Zatiahnuté
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Šošoni po Artmedii a Košiciach tretím klubom v hlavnej fáze LM
Zdielať na

Šošoni po Artmedii a Košiciach tretím klubom v hlavnej fáze LM

Ostrý štart s Chelsea

Pred "žlto-zelenými“, ktorí budú v F-skupine účinkovať s anglickým FC Chelsea, ruským Spartakom Moskva a francúzskym Olympique Marseille, sa to podarilo doteraz len 1. FC Košice a Artmedie Petržalka.

Prvým slovenským priekopníkom v hlavnej súťaži kontinentálneho pohára číslo jeden boli Košičania v ročníku 1997/1998. "Východniari" vyradili v 2. predkole favorizovaný ruský tím Spartak Moskva po výsledku 2:1 doma a 0:0 vonku a postúpili do skupiny, kde si zmerali sily s Manchestrom United, Feyenoordom Rotterdam a Juventusom Turín. V šiestich dueloch nezískali ani bod a strelili len dva góly v dueli na Delle Alpi proti Turínčanom.

Oveľa úspešnejšia bola o osem rokov neskôr petržalská Artmedia. Mužstvo spoza bratislavského Starého mosta spôsobilo senzáciu už v 2. predkole, keď na Tehelnom poli zdolalo škótsky veľkoklub Celtic Glasgow absolútne prekvapujúco 5:0 a nezastavila ho ani prehra 0:4 v odvete. V ďalšej fáze kvalifikácie si zverenci vtedajšieho trénera Vladimíra Weissa st. poradili aj so šťastím s Partizanom Belehrad. Žreb im potom prisúdil do skupiny ďalší glasgowský tím Rangers, FC Porto a Inter Miláno. Petržalčania vedení kapitánom Balázsom Borbélyom získali celkovo šesť bodov, keď šokovali najmä triumfom na pôde portugalského majstra (3:2) a len tesne im ušiel postup do osemfinále Ligy šampiónov. Takto sa museli uspokojiť "len" s účasťou v šestnásťfinále Pohára UEFA.