto-Braga