Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Corgoň ligu opúšťa Petržalka, vracajú sa Zlaté Moravce
Zdielať na

Corgoň ligu opúšťa Petržalka, vracajú sa Zlaté Moravce

Čierny Peter v rukách Petržalky, na Štiavničkách bitka fanúšikov na trávniku

MFK Petržalka - FK Senica 1:2 (1:1)
Góly: 8. Ďurica - 14. Hesek, 90.+2 Kučera. Rozhodoval: Samotný, ŽK: Bajan, 450 divákov.

MFK Petržalka: Jenčo - Čikoš, Šedivý, Mitrovič, Nachtman (46. Pires) - Hílek - Ďurica, F. Kiss (46. Fodrek), Sedlák, Machovec - dos Santos (82. Szarka)
FK Senica: Bolek - Petrovský, Gajdošík, Pillár, Podaný - Vrťo (85. Hubek), Piroska, Bajan, Kitta (90.+1 Kučera) - Števko, Hesek

Nad Petržalkou visel Damoklov meč a ak sa chcela svojpomocne v najvyššej súťaži zachrániť, musela proti Senici naplno bodovať. Vstup do zápasu mala impozantný, keď v 8. minúte sa po Machovcovom centri zavesil do vzduchu Ďurica a prekonal Boleka. Odpoveď Seničanov však na seba nenechala dlho čakať. Piroska hrajúci proti svojmu bývalému klubu zakrútil loptu na naskakujúceho Heseka a na jeho hlavičku nemal domáci brankár Jenčo nárok. Po rušnom úvode sa hra v poli ustálila, ale aj napriek mokrému terénu a silnému vetru sa obe mužstvá sympaticky snažili kombinovať. Územnú prevahu hostia do vedúceho gólu nepretavili, pretože dvakrát sa pri nebezpečných strelách z diaľky petržalský brankár "pochlapil".

Domáci tréner poslal po prestávke na ihrisko Piresa a Fodreka s cieľom oživiť útočnú fázu. V 58. minúte nepozorná obrana hostí pustila do zakončenia dos Santosa, ktorý však zblízka nemieril presne. V 69. minúte zaujal na Pasienkoch mimofutbalový moment. Na hraciu plochu vnikol fanúšik Senice, ktorého si domáci usporiadatelia vôbec nevšímali - následne vytrhol rohovú zástavku a jeho primitívne správanie si rozhodca dlho nevšimol, keď hru prerušil až po chvíli. Späť k futbalu - Petržalčania v druhom polčase pôsobili kŕčovitým dojmom a od strelenia vedúceho gólu boli poriadne ďaleko. Hra sa totiž odvíjala medzi šestnástkami a v tíme MFK nebolo hráča, ktorý by vzal na svoje plecia zodpovednosť. V nadstavenom čase zariadil víťazstvo Senice striedajúci Kučera, ktorý bol na ihrisku len niekoľko sekúnd - 1:2.

Peter Fieber st., tréner Petržalky: "Myslím si, že chlapci boli pod veľkým psychickým tlakom. Vsadili sme na skúsených hráčov, ale náš výkon dnes nebol dobrý. Žiaľ, nevyhrali sme a niektorí by sa mali nad sebou zamyslieť. Je však pravda, že v zime nám odišlo veľa hráčov a žiaľ, nedokázali sme nahradiť lídrov ako sú Guede a Burza."
Radim Nečas, tréner Senice: "Som veľmi rád, že moje lúčenie pri mužstve dopadlo dobre. Pri našom kádri zdecimovanom zraneniami nám vyhrali tento zápas dorastenci. Kvalita zápasu nebola vysoká, ale vezieme si tri body. Sme šiesti ako nováčik, takže v Senici musí byť maximálna spokojnosť."

Dukla B. Bystrica - MŠK Žilina 1:1 (1:0)
Góly: 29. Turňa - 73. Piaček. Rozhodca Kružliak, ŽK: Hlinka, 2660 divákov.

