Zatiahnuté
11°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Žilina zdolala Spartu 1:0 a postúpila do Ligy majstrov!
Zdielať na

Žilina zdolala Spartu 1:0 a postúpila do Ligy majstrov!

MŠK Žilina - AC Sparta Praha 1:0

Žilinský klub, ktorý len za účasť v skupinovej fáze zinkasuje 7,2 milióna eur, tak napodobnil 1. FC Košice zo sezóny 1997/1998 a Artmediu Petržalka z ročníka 2005/2006. Pražská Sparta prehrala už tretí súťažný zápas v sérii, pričom ani raz neskórovala a tak stolička „trénera“ Jozefa Chovanca je poriadne roztrasená.
      
      LM - play off - odveta:
      MŠK Žilina - Sparta Praha 1:0 (1:0)
      Góly: 18. Ceesay, ŽK: Pečalka, Rilke - Kladrubský, Kucka, Vachoušek, rozhodovali: Benquerenca - Miranda, Santos, Soares Dias, Xistra (všetci Port.), 10.892 divákov (vypredané).
      /prvý zápas 2:0, postúpila Žilina/
      zostavy a striedania:
      MŠK: Dúbravka - Guldan, Piaček, Pečalka, Mráz - Rilke (90+. Zošák), Jež, Bello, Majtán (74. Poliaček) – Ceesay (80. Vittor), Oravec.
      Sparta: Blažek – Adiaba (46. Kweuke), Hoheneder, Hejda, Pamič (86. Třešňák) - Kladrubský – Sionko (61. Kadeřábek), Kucka, Vachoušek, Krejčí - Wilfried.

      Vo výbornej futbalovej atmosfére začala Sparta tentoraz len s jedným Slovákom v základnej zostave - Kuckom. Do tímu hostí sa však vrátil útočník Wilfried a ofenzívny stredopoliar Sionko, naopak pre karty neboli k dispozícii stopéri Brabec a Řepka. Od úvodu sa hralo vo svižnom tempe, ale zväčša medzi šestnástkami. Ako prví mohli skórovať hostia. Sionko sa nečakane dostal k lopte na päťke, ale v rozhodujúcom momente mu lopta zle sadla. Domáci však trestali hneď z prvej strely medzi žrde. V 18. minúte sa na pravej strane uvoľnil Rielke, prízemným centrom našiel Ceesaya, ktorý si najskôr loptu zodvihol a polonožničkami otočený chrbtom k bráne skóroval aj pomocou žrde – 1:0. Od tohto momentu už bol na nohách celý štadión. V 28. minúte po centri Guldana pohotovo pálil Bello a mieril tesne vedľa. Žilinčania si plnili poctivo aj defenzívne úlohy, gólovú strelu zblokoval Rilke. Domáci kontrolovali v týchto momentoch priebeh zápasu a hrozili z protiútokov. Prudký Guldanov center našiel Oravca, ten však hlavičkoval nad.
      Hostia vstúpili do druhého polčasu aktívne, strelu Kucku z priameho kopu však Dúbravka vyrazil. Vzápätí pálil nad bránu Sionko. V 53. minúte nariadil arbiter prísny pokutový kop, keď si Pečalka trochu pomohol rukami v súboji s Wilfriedom. Dúbravka však Kladrubského strelu z jedenástky k žrdi pohotovo vyrazil. Domáci opäť ožili, po Mrázovom centri sa dostal do zakončenia Ceesay, ale jeho technický pokus zblízka minul pravú žrď. Onedlho peknou uličkou Bello vysunul Majtána, jeho krížna strela mala gólové parametre, no napokon tesne minula žrď. V 68. Minúte dal gól Majtán z dorážky po strele Ceesaya, ale pre ofsajd neplatil. Na druhej strane unikol Kweuke po chybe Ježa, ale jeho spätnú prihrávku z gólovej parkety poslal Kucka vedľa brány. Hostia chceli dať gól, ale nevyužili ani čisté šance. V 72. minúte sa rútil na brankára Dúbravku Wilfried, ale poslal loptu tesne vedľa žrde. Nebezpečnú strelu z 25 m vyslal Jež, ale Blažek bol pozorný a loptu vyboxoval. Žiličania jazdili na ihrisku až do poslednej minúty a tak nebolo pochýb, že si postup medzi európsku elitu už nenechajú ujsť. Diváci domácich preto nakoniec zaslúžene vytlieskali.

      Pavel Hapal, tréner MŠK Žilina: "Som rád, že mám to šťastie trénovať Žilinu, pretože to je víťazný tím. Som šťastný, že sme postúpili do skupinovej fázy Ligy majstrov. Upozorňoval som chlapcov, že bude dôležité dať opäť prvý gól. Keď skóroval Ceesay, vedeli sme, že Sparta potrebuje dať už tri góly. Sparta hrala v odvete lepšie ako pred týždňom na Letnej, a ak by premenila penaltu, mali by sme to ešte veľmi ťažké. Ľudia nás hnali dopredu, aby sme vyhrali ešte väčším rozdielom, ale museli sme to udržať aj vzadu. Veľmi zle a vlažne sme vstúpili do druhého polčasu. Pri penalte mi preblesklo hlavou, či tréner brankárov Seman, upozornil Dúbravku, že Kladrubský kope penalty po pravej ruke brankára. Vedeli sme, že Sparte môžeme konkurovať, ale boli sme opatrní, pretože majú skúsenosti. Pristúpili sme k tomu zodpovedne a moje mužstvo potvrdilo, že je víťazné a zaslúžene postúpilo. V skupinovej fáze si želám za súpera Real Madrid alebo FC Barcelonu. Hrával som v Španielsku, takže by som chcel, aby  si aj moji hráči zahrali na tých nádherných štadiónoch."

      Jozef Chovanec, tréner Sparta Praha: "Mali sme dostatok šancí na to, aby sme tento dvojzápas v odvete ešte zdramatizovali. To by sme však museli byť v koncovke presnejší, ale aj pokojnejší, pretože to boli slušné šance. Splnili sme to, čo sme si povedali pred zápasom, a aspoň čiastočne sme napravili ten dojem z prvého stretnutia. Na našich hráčoch bolo vidieť, že chcú, ale v koncovke sme boli neefektívni. Mužstvá boli vyrovnané, ale my sme doplatili na to, že sme v oboch zápasoch neboli kompletní."

      Mário Pečalka, obranca MŠK Žilina: "Určite to bol ťažký zápas. Ako sa hovorí, posledný krok je vždy najťažší. Bol to aj náš prípad. V druhom polčase hrali na dvoch útočníkov a bolo to náročné. Ja som bol aj pri tej jedenástke, našťastie to Martin chytil. Všetci sme veľmi radi, sú to výborné pocity a teraz si ich vychutnáme v kabíne. Postúpili sme medzi najlepšie kluby Európy. Veľmi nás to teší a chceme si vychutnať všetky zápasy, je to úplne iná atmosféra ako v našej lige. Liga majstrov sa na Slovensku nehrá každý rok."

      Róbert Jež, kapitán MŠK Žilina: "Myslím, že je to najväčší úspech pre všetkých chalanov v kabíne. Postúpili sme do hlavnej súťaže LM a to je veľký úspech. Bolo to dosť nervózne. V prvom polčase sme mali aj viaceré ďalšie šance. Druhý polčas po príchode Kweukeho už sme mali v obrane problémy. Vedeli sme, kade vedie cesta, tá viedla cez pozornú obranu."

      Martin Dúbravka, brankár MŠK Žilina: "Súper nás neprekvapil, ale dnes chalani zahrali fantastický zápas, veľmi mi pomáhali. Bol to ťažký zápas, aj keď sme viedli 1:0, nepoľavili sme z koncentrácie. Na penalty som sa pripravoval, čakal som do poslednej chvíľky, vyšla mi strana - Kladrubský ich v poslednom čase kopal doprava a ja som loptu vyrazil. Súpera v základnej skupine si nevyberám, všetci sú pre nás atraktívni, necháme sa prekvapiť."

      Libor Sionko, stredopoliar Sparty Praha: "V dobrej šanci som netrafil bránku, zle som sa zorientoval, bola to stopercentná príležitosť. Z následného brejku sme dostali gól. Pozitívom je, že sme mali veľa šancí, ale žiaľ, dôraz v koncovke sme nemali, nespadlo nám to tam. Je to smola, ale ideme ďalej. Chceli sme hrať Ligu majstrov, pri žrebe som veril, že cez Žilinu prejdeme. Teraz sme sklamaní, ale aj Európska liga je kvalitná súťaž."

Súvisiace články