Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Tréner repre Slovenska Calzona po prehre Neapola: Problém je v psychike
Zdielať na

Tréner repre Slovenska Calzona po prehre Neapola: Problém je v psychike

RÍM /  Trénerovi slovenskej futbalovej reprezentácie Francescovi Calzonovi nevyšla premiéra v úlohe hlavného kouča Neapolu v Serii A. Jeho tím iba remizoval v 26. kole na pôde Cagliari 1:1, keď o víťazstvo prišiel v šiestej minúte nadstaveného času. Podľa Calzonu, ktorý nahradil na lavičke úradujúceho majstra Waltera Mazzarriho, bude mužstvo ešte potrebovať čas, aby vyriešilo súčasné problémy. Tie sú podľa neho najmä psychického charakteru.

Calzona debutoval na lavičke SSC v stredajšom prvom zápase osemfinále Ligy majstrov, v ktorom Neapol remizoval s FC Barcelona 1:1. V nedeľu rovnaký výsledok v domácej súťaži na pôde Cagliari zanechal trpkejšiu chuť. Nigérijský útočník Victor Osimhen síce svojím druhým gólom v priebehu štyroch dní poslal hostí do vedenia, ale v 90+6. minúte zachránil pre domácich bod Zito Luvumbo.

"Vedeli sme, že Cagliari má v domácom prostredí vždy silný štart i finiš, na čo sme boli pripravení. Často sme prichádzali o loptu, čo nás poznačilo najmä v prvom polčase. Druhý bol už z našej strany lepší, mali sme dve dobré šance, ktorými sme mohli zápas zabiť, no nevyužili sme ich. Prinajmenšom sme však boli organizovaní, čo je z môjho pohľadu vo futbale veľmi dôležité. Musíme byť chladnokrvnejší, viac sa sústrediť na niektoré momenty, ako sa ukázalo v situácii pred vyrovnávajúcim gólom súpera," uviedol Calzona v pozápasovom rozhovore.

Súčasný kouč slovenskej reprezentácie je v poradí tretí tréner SSC v tejto sezóne. Neapol stále hľadá minulosezónnu tvár, v tabuľke figuruje až na deviatom mieste, štyri body od priečok zaručujúcich účasť v európskych pohárových súťažiach a jedenásť bodov od Bologne, ktorá si zatiaľ drží štvrtú miestenku do Ligy majstrov 2024/25. V uplynulých siedmich zápasoch vo všetkých súťažiach vybojovalo mužstvo iba jedno víťazstvo.

"Samozrejme, v tejto situácii sa musíme vždy sústrediť len na ten najbližší zápas. Je zbytočné robiť nejaké väčšie projekty. Myslíme iba na najbližší duel a uvidíme, kde sa budeme nachádzať na konci sezóny."

Po dvoch zápasoch vo funkcii už Calzona vie, kde tlačí mužstvo topánka: "Hlavný problém je v našej psychike. Tím je v dobrej forme, dokázal to v Cagliari i predtým proti Barcelone. Vedeli sme, že to bude škaredý zápas, hralo sa za silného vetra a na vysokej tráve, takže sme museli mať lepší prístup. Hovoril som s hráčmi a našiel som tu schopné mužstvo. Potrebujeme vyriešiť naše problémy, no viem, že nemáme až tak veľa času. Musíme sa poponáhľať, aby sme našli lepšie nastavenie po psychologickej stránke. Samozrejme, všetko záleží od výsledkov. Nehľadáme výhovorky, musíme dostať tím do čo najlepšej kondície, aby sa mu na ihrisku darilo."

V základnej zostave SSC opäť nastúpil slovenský stredopoliar Stanislav Lobotka, ktorý odohral celé stretnutie. Gruzínsky krídelník Chviča Kvaracchelija, ďalší z ťahúňov tímu počas minulosezónnej majstrovskej jazdy, opäť striedal. Trávnik opustil v 73. minúte. Calzona sa ho však po zápase zastal: "Môžem povedať, že dokáže urobiť všetko, čo od neho žiadam. Je taký sústredený, že niekedy zabúda na svoje kvality. Je veľmi hanblivý, veľa toho nenarozpráva, no je to schopný hráč a myslím si, že nám čoskoro pomôže."

Cagliari vydrelo dôležitý bod z hľadiska boja o záchranu, v dvadsaťčlennej tabuľke síce zostalo na 19. mieste, ale so ziskom 20 bodov sa dotiahlo na sedemnáste Sassuolo a osemnásty Hellas Verona. "Bol to veľmi náročný zápas, ktorý chlapci nakoniec zvládli," komentoval duel pre klubový web tréner sardínskeho tímu Claudio Ranieri. "Bola by naozaj škoda nezískať body. Doplatili sme na nepozornosť v defenzíve a je pre nás dobré, že to Neapol nedotiahol do konca. Nezaslúžili sme si prehrať. Som na chlapcov hrdý, pretože sme hrali proti úradujúcemu majstrovi, tímu s obrovskou kvalitou. Ukázalo sa veľké srdce tohto tímu, sila štadióna a jeho ľudí, ktorí nám umožnili dosiahnuť zaslúženú remízu."