Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Barcelonu vyradí z LM iba zázrak, Chelsea sa chystá na ManU
Zdielať na

Barcelonu vyradí z LM iba zázrak, Chelsea sa chystá na ManU

Futbalová verejnosť spozná v utorok 12. apríla mená prvých dvoch účastníkov semifinále Ligy majstrov 2010/2011.

Pred odvetnými štvrťfinálovými zápasmi majú bližšie k bojom o finále Manchester United a FC Barcelona. "Červených diablov" čaká druhé dejstvo bitky o Anglicko, keď na vlastnom trávniku privítajú FC Chelsea a majú k dispozícii náskok 1:0 z prvého merania síl. Katalánci sa predstavia na ihrisku jedného z prekvapení súťaže Šachťoru Doneck, s ktorým si doma poradili poľahky 5:1.

V anglickom štvrťfinále mečbal na strane United

Londýnčanom sa v úvodnom meraní síl s Manchestrom United v rámci tohtoročnej vyraďovacej fázy najprestížnejšej európskej pohárovej súťaže futbalových klubov nevydaril zámer revanšovať sa svojmu tradičnému rivalovi za prehru vo finále LM 2007/2008. Ako je známe, v Moskve sa vtedy zrodila remíza 1:1 a o zisku "ušatej" trofeje pre hráčov United rozhodla až dramatická penaltová lotéria a pošmyknutie sa kapitána "The Blues" Johna Terryho. Na Stamford Bridge zvíťazili zverenci Sira Alexa Fergusona v úvodnom štvrťfinále najtesnejším rozdielom 1:0, keď sa presadil Wayne Rooney a postaral sa o premiérové víťazstvo svojho tímu na štadióne Chelsea za ostatných deväť rokov.

"Bolo to frustrujúce. Myslím si, že zápasu by viac svedčala remíza," povedal na margo prvého duelu Terry a doplnil: "Nič však ešte nie je stratené, sme iba v polčase. Pred rokom sme v lige vyhrali na ich pôde, keď to nikto nečakal, teraz to pokojne môžeme zopakovať." Opatrný je i stredopoliar v utorok domáceho tímu Michael Carrick: "Splnili sme svoju misiu, ktorou bolo skórovať na pôde súpera a zároveň neinkasovať. V domácom prostredí musíme potvrdiť tento úspech, ale proti Chelsea to vôbec nebude jednoduché."
Anglickí velikáni majú bohatú históriu vzájomných zápasov, v ktorých dominujú "červení diabli" (68 víťazstiev, 47 remíz, 44 prehier). V aktuálnej sezóne sa mužstvá stretli už trikrát, z toho sa dvakrát tešili United a raz Chelsea. Mužstvo okolo kapitána Nemanju Vidiča na štadióne Old Trafford v aktuálnej sezóne ešte neprehralo ani jeden súťažný zápas, navyše ak v histórii vyhralo úvodný duel na pôde súpera, vo všetkých doterajších 16 prípadoch postúpilo do ďalších bojov. United uspeli v oboch svojich doterajších európskych dvojzápasoch s anglickými súpermi, bilancia Chelsea je v tomto ohľade 4:2.

Manchester United je na najlepšej ceste postúpiť medzi najlepšie kvarteto v Lige majstrov štvrtýkrát za ostatných päť rokov, Chelsea nechýbala v semifinále šesťkrát z ostatných ôsmich pokusov. V generálke na United uspeli hráči Carla Ancelottiho s Wiganom tesne 1:0 vďaka zásahu Floranta Maloudu a aj po tomto meraní síl platí, že 50-miliónový útočník Fernando Torres stále čaká na svoj premiérový gól v novom pôsobisku. Tréner Ferguson nechal proti Fulhamu oddychovať niekoľko svojich opôr, líder najvyššej anglickej dlhodobej súťaže aj napriek tomu zvíťazil 2:0.

United, ktorý zatiaľ nastrieľal v súťažiach UEFA 499 gólov (v LM 295), bude chýbať zranený Brazílčan Rafael da Silva, stredopoliar Owen Hargreaves a brankár Anders Linegaard.

Šachťor sa pokúsi o nemožné

Ukrajinský tím Šachťor Doneck sa v aktuálnom ročníku európskej pohárovej súťaže číslo jeden netajil smelými ambíciami. Klubu, v ktorého štruktúrach pôsobí bývalý slovenský rozhodca Ľuboš Micheľ, sa skutočne darilo nad očakávania a postup medzi najlepšiu osmičku bol z pohľadu jeho histórie premiérový. Žreb však Ukrajincom prisúdil súpera najťažšieho rangu - FC Barcelona. V prvom zápase sa na Camp Nou zrodilo pohodlné víťazstvo domácich 5:1 a pohárová matematika velí Šachťoru uspieť aspoň o štyri góly.

"Nechceme iba zdolať FC Barcelona, chceme postúpiť do semifinále. Aký by inak malo zmysel vôbec vybehnúť na trávnik? Barcelona nás doma zdolala 5:1 a nevidím dôvod, prečo by sme my nemohli zvíťaziť napríklad 4:0. S AS Rím sme si poradili 3:0, takže nám stačí iba o gól viac. Každopádne máme pred sebou ešte minimálne 90 minút, počas ktorých sa môže stať čokoľvek," povedal sebavedomý útočník Šachťora Luiz Adriano. "Nemôžeme si dovoliť kohokoľvek podceniť, predovšetkým nie Šachťor. Čo i len najmenšie zaváhanie by sa nám mohlo kruto vypomstiť. Snažíme sa plne koncentrovať na každý jeden duel a postupne sa snažiť splniť stanovené ciele," vyhlásil krídelník Barcelony Pedro Rodríguez.

V histórií súťaží UEFA sa iba trom tímom podarilo zvrátiť štvorgólové manko z prvého duelu pohárovej eliminácie. Ak by sa Šachťor pridal k Realu Madrid, Leixoes SC a FK Partizan, išlo by o obrovskú senzáciu. Pravdou však je, že od presťahovania sa do Donbass Arena v septembri 2009 prehralo mužstvo z Donecka na vlastnej pôde iba jeden zo všetkých súťažných duelov, v aktuálnej sezóne LM má stopercentnú bilanciu. "Barca" uspela v lige šampiónov 2010/2011 vonku zatiaľ iba raz, ale môže sa pochváliť bilanciou 36 celkových víťazstiev v 38 dvojzápasoch v súťažiach UEFA, v ktorých po prvom kole disponovala náskokom.

Spomenuté dve mužstvá majú bilanciu 2 - 1 - 5 z pohľadu Ukrajincov. V európskej topsúťaži inkasoval Šachťor, ktorý vo svojom ostatnom dueli podľahol doma Obolonu Kyjev 0:1, doteraz 96-krát. Čo sa absencii týka, kouč Mircea Lucescu sa zrejme bude musieť zaobísť bez Alexandra Kučera, Dmitra Čigrinského, Fernandinha a Darija Srnu. FC Barcelona chýba jeden presný zásah k zaokrúhleniu svojej gólovej bilancie v LM na 300. Tréner Guardiola nemôže rátať s potrestaným Andrésom Iniestom, zraneným Bojanom Krkičom a uzdravujúcimi sa Éricom Abidalom a Carlesom Puyolom. V poriadku po menších zdravotných problémoch by však mal byť Lionel Messi, ktorý má v prebiehajúcom ročníku celkovú bilanciu 50 gólov v 51 zápasoch. Katalánci zvíťazili v sobotu v Primera División nad UD Almería 3:1.

Program utorňajších odvetných štvrťfinálových stretnutí futbalovej Ligy majstrov 2010/2011 (oba zápasy majú výkop o 20.45 h SEČ):

Manchester United (Angl.) - FC Chelsea (Angl.), prvý zápas 1:0, rozhoduje: Olegário Benquerenca (Portug.)
Šachťor Doneck (Ukr.) - FC Barcelona (Šp.), prvý zápas 1:5, rozhoduje: Florian Meyer (Nem.)

Súvisiace články