Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Siedmy triumf v siedmom finále Európskej ligy pre Sevillu, Mourinho prvý raz prehral
Zdielať na

Siedmy triumf v siedmom finále Európskej ligy pre Sevillu, Mourinho prvý raz prehral

BUDAPEŠŤ, BRATISLAVA / Futbalová noc pre FC Sevilla. Španielsky tím sa teší z víťazstva v Európskej lige UEFA siedmykrát v histórii, v noci na štvrtok zdolal taliansky AS Rím. V penaltovom rozstrele vyhral 4:1, keď po 90 minútach a rovnako aj po predĺžení bol stav 1:1.

​Pre trénera AS Rím Joseho Mourinha to je prvá prehra vo finále európskych súťaží. Pre Sevillu platí, že keď sa dostane do finále Európskej ligy, zvíťazí. Podarilo sa jej to siedmy raz. Zverenci Joseho Luisa Mendilibara si vďaka triumfu v druhej najprestížnejšej európskej klubovej súťaži zabezpečili účasť v skupinovej fáze Ligy majstrov 2023/2024.

O finále v Puškáš Aréne sa dá hovoriť ako o veľkej paráde, ktorá trvala neuveriteľných takmer 157 minút. Rozhodcovia nadstavovali v prvom aj druhom polčase vyše šesť minút, samotné predĺženie trvalo takmer akoby sa hrala tretia 45-minútovka. Dramatický futbal pokazilo len 11 žltých kariet.

Nevídanú situáciu videli diváci aj v penaltách za stavu 3:1 pre španielsky tím: rozhodnúť mohol Montiel, ale neuspel - Patrício mu strelu vyrazil. Video ale ukázalo, že gólman opustil bránkovú čiaru pred strelou, opakovanú penaltu už Gonzalo Montiel premenil ráznou strelou.

FC Sevilla - AS Rím 1:1 pp (1:1, 0:1), 4:1 v rozstrele z 11 m

Góly: 55. Mancini (vlastný) - 35. Dybala. Rozstrel z 11 m: Ocampos 1:0, Cristante 1:1, Lamela 2:1, Mancini nedal, Rakitič 3:1, Ibanez nedal, Montiel 4:1. Rozhodcovia: Taylor - Beswick, Nunn (všetci Anglicko), ŽK: Mir (z lavičky), Jordán, Rakitič, Montiel, Ocampos - Matič, Pellegrini, Mancini, Cristante, Celik, Zalewski

SEVILLA: Bounou – Navas (95. Montiel), Bade, Gudelj (120.+7 Marcao), Telles (95. Rekik) – Fernando (120.+8 Jordán), Rakitič – Ocampos, Torres (46. Suso), Gil (46. Lamela) – En-Nesyri

AS RÍM: Patricio – Mancini, Smalling, Ibanez – Celik (91. Zalewski), Cristante, Matič (120. Bove), Spinazzola (106. Llorente) – Pellegrini (106. El Shaarawy) – Dybala (68. Wijnaldum), Abraham (75. Belotti)

Prvý vzruch z zápase priniesol rohový kop Rimanov, po ktorom nasledoval aj prvý strelecký posun. AS mal aj prvú šancu v zápase, keď sa v 12. minúte dostal k zakončeniu v šestnástke Spinazzola, ale Bounou jeho strelu vyrazil. Hra sa potom odohrávala prevažne medzi šestnástkami, mierne aktívnejší boli Španieli.

Vzruch potom priniesli dve situácie po odohratí 30 minút. Najskôr sa po kontakte s Gudeljom v pokutovom území ocitol na zemi Abraham, anglický arbiter Taylor skúmal situáciu s VAR-om, ale zákrok vyhodnotil ako čistý. O pár sekúnd neskôr stratili Sevillčania loptu v strede ihriska, Mancini ju ihneď poslal rozbehnutému Dybalovi a argentínsky útočník zakončil medzi nohy brankára - 0:1. V závere polčasu si španielsky tím vytvoril tlak, vyrovnať mohol po strele Rakitiča, ale lopta trafila iba pravú žrď.

Aj po prestávke boli aktívnejší hráči španielskeho tímu. Po desiatich minútach hry potiahli akciu po pravej strane, Navas odcentroval a loptu si do vlastnej brány nešťastne zrazil Mancini - 1:1. Ďalšia šanca sa zrodila o desať minút neskôr, keď Pellegrini zahral priamy kop a vzápätí lopta po skrumáži poskakovala v šestnástke. Po zákroku Bounoua sa vrátila do hry, no nikto z hráčov talianskeho tímu ju nedokázal upratať do siete.

V 75. minúte sa po kontakte v šestnástke ocitol na zemi Ocampos, rozhodca Taylor okamžite ukázal na biely bod, ale svoj verdikt po zhliadnutí na videu zrušil. O štyri minúty neskôr po centri do šestnástky trafila lopta do ruky Fernanda, Rimania si pýtali pokutový kop, ale arbiter ho nenariadil. Ihneď po tom mal šancu po signále Belotti, ale Bounou výborne zasiahol. V závere riadneho hracieho času mohla rozhodnúť Sevilla, ale strelu Susa vyrazil Patricio.

V predĺžení boli obe mužstvá zviazané taktickými plánmi, nebezpečné akcie diváci nevideli. Až v jeho závere opečiatkoval brvno po rohovom kope Smalling. Rozhodnúť musel rozstrel a v ňom si lepšie počínali hráči španielskeho klubu. Premenili všetky štyri pokusy, v drese AS zlyhali Mancini a Ibanez.

Súvisiace články