Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slovensko - Kamerun 1:1
Zdielať na

Slovensko - Kamerun 1:1

Prípravný zápas pred MS v Klagenfurte

Zverenci trénera Vladimíra Weissa st. sa v príprave na MS v Juhoafrickej republike stretnú ešte doma s Kostarikou (5. júna o 17.00 h na bratislavských Pasienkoch), v tomto zápase už Slováci nastúpia s hráčmi, ktorí pocestujú na šampionát.     

prípravný zápas, Klagenfurt:     

Kamerun - Slovensko 1:1 (0:1)     

Góly: 83. Eyong - 6. Kopúnek, ŽK: Pekarík, Šesták, Škrtel. Rozhodca: Lechner (Rak.), 10.000 divákov.     

zostavy a striedania:     

Kamerun: Souleymanou - Chedjou (67. Geremi), Nkoulou, Bassong, Assou Ekotto - A. Song - Aboubacar (67. Ndjeng), Makoun (46. Mandjeck), Eyong, Emana (73. Kouemaha) - Webo     

SR: Kuciak (85. Perniš) - Pekarík (88. Jakubko), Škrtel, Ďurica, Čech - Kopúnek - Stoch (46. Weiss ml.), Kozák (46. Švento), Kucka (77. Zabavník), Hamšík - Jendrišek (46. Šesták)     

Slováci od úvodných minút na ihrisku dominovali a odmena za ich ofenzívnu snahu nenechala na seba dlho čakať. V 6. minúte sa začala gólová akcia u Čecha, ktorý vysunul až do súperovej šestnástky Stocha. Toho síce kamerunský obranca prikryl, ale "Miňo" spätnou prihrávkou našiel Kopúnka a trnavský stredopoliar si otvoril gólový účet v národnom tíme - loptu z takmer 20 m trafil parádne do ľavého horného rohu. Weissov tím zdobil priamočiary útočný futbal s množstvom nebezpečných krídelných výpadov. V 14. minúte si na roh v podaní Stocha najvyššie vyskočil Kucka, ale loptu hlavou dobre netrafil. Postupne sa do hry zapojil aj Kamerun, ktorému dovtedy Slováci takmer nič nedovolili. Prvýkrát vážnejšie pohrozil Webo, jeho krížnu strelu však Kuciak zneškodnil. V 27. minúte vypálil Eyong spoza šestnástky, ale mieril nad. Do tretice to skúšal Emana a bola to najväčšia šanca "neskrotných levov" - jeho tvrdý pokus slovenskému brankárovi narobil veľké starosti, keď nevyspytateľnú loptu vytlačil do strany iba s námahou.     

Emana bol pri streleckej chuti, v 48. minúte neváhal a jeho rana z 25 m iba tesne minula ľavú žrď slovenskej bránky. O chvíľu nato mladý Weiss vysunul ďalšieho striedajúceho muža Šestáka, ktorý napálil loptu do brvna a tá sa odrazila za bránkovú čiaru, ale asistent rozhodcu predčasnú slovenskú radosť schladil odmávaním ofsajdu. Spolupráca tej istej dvojice mohla sláviť úspech v 56. minúte, Šestákov pokus ľavačkou však nemal potrebnú razanciu. Ďalší priebeh zápasu rozdrobili početné osobné súboje, po ktorých si "poležali" na trávniku Šesták, Kopúnek a chvíľu pokrivkával aj kapitán Hamšík, našťastie všetci pokračovali v hre. Slováci sa stiahli do obrannej ulity a nechali priestor na kamerunské manévre, tie sa však končili pred pokutovým územím. Preniknúť do neho robilo Kamerunčanom problém a preto Song skúšal šťastie z diaľky, nemal však presnú mušku. V 83. minúte sa Kamerun predsa len cez prehustenú defenzívu presadil, keď Eyong dotlačil loptu do siete po strete s Kuciakom, ktorého museli vyniesť na nosidlách a na posledných minút ho v bráne nahradil Perniš. V závere sa už zápas bez väčšieho vzruchu pred niektorou z bránok dohral a zrodila sa zaslúžená remíza.

Erik Jendrišek, útočník SR: "Viedli sme rýchlo 1:0 nad silným súperom. Hrali sme zo zabezpečnej obrany, vypracovali sme si dve-tri šance po kontrách, ale žiaľ, ďalší gól sme nepridali. Otvorená partia s takýmito kvalitnými tímami sa však podľa môjho názoru hrať nedá, bolo treba pozorne brániť. Škoda inkasovaného gólu v závere. Mrzí nás o to viac, že sme prišli o Dušana Kuciaka, to je ozaj dvojnásobná smola. Myslím si však, že aj remíza s Kamerunom má svoju cenu."

Juraj Kucka, stredopoliar SR: "Bol to ťažký zápas, súper nás najmä v druhom polčase držal pod kontrolou, preto 1:1 považujem za dobrý výsledok. Kamerun nás neprekvapil, hral behavo a technicky. Bola to nová skúsenosť nielen pre mňa, ale pre celé naše mužstvo. Čo sa týka boja o finálnu nomináciu, snažil som sa čo najviac a uvidíme, ako to tréner ohodnotí. Nechám sa prekvapiť."

Ján Ďurica, stopér SR: "Treba si uvedomiť, že hráči, ktorí nastúpili za Kamerun, rovnako ako my bojovali o miestenku v nominácii na majstrovstvá sveta. Som spokojný so zápasom, bola to kvalitná previerka. Akurát škoda, že sme ho nevyhrali, pretože súper strelil gól prakticky z pološance. Aj preto remízu považujem za nespravodlivú, mali sme na to, aby sme vyhrali."

Stanislav Šesták, útočník SR: "Kuco odchytal výborný zápas a teraz sa stane toto... Bohvie, ako napokon dopadne vyšetrenie, ale ten súboj nevyzeral dobre. Zrejme z kádra vypadol aj Miro Karhan, pre neho by to bola veľká športová tragédia. Neberiem to však pesimisticky. Aj počas kvalifikácie sme nehrali každý zápas v plnej sile, chýbali nám vykartovaní alebo zranení hráči, takže taká realita je aj teraz pred šampionátom."


Karhan do Afriky nepôjde, Fischer: "Potvrdila sa zlá diagnóza"

Slovenský futbalový reprezentant Miroslav Karhan na svetový šampionát do Juhoafrickej republiky nepocestuje. Smutnú definitívu pre špílmachra bundelisligového Mainzu stanovilo potvrdenie diagnózy trhliny v achilovke na klinike vo Švajčiarsku v sobotu dopoludnia.
      Tridsaťtriročný defenzívny stredopoliar mal chronické problémy s achilovkou, pauzovať bude jeden mesiac. Tým pádom Karhan nemôže figurovať vo finálnej nominácii trénera národného tímu Vladimíra Weissa na MS. V Južnej Afrike pritom mohol odchovanec Spartaka Trnava dosiahnuť jubilejnú stovku štartov v najcennejšom drese, momentálne ich má na konte 96. "Žiaľ, potvrdila sa stanovená diagnóza, Miro má malú trhlinu v achilovke a pauzovať bude mesiac. Nebude tak k dispozícii pre šampionát," potvrdil v sobotu v Klagenfurte tesne pred prípravným zápasom proti Kamerunu lekár Viliam Fischer. Karhan ešte v piatok dopoludnia riadne trénoval na predzápasovom tréningu, no na jeho záver už bol v opatere fyzioterapeuta Martina Rusňáka. Popoludní už spolu s Filipom Hološkom absolvoval vyšetrenie v klagenfurtskej nemocnici, navyše mu trhali aj zub.