Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Žilina iba remizovala s Hajdukom, remízu ratoval Kobylík z penalty
Zdielať na

Žilina iba remizovala s Hajdukom, remízu ratoval Kobylík z penalty

Zdroj: TASR

MŠK Žilina - HNK Hajduk Split 1:1 (0:0)

Zverenci českého trénera Pavla Hapala mali viac z hry v prvom dejstve, no napriek tlaku na jeho konci gólový úder zaznamenať nedokázali. V úvode druhého dejstva zaznamenali vedúci gól po chybe Mráza hostia, domácim sa podarilo vyrovnať v 73. minúte, keď sa Kobylík presadil z jedenástky.

Odveta je na programe 6. augusta na štadióne Poljud v Splite.

1. zápas 3. predkola EL 2009/2010:

MŠK Žilina - HNK Hajduk Split 1:1 (0:0)
Gól: 73. Kobylík (11 m) - 51. Rafael Paraiba. ŽK: Guldan, Mráz, Piaček - Maloča, Šerič, Rubil. Rozhodovali: Kakos - Bazatzidis, Tryfonas (všetci Gr.), 6012 divákov.

zostavy a striedania:
MŠK Žilina: Perniš – Angelovič, Piaček, Šourek, Mráz – Guldan – Kobylík (79. Zlatkovič), Jež, Žilák (59. Bello) – Adauto - Lietava
HNK Hajduk Split: Subašič - Rubil, Pandža, Maloča, Šerič - Gabrič, Skoko, Brkljača (75. Strinič) - Tomasov (57. Cernat) - Ibričič, Rafael Paraiba (76. Rodič)

Stretnutie začali lepšie domáci. Dvakrát mohol hneď v úvode posunúť postupové misky váh na žilinskú stranu kapitán Jež, v 2. minúte nedokázal z hranice šestnástky prelobovať hosťujúceho brankára, o minútu neskôr jeho nebezpečnú jedovku z 18 m kryl na dvakrát znovu Subašič. Postupne sa osmelil aj Hajduk, pri prvom streleckom pokuse Skoka však Perniš zasahovať nemusel. Ďalšie minúty sa veľa zaujímavého neudialo, Jež sa dostal do dobrej palebnej pozície do tretice v 22. minúte, jeho utešený volej však šiel mimo. O tri minúty neskôr sa dostal do brejkovej situácie Lietava, namiesto nahrávky v strede číhajúcemu Adautovi však zvolil prízemnú strelu do rúk Subašiča. Vzápätí pohrozil dvakrát aj splitský tím, strela Ibričiča z hranice pokutového sa nevydarila, Gabrič ho o niekoľko sekúnd napodobnil. V 32. minúte rozjasal divákov pod Dubňom Adauto, ale jeho gól hlavou sporným verdiktom Kakos pre ofsajd neuznal. Pokračovalo aj zastreľovanie Ježa, hráč však napriek ôsmim pokusom do prestávky Žilina v poslednej štvrťhodine prvého polčasu ovládla dianie na ihrisku, zverencov Anteho Mišeho postavila do úlohy brániaceho mužstva, vytúžený gól však do konca prvého dejstva neprišiel.  

V druhom polčase sa hralo znovu "hore-dole", prechodná fáza u oboch tímov absentovala, brány boli preto často v ohrození. V 51. minúte prišiel blesk z jasného neba, Hajduk sa ujal vedenia prakticky bez šance. Mráz sklepával hruďou odrazenú loptu Pernišovi, no jeho úmysel vystihol dovtedy nevýrazný Brazílčan Rafael Paraiba a poslal svoj tím do vedenia - 0:1. Žilina po krátkom otrasení potom znovu dostala súpera pod tlak a úsilie sa jej vyplatilo. Mráz dostal na kraji výbornú prihrávku, potiahol povedľa Rubila a ten ho netakticky "podťal" - jasný pokutový kop. S jeho exekúciou Kobylík nemal žiadne problémy - 1:1. Hra po vyrovnaní znovu ožila, Rafael sa mohol stať absolútnym hrdinom, no v poslednej chvíli zatiahol záchrannú brzdu Šourek dobrým blokom. V 83. minúte mohol víťazstvo snaživým domácim zabezpečiť Lietava, no Zlatkovičov center poslal nikým nekrytý z 2 metrov len vedľa. Hajduk sa mohol pripravovať na odvetu aj po víťazstve, v 88. minúte však zasiahlo v prospech Žilinčanov po Skokovom priamom kope brvno Pernišovej brány. 

Pavel Hapal, tréner Žiliny: "Bolo to zaujímavé stretnutie s prispením oboch strán. Dali sme si vlastný gól, 90 minút sme boli podľa mňa lepším tímom, žiaľ je z toho domácom prostredí len remíza. Po tom, čo sme videli tu, máme na to, aby sme si vybojovali v odvete postup."
Ante Miše, tréner Hajduku: "Videli sme stretnutie dvoch vyrovnaných tímov, nemožno povedať, ktorý bol lepší. Mali sme šance aj my, aj oni, výsledok je reálym odzrkadlením priebehu. Žilina je kvalitným tímom, veľmi disciplinovaným, u nás boli vidno medzery v kondícii, ešte máme v nohách málo súťažných zápasov. Tam bol jasný rozdioel medzi mužstvami."