Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Žilina si chce užiť futbalový sviatok, top hviezd sa nebojí
Zdielať na

Žilina si chce užiť futbalový sviatok, top hviezd sa nebojí

Pred LM: MŠK Žilina-Chelsea Londýn

Bude to po 1. FC Košice a Artmedii Bratislava len tretíkrát od roku 1992, kedy UEFA zaviedla nový formát najelitnejšej pohárovej súťaže, čo sa klub zo Slovenska prebojoval do hlavnej fázy. Zverenci českého trénera Pavla Hapala na ceste do vybranej spoločnosti vyradili maltskú Birkirkaru, bulharský Loveč aj bývalého federálneho rivala Spartu Praha. Štvornásobný majster Anglicka mal účasť v skupine automatickú. Napriek podľa fanúšikov domáceho tímu vysokým cenám vstupeniek sa očakáva v stredu večer "plný dom".

Žilina sa na 1. kolo LM naladila sobotňajším ligovým víťazstvom s Prešovom 2:1. Tréner Hapal síce mal niektorým hráčom po zápase čo povedať, tím ale potvrdil víťaznú mentalitu. "Šošoni" absolvujú ešte pred zápasom v pondelok podvečer a v utorok dopoludnia dve posledné tréningové jednotky. Hapal má k dispozícii 29 hráčov zapísaných na súpisku pre LM, medzi nimi nechýbajú ani nové, resp. staronové tváre Roman Gergel a Admir Vladavič. Bosniansky stredopoliar už dokonca aj v zápase s Prešovom skóroval z penalty a zaistil pre žlto-zelených tri body.

Favorit stredajšej konfrontácie je jasný, no Slováci nemajú v úmysle predať kožu lacno. Žilinčania majú dokonca zálusk na bodový zisk. "Pre nás to bude veľmi špecifický zápas, prvý v skupine LM. Pokúsime sa urobiť dobrý výsledok a hrať aj na víťazstvo," povedal tréner Hapal, ktorý môže počítať s každým hráčom zo súpisky pre LM: "Všetci hráči sú v poriadku a pripravení hrať proti Chelsea. Zvolili sme osvedčený model prípravy, ktorý nám dlhšie funguje, v pondelok večer a v utorok dopoludnia tréningy, žiadne predzápasové sústredenie sme nenaplánovali." Bývalý československý reprezentant, ktorý má súpera naštudovaného do najmenších podrobností: "O Chelsea vieme všetko. Sledovali sme ju vo všetkých ich posledných zápasoch a poznáme jej silné stránky. Záležať bude samozrejme aj od toho, aký bude zdravotný stav jej hráčov, vieme, že problémy majú Terry aj Lampard, že hrať nemôže Drogba. Ale ich káder je mimoriadne kvalitný aj bez nich."

Kapitán Žiliny Róbert Jež si uvedomuje, že "každý hráč Chelsea predstavuje extratriedu". "Postup do hlavnej fázy neznamená veľa len pre futbalový klub, ale aj pre mesto. Dostali sme Žilinu týmto úspechom na futbalovú mapu. Je to niečo výnimočné. Každý vie, že Žilina je malý klub. Som preto veľmi pyšný na mojich spoluhráčov, tento postup sa zapísal do histórie," citovala 29-ročného stredopoliara oficiálna stránka UEFA. Jež sa mimoriadne teší aj na zápas v Londýne: "Hrať v Anglicku bude obrovská skúsenosť a skvelý zážitok. Všetci sa veľmi tešíme."

Európsky vicešampión z roku 2008 či dvojnásobný víťaz už neexistujúceho Pohára víťazov pohárov (1971 a 1998) priletí do Žiliny v utorok. Tím talianskeho trénera Carla Ancelottiho si potom o 19.00 zatrénuje na ploche na oficiálnom predzápasovom tréningu. V tíme absentuje pre trest z minulej sezóny kanonier Didier Drogba z Pobrežia Slonoviny. Klub ruského majiteľa Romana Abramoviča vstúpil excelentne do novej sezóny Premiership, po 4. kolách vedie tabuľku bez straty kvetinky.

Ancelotti, ktorý už s AC Miláno dvakrát vyhral LM, necíti pred vstupom do nového ročníka prestížnej súťaže tlak: "Nie som pod tlakom zvonka, jediný tlak, ktorý cítim, je ten, ktorý si vytváram sám, lebo chcem s Chelsea víťaziť. Nemyslím si, že LM je dôležitejšia ako Premiership. Obe boli poslednú sezónu veľmi dôležité, teraz je normálne, že viac myslíme aj na LM. No prioritným cieľom je hrať vo všetkých súťažiach až do konca budúcej sezóny. V minulej sezóne sme vypadli príliš skoro, teraz chceme byť úspešnejší," povedal tréner, ktorý získal s "The Blues" minulú sezónu "double".

Oba tímy sa už v pohárovej Európe stretli, v sezóne 2002/2003 v 3. predkole LM. Po výhrach 2:0 v Žiline a 3:0 na Stamford Bridge postúpila do skupiny Chelsea.

1. kolo, F-skupina LM 2010/2011, streda 15. septembra, 20.45 hod:

MŠK Žilina - Chelsea Londýn

pravdepodobné zostavy:
MŠK: Dúbravka - Guldan, Piaček, Pečalka, Mráz - Bello - Rilke, Jež, Vladavič, Majtán - Ceesay
Chelsea: Čech - Ferreira, Ivanovič, Alex, A. Cole - Essien - Obi Mikel, Benayoun, Malouda - Kalou, Anelka

Súvisiace články