Dukla B. Bystrica: Boroš - Turňa, Hlinka, Vajda, Savič - Pančík, Pleva, Seye (89. Chelík), Hučko - Gajdoš (85. Brašeň), Uškovič (74. Pich)
MŠK Žilina: Krnáč - Angelovič, Piaček, Pečálka (71. Zlatkovič), Mráz - Rilke, Bello (61. Christu), Guldan, Jež, Kobylík (46. Škvarka) - Oravec

O zápase definitívne tretieho a definitívne prvého sa hovorilo aj ako o pohodovom televíznom vyvrcholení ligy. Skutočnosť, že obe mužstvá si mohli zahrať bez nejakého stresu však viac futbalu uškodil ako pomohol. V prvom polčase bolo vzruchu na oboch stranách pramálo, a tak viac zaujal hlasivkový súboj oboch táborov fanúšikov. Pred zápasom zamával do hľadiska aj tréner Dukly Jozef Jankech, dres na pamiatku symbolizoval jeho definitívnu rozlúčku so Štiavničkami a aj s vrcholovým futbalom. Jediný polčasový gól Turňu v 29. min sa zrodil náhodne a šťastne, keď na odrazenú loptu po stečovanej strele nemohol v protipohybe brankár Krnáč dostatočne zareagovať. Okrem gólu sa núkala šanca aj Uškovičovi v trháku, trochu splašene však v 25. min vystrelil vedľa. Aj v 40. min mal Uškovič možnosť na gól, keď po Hučkovom prudkom centri poslal hlavičkou loptu ponad. Žilinčania ukázali ešte menej futbalovej snahy ako domáci, Guldanova 'parabola' z diaľky nad brvno nemohla v 27. min Boroša vystrašiť, v 42. min Oravec posunul loptu na Guldana, z blokovanej strely však vyťažil len roh, a to boli všetky vážnejšie akcie Žilančanov v polčase. Na obe mužstvá sa v drobnom daždi odrážal aj lesk nachystaných pohárov, ktoré si prevzali po zápase, Žilinčania za titul a Dukla za tretie miesto. Ďalším gólom ho mohli po prestávke naplniť domáci, keď v 51. min po Uškovičovom vysunutí bežal Pleva sám na bránku, no trafil len Krnáča. Po hluchých minútach hostia z prevahy vyťažili v 73. min vytúžené vyrovnanie, no pomohol im aj domáci Turňa, ktorý im ponúkol rohový kop a z neho Ježova lopta padla presne na hlavu Piačeka. S remízou sa obe mužstvá akoby stotožnili a spokojne zápas pri pozornom bránení, okrem Hučkovej šance a strele vedľa v 90. min, dohrali.

DAC 1904 Dunajská Streda - Spartak Trnava 2:1 (0:0)
Góly: 79. Bejevski (z 11 m), 80. Halimi - 53. Hruška, Rozhodovali: Smolák, ŽK: Sariyar, Bajevski - Juhász, Kopúnek, Špilar, Neto, Procházka, 1380 divákov.

Dunajská Streda: Novota - Helísek (77. Lenárth), Marcin, Majus, Varga (58. Koejoe) - Nikolič, Halimi, Palla (65. Kazlauskas), Yavarzadeh - Sariyar, Bajevski
Spartak Trnava: Slovenčiak - Hlavatovič, Špilar, Jakubička, Juhász - Kopúnek - Mikinič (46. Súkenník), R. Procházka, Hruška, Mikovič (34. Nascimento) - Guldan (81. Neto)

Za trvalého dažďa si domáci od úvodu vytvorili územnú prevahu. Po sľubných kombinačných akciách však chýbalo presné gólové zakončenie. Hostia pohrozili Kopúnkom, ktorého prudká strela len tesne minula pravú žrď bránky DAC. V 28. minúte pohotovú strelu Sariyara z otočky vyrazil brankár Slovenčiak, ktorý si spolu s obranou v 1. polčase poradil aj so sériou piatich rohových kopov. V samotnom závere prvej časti hry sa do gólovej situácie dostal Bajevski, ale jeho lobovaná lopta išla nad bránku hostí.

Po priamom kope v 48. minúte lopta od Majusa smerovala už do bránky, ale v poslednom momente ju odkopol Hlavatovič. K nečakanému zvratu došlo o päť minút neskôr. Po druhom rohovom kope hostí Majus prihral loptu rovno Hruškovi, ten pohotovo krížnou prízemnou strelou prekonal Novotu. Vzápätí po zlom odkope domáceho brankára mohol Procházka zvýšiť vedenie svojho tímu. Novota sa však rehabilitoval, keď zlikvidoval v stopercentnej šanci Guldana a Nascimenta. Hostia hrali v pohode, domáci veľmi znervózneli. V 65. minúte strelu Guldana z prázdnej bránky odkopol Marcin. Guldan trafil hornú časť brvna domácej brány, Kopúnek pravú žrď. V 78. minúte Štyvar fauloval prenikajúceho Sariyara. Nariadený pokutový kop premenil Bajevski, keď o chvíľu druhý gól pridal Halimi bolo rozhodnuté o tom, že DAC Dunajská Streda sa zachránil v najvyššej súťaži.

Mikuláš Radványi, tréner Dunajskej Stredy: "Ďakujem mužstvu za bojovný výkon, išlo nám o veľa, potrebovali sme tri body. V prvom polčase sme hrali lepšie, mali sme gólové šance, ale nevyužili sme ich. Nečakaný inkasovaný gól nás vyviedol z tempa, začali sme robiť chyby. Bojovnosti mužstva a výkonu brankára Novotu môžeme ďakovať za to, že sme vyhrali."
Peter Zelenský, tréner Trnavy: "Pripravoval som hráčov na to, že nás čaká ťažký zápas. DAC hral nátlakovo, no jeho tlak sme utlmili až prestriedaním niektorých hráčov. Toľko šancí, ktoré sme mali v zápase, som ale v mojej kariére ešte hádam nezažil. Žiaľ, nepremenili sme ich. Rozhodcovia zápas skazili, môžu sa hanbiť."

1. FC Tatran Prešov - MFK Ružomberok 0:0
Rozhodoval: Fajčík, ŽK: Hanek, Jurčo - Besta, Pyščur, ČK: 90. Pyščur za nešportové správanie, 1100 divákov.

1. FC Tatran Prešov: Mucha st. - Ščasný, Hanek, Farbák, Tesák -  Papaj (90. Hatok), Piter-Bučko, Lipták, Vršajevič (65. D. Leško) - Belejík, Bernardo (46. Jurčo)
MFK Ružomberok: Hrdlička - Peter Maslo, Besta, Kostelný, Gallo - Kukoľ (59. Pilár), Ďubek (82. Zošák), Hoferica (69. Bielák), Chovanec - Pyščur, de Sales Coimbra

Rozlúčkový zápas v prešovskom drese hral obranca Michal Ščasný. Zaujal aj transparent, ktorý vyvesili členovia fanklubu Tatrana s nápisom "My nie sme na predaj", reagujúc na výsledok zápasu Košice-Prešov (3:1) pre týždňom. Úvodná polhodila zápasu patrila domácim, hosťom zasa zvyšná štvrťhodina. Prvá vážnejšia príležitosť sa zrodila na prešovských kopačkách. Belejík vysunul Bernarda, ale ten sám zoči-voči Hrdličkovi mieril iba do jeho nôh. O 2 minúty neskôr nasledovala ďalšia tutovka Šarišanov: Belejík zblízka vzápätí po nom aj Vršajevič napálili loptu iba do Hrdličku. Po polhodine hry Piter-Bučko tečoval Papajovu strelu z bezprostrednej blízkosti, ale ani on Hrdličku neprekonal. Až 7 minúte pred prestávkou mali obrovskú príležitosť aj hostia, ked Pyščur z priameho kopu z 30 m trafil pravú spojnicu Muchovej brány. Druhý polčas sa hral pod zatiahnutou oblohou v hustom daždi. Terén bol pochopiteľne šmykľavý a sťažoval hráčom mnohé činnosti. Napriek tomu videli diváci rad šancí, avšak bez gólového zakončenia. Obrovskú možnosť mal v 65. minúte de Salesa, v 68. minúte na opačnom konci si Jurčo vo výhodnej pozícii sám pred brankárom Ružomberka nevedel spracovať loptu. O 2 minúty neskôr ju ten istý hráč napálil zblízka iba do ružomberského obrancu. Opäť v 70. minúte Belejíkova krížna strela po zemi išla tesne vedľa. V 76. minúte Tesákov priamy kop vypadol Hrdličkovi z rúk, Piter-Bučko však prišiel o zlomok sekundy neskoro. Posledná šanca bola opäť na domácich kopačkách, keď Belejík išiel sám na brankára Hrdličku, ale netrafil bránu.

Roman Pivarník, tréner Prešova: "Chýbali nám mnohí hráči. Narýchlo spomeniem zraneného Katonu, Ižvolta, Poliačeka, Josla, Prekopa, Guba s Dolným sú v reprezentačnej devätnástke. Aj preto sme dosiahli výsledok, ktorý na rozlúčku divákov možno veľmi nepotešil. Na druhej strane sme si vypracovali tri možno tisícpercentné šance, ktoré sme museli premeniť, no v koncovke sme zlyhali. V druhom polčase nás Ružomberok dostal pod určitý tlak, ktorý sme však ustáli. Aj rozhodcovia robili chyby, dokonca aj štvrtý náhradný, vďaka čomu sa Ružomberok dostal do jednej vyloženej príležitosti."
František Straka, tréner Ružomberka: "Domáci mali agresívny vstup do zápasu. Vypracovali si dve tutovky, pri ktorých nás podržal brankár Hrdlička, nespanikárili sme však. Vedel som, že prídu aj naše šance. Tie sa dostavili po výmene strán, pri nich nám, však chýbal potrebný pokoj. Ešte v prvom polčase zasa kúsok šťastia pri brvne Pyščura. Ďakujem hráčom za dnešný zápas, aj za to, čo všetko sme v jari dosiahli."

FC Nitra - Slovan Bratislava 2:5 (0:1)
Góly: 68., 85. Kóňa - 19., 88. Breznaník, 56. Ivana, 65. Štepanovský, 78. Sylvestr, Rozhodovali: Hracho, ŽK: Sailer, Leško - Sylvestr, Jánošík, ČK: 86. Sailer po druhej ŽK, 1680 divákov.

FC Nitra: Hroššo - Boszorád, Sailer, Kolmokov, Glenda - Valenta (61. Kolár), Hodúr, Leško (61. Šimončič), Kóňa, Bališ - Mikuš (46. Šimonek)
Slovan Bratislava: Putnocký - Dobrotka, Jánošík, Dosoudil, Had - Ivana (87. Králik), Štepanovský (78. Kolčák), Guédé, Grendel, Breznaník - Sylvestr (89. Vajdík)

Na poistenie účasti v Európskej lige potrebovala Nitra získať bod. Prvé príležitosti si vypracovali domáci. Boszorád spoza šestnástky strieľal tesne vedľa. Mikušov priamy kop z dobrej pozície skončil v náručí Putnockého. Na druhej strane kontroval hlavou Dobrotka, ale Hroššo bol pripravený. V 19. minúte sa Slovan dostal do vedenia. Grendel posunul na Breznaníka a jeho strela po teči Boszoráda skončila v nitrianskej sieti. O tri minúty mohlo byť vyrovnané, avšak Mikušova strela tesne minula bránu hostí. Potom sa dlhé minúty hral medzišestnástkový futbal. Nitrania sa síce snažili o aktivitu, ale narážali na dobre organizovanú obranu Slovana. V závere prvého polčasu sa do šance dostal Grendel, ale domáci gólman mu jeho strelu kryl. V 51. minúte pohrozili hostia opäť, no Sylvestr s Grendelom neboli úspešní. O 5 minút už Slovan  viedol o dva góly, keď akciu Grendela dokončil Ivana. Nitra mala potom dve dobré šance, Kóňov priamy kop Putnocký vytlačil na rok a Valentovu prudkú strelu vytesnil gólman hostí opäť na roh. V 65. minúte bolo už 0:3, keď sa zvnútra 16tky presadil Štepanovský. V druhom polčase sa doslova roztrhlo vrece s gólmi, v 68. minúte sa zásluhou Kóňu podarilo domácim znížiť, ale o 10 minút vsietili Slovanisti ďalší gól, keď sa po zaváhaní Kolmokova tešil Sylvestr. Skóre sa menilo aj 5 minút pred koncom, kedy sa krásnym gólom prezentoval Kóňa. Stav stretnutia spečatil v 88. minúte ďalším parádnym gólom Breznaník.

Ivan Galád, tréner Nitry: "Súper bol v dnešnom zápase lepší a streli pekné góly. My sme sa snažili hrať dopredu, napriek tomu, že nám stačil aj bod. Slovanu gratulujem k peknému víťazstvu. Tento zápas sme zaslúžene prehrali, ale treba sa na to pozrieť z hľadiska celej sezóny."
Štefan Horný, tréner Slovana: "Nadviazali sme na výkon z pohárového zápasu proti Trnave. Domácich sme zaskočili dobrou obrannou hrou. Vypracovali sme si aj dosť šancí, dali sme góly a čerešničkou na torte bol Breznaníkov gól. Nitra je známa dobrou defenzívou a sme teda radi, že sme tu dnes vyhrali a strelili toľko gólov."

MFK Dubnica - MFK Košice 1:1 (0:0)
Góly: 77. Gorelka - 59. Novák (z 11 m). Rozhodoval: J. Pavlík, ŽK: Obert, Bajza - K. Kuzma, 1860 divákov.

MFK Dubnica: Bajza - Obert, Nosek, Chupek, Ondráš - P. Poliaček, Šulek, Bruško, Ľupták (64. Tubonemi) - Augustíni (64. Harvilko) - Filo (46. Gorelka)
MFK Košice: Lopez - Kóbas, Vilkovič, R. Cicman, Juhar - Megias (77. Janič), K. Kuzma, Stoeten, Milinkovič (90.+ Vaščák) - Novák (71. Viazanko), Škutka

Domáci sa zachránili už víťazstvom v Trnave. Košičanom, zabezpečovalo účasť v ďalšom ročníku Corgoň ligy naisto len víťazstvo v Dubnici. Ich zameranie na útočnú aktivitu bolo od začiatku viditeľné. Vpredu sa spoliehali na šikovnosť zdvojeného hrotu Novák-Škutka. Prvý vyskúšal Bajzu v desiatej minúte Megias, potom vystrelil nepresne Novák. Pozorná domáca obrana odzbrojila Škutku a z protiakcie strieľal po zemi Bruško. Domácim chýbal rozohrávač Porázik. Filo nedostával potrebné lopty. V 36. minúte predviedli Dubničania peknú akciu na konci ktorej bola prudká strela Poliačeka. Lopeza v bráne Košíc loptou neprekvapil. V 33. minúte sa mohli ujať vedenia hostia. Loptu za chrbát Bjazu nedopravili ani po niekoľkých dorážačkách. V 2. polčaase hostia zvýšili aktivitu. V 55. minúte poslal Novák po úniku pred Bajzu Milinkoviča a Škutku, ale dubnický brankár im loptu uchmatol. V 58. minúte sa stretol Obert s Milinkovičom, hosťujúci hráč zostal ležať na tráve a rozhodca nariadil pokutový kop, ktorý Novák premenil. Pre Košičanov to bol významný signál smerom k záchrane v súťaži, podľa výsledkov ostatných zápasov smerovali k zisku 3 bodov. V 77. minúte sa však skóre zmenilo. Obert dobre zabojoval o loptu a Gorelka sa opäť prejavil ako hráč rozhodujúcich okamihov - vyrovnal na konečných 1:1. V 85. minúte vyvolal pobúrenie divákov zákrok Cicmana na Gorelku. Nakoniec mladý dubnický útočník zápas nedohral, pretože na šmykľavom teréne sa zranil. Košice sa v lige zachránili, keďže Petržalka prehrala so Senicou a DAC zdolal Trnavu.

Peter Gergely, tréner Dubnice: "Som spokojný s hrou aj výsledkom. Hostia mali väčšiu motiváciu. Podľa priebehu je remíza zaslúžená. Blahoželám Košiciam k záchrane v súťži."
Goran Milojevič, tréner Košíc: "Odohrali sme ťažkú jar. Dnes sme hrali dobre, hráči naplno pracovali a dosiahli sme fantastický úspech, že sme sa zachránili. Všetci hráči boli dôležití, dobre sa mi s nimi pracovalo."

Súvisiace články