Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Vlna hejtu voči Slovanu pre zápas s ruským klubom. Toto je reakcia Kmotríka
Zdielať na

Vlna hejtu voči Slovanu pre zápas s ruským klubom. Toto je reakcia Kmotríka

Zdroj: SITA - Fotoservis

BRATISLAVA / Budú fanúšikovia bojkotovať zápasy futbalistov Slovana Bratislava v jarných bojoch Európskej konferenčnej ligy aj naozaj alebo to len deklarujú na sociálnych sieťach? Každopádne zápas belasých proti ruskému Dynamu Moskva (1:2) na sústredení v Katare spustil vlnu nenávistných odkazov na internete.

"Moje miesto zostane prázdne! Výzva všetkým slovanistkám a slovanistom na bojkot zápasu. Keď na jednej strane zomierajú futbalisti, ktorí bránia svoju krajinu, je absolútne neprípustné hrať zápas s tímom z krajiny agresora, ktorý to celé spôsobil," píše sa vo výzve na sociálnych sieťach. "Slovan hazarduje s priazňou príčetnej časti fanúšikov," napísal na Twtteri ďalší. "Slovan, strašná hanba. So synom si po tomto dáme s vašimi zápasmi pauzu," pridal sa fanúšik Daniel.

Belasí nemali na webstránke ani zmienku o dueli s Dynamom. Na zápas upozornila Slavia Praha, s ktorou mali hrať slovanisti generálku na jarnú časť ligy. "Klub neplánuje prípravné stretnutie s ŠK Slovan Bratislava," napísala Slavia na sieti X v utorok. "Generálka bude so slovenským klubom: Tešíme sa na vás, FC ViOn Zlaté Moravce - Vráble. A vstupné a výnos pôjde na podporu Ukrajiny," priblížil predseda predstavenstva pražského klubu Jaroslav Tvrdik.

"Už dva roky sledujeme hrôzy vojny, v ktorej je Rusko jasným agresorom. Naše klubové hodnoty sú postavené na pomoci Ukrajine. Od marca 2022 je Hotel Slavia jednou z najväčších núdzových ubytovní pre vojnových utečencov. Výlučne ženy a deti. Ja sám som si adoptoval sirotu Maksyma. Spolu s ďalšími európskymi klubmi sme darovali päť generátorov na napájanie humanitárneho centra vo Ľvove a ďalších verejne prístupných staníc po celej krajine," opísal svoj pohľad na situáciu Tvrdik. "Za posledný rok sme poslali státisíce korún na pomoc ukrajinským deťom priamo vo vojnou postihnutých oblastiach. Mali sme a stále máme v tíme ukrajinských hráčov, máme za sebou dve predkolá Európskej ligy so súpermi z Ukrajiny, ktorí prišli priamo z frontovej línie a počuli sme od nich o zverstvách vojny. Stojíme pri Ukrajine od prvého dňa a budeme v tom pokračovať," napísal predseda predstavenstva Slavie.

V stredu na celú situáciu zareagoval v stanovisku Slovan. "Odsudzujeme akékoľvek násilie, akýkoľvek vojnový konflikt kdekoľvek na svete či napadnutie jedného štátu druhým, vrátane Ukrajiny Ruskom. Všetci v Slovane Bratislava si želáme mier," píše sa v stanovisku klubu. „Ohradzujeme sa voči tvrdeniam a komentárom, že by sme odohratím tohto prípravného zápasu v Katare chceli akokoľvek legitimizovať vojenský konflikt. Sme proti akejkoľvek vojne a mrzí nás negatívna odozva, ktorá sa vzniesla počas uplynulých dvoch dní,“ vyhlásil generálny riaditeľ klubu Ivan Kmotrík mladší. ŠK Slovan Bratislava bol podľa neho dlhodobo aktívny v humanitárnej pomoci i ľuďom zasiahnutých týmto konfliktom. „Ako klub sme viackrát pomohli tým, ktorí to práve potrebovali, či už v rámci programu Belasé srdce, alebo ďalších aktivít. Spoločne so skupinou Grafobal Group sme pomohli aj Ukrajine a ľuďom, ktorí museli kvôli vojne opustiť svoje domovy," pokračoval Kmotrík a vymenoval aj to, ako firmy, v ktorých je spoločníkom on či jeho otec pomáhali odídencom z Ukrajiny.

Belasých v Katare čakajú ešte dva prípravné zápasy s účastníkmi miestnej najvyššej súťaži. Súper na generálku je tam momentálne neistý. „Rešpektujeme rozhodnutie Slavie Praha, s ktorou sme mali pôvodne dohodnutú generálku. Nestotožňujeme sa však s dôvodmi, ktoré zástupcovia Slavie uviedli,“ uzavrel Ivan Kmotrík ml.

Súvisiace články