Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
V Monaku žreb skupinovej fázy aj so Žilinou
Zdielať na

V Monaku žreb skupinovej fázy aj so Žilinou

Pred štvrtkovým žrebom skupinovej fázy Ligy majstrov 2010/2011 a piatkovým žrebom hlavnej súťaže Európskej ligy UEFA 2010/2011

Prvýkrát v histórii sa v osudí ocitne aj slovenský tím MŠK Žilina, okrem "šošonov" sa z play-off prebojovali aj Hapoel Tel Aviv, FC Bazilej, Partizan Belehrad, Sporting Braga, Werder Brémy, Ajax Amsterdam, Tottenham Hotspur, AJ Auxerre a FC Kodaň.
Slovenský klubový futbal má po piatich rokoch opäť zastúpenie medzi kontinentálnou elitou. Úradujúci majster MŠK Žilina si v 4. predkole poradil s českým veľkoklubom AC Sparta Praha, keď "rudých" zdolal na Letnej (2:0) aj v domácej odvete (1:0). S určitosťou sa v hlavnej súťaži Ligy majstrov predstavia aj ďalší dvaja slovenskí futbalisti pôsobiaci za hranicami - útočník Erik Jendrišek z nemeckého Schalke 04 a krídelník Vladimír Weiss ml., ktorý je na ročnom hosťovaní v škótskom veľkoklube Glasgow Rangers.

Skupinová fáza LM 2010/2011 zostáva oproti uplynulej sezóne v nezmenenej podobe. Žreb rozdelí 32 mužstiev do ôsmich štvorčlenných skupín, hracími dňami budú utorok a streda. Tímy sa stretnú systémom každý s každým doma - vonku. Skupinová fáza sa začne v utorok 14. septembra a uzavrie sa v stredu 8. decembra 2010. Do osemfinále postúpia po dva najlepšie kolektívy z každej skupiny, tímy na 3. miestach sa "presunú" do šestnásťfinále Európskej ligy UEFA 2010/2011. Mužstvá na posledných priečkach svoje účinkovanie v pohárovej Európe skončia.

Okrem žrebu Ligy majstrov 2010/2011 sa v Monaku uskutoční v piatok 27. augusta o 13.00 h SELČ aj vylosovanie základných skupín hlavnej súťaže spomínanej Európskej ligy UEFA. Zatiaľ je otázne, či v ňom bude mať zastúpenie aj slovenský klubový futbal, keďže odvety play-off sú na programe až vo štvrtok 26. augusta. Možnosť postúpiť medzi 48 najlepších tímov má úradujúci slovenský vicemajster ŠK Slovan Bratislava, po triumfe 1:0 na Pasienkoch má však pred odvetou väčšiu šancu na účasť v EL UEFA nemecký bundesligista VfB Stuttgart.

V skupinovej fáze EL UEFA sa predstaví spomenutých 48 klubov, ktoré žreb rozdelí do dvanástich štvorčlenných zoskupení. Tímy sa stretnú systémom každý s každým doma - vonku, rovnako ako v Lige majstrov. Skupinová fáza sa začne vo štvrtok 16. septembra a skončí sa vo štvrtok 16. decembra 2010. Do jarného šestnásťfinále postúpia po dva najlepšie kolektívy z každej skupiny, ktorých na 32 klubov doplní osem mužstiev z tretích miest základných skupín Ligy majstrov 2010/2011.

V Monaku sa na Štadióne Luisa II. bude v piatok 27. augusta o 20.45 h SELČ konať aj zápas o Európsky superpohár medzi úradujúcimi víťazmi dvoch najprestížnejších kontinentálnych pohárových súťaží - Inter Miláno (LM) a Atlético Madrid (EL UEFA). Hlavným arbitrom duelu bude Švajčiar Massimo Busacca.

Kompletný zoznam účastníkov žrebu skupinovej fázy futbalovej Ligy majstrov 2010/2011, ktorý sa uskutoční vo štvrtok 26. augusta o 18.00 h SELČ v Monaku:
rozdelenie do košov pri žrebe hlavnej fázy LM 2010/2011, Monaco, štvrtok 26. augusta, 18.00 SELČ:

      1. kôš: Inter Miláno (obhajca), FC Barcelona, Chelsea Londýn, Manchester United, Arsenal Londýn, Bayern Mníchov, AC Miláno, Olympique Lyon
      2. kôš: Werder Brémy, Real Madrid, AS Rím, Šachtar Doneck, FC Valencia, Benfica Lisabon, Panathinaikos Atény, Olympique Marseille
      3. kôš: Tottenham Hotspur, Glasgow Rangers, Ajax Amsterdam, Schalke 04, Sporting Braga, FC Bazilej, FC Kodaň, Spartak Moskva
      4. kôš: Rubin Kazaň, Twente Enschede, CFR Kluž, Bursaspor, Hapoel Tel Aviv, Partizan Belehrad, MŠK Žilina, AJ Auxerre


Zoznam už istých účastníkov žrebu skupinovej fázy futbalovej Európskej ligy UEFA 2010/2011, ktorý sa uskutoční v piatok 27. augusta o 13.00 h SELČ v Monaku:
Obhajca trofeje: Atlético Madrid (Šp.)
Postupujúci z play-off (4. predkolo) Európskej ligy UEFA 2010/2011: CSKA Moskva (Rus.)
Vyradené tímy z play-off (4. predkolo) Ligy majstrov 2010/2011: Red Bull Salzburg (Rak.), Šeriff Tiraspoľ (Mold.), Anderlecht Brusel (Belg.), FC Sevilla (Šp.), Sampdoria Janov (Tal.), AC Sparta Praha (ČR), Rosenborg Trondheim (Nór.), Zenit Petrohrad (Rus.), Dinamo Kyjev (Ukr.), Young Boys Bern (Švajč.).

Súvisiace články