Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Kanárici pochovali Talianov, do semifinále USA po výhre nad Egyptom
Zdielať na

Kanárici pochovali Talianov, do semifinále USA po výhre nad Egyptom

Zdroj: TASR

Zverenci Marcella Lippiho na hravých Brazílčanov vôbec nestačili a za celý zápas si vytvorili málo gólových príležitostí. Väčšie šance mali až v závere, no nedokázali ich zužitkovať. Naopak "kanárici" od začiatku tlačili a v závere prvého polčasu si troma presnými zásahmi zabezpečili pohodlné víťazstvo.

B-skupina:
Taliansko - Brazília 0:3 (0:3)
Góly: 37. a 43. Fabiano, 44. Dossena (vlastný), ŽK: Chiellini, Dossena, Rozhodca: Archundia (Mexiko), divákov

Zostavy a striedania:
Taliansko: Buffon - Zambrotta, Cannavaro, Chiellini, Dossena - De Rossi, Camoranesi, Montolivo (46. Pepe), Pirlo, Iaquinta (38. Rossi) - Toni (57. Gilardino)
Brazília: Cesar - Maicon, Lucio, Juan (24. Luisao), Santos - Ramires, Gilberto Silva (84. Kleberson), Melo - Kaka - Luis Fabiano, Robinho

Zápas mal pomalý úvod a hlavne Taliani, ktorým išlo o udržanie sa na turnaji, hrali veľmi takticky a nehrnuli sa do útoku. Brazílčania sa po niekoľkých minútach osmelili a ako prvý ohrozil bránku Ramires, jeho štipľavá strela však skončila na brvne. Po polhodine hry si vypracovali vážnejšiu príležitosť aj Taliani, lopta z kopačky Camoranesiho však tesne minula bránu. Záver prvého dejstva ale už definitívne ovládli "kanárici". V 37. minúte sa po nahrávke Maicona presadil Luis Fabiano. Brazílčania po góle neustali a už o šesť minút bolo 2:0. Po narážačke Kaka s Robinhom sa dostal k lopte opäť Fabiano a opäť nedal Buffonovi šancu - 2:0. Definitívna katastrofa pre úradujúcich majstrov sveta prišla už o minútu na to. Kaka získal v strede poľa loptu rozbehol rýchly protiútok a center Robinha si zrazil do vlastnej bránky obranca Dossena. Taliani sa celý druhý polčas snažili zvrátiť nepriaznivý stav zápasu a udržať sa na turnaji. "Squadre azzure" stačil na postup jediný gól, no všetky ich pokusy končili v rukách Julia Cesara alebo mimo jeho bránky.

TASR

Futbalisti USA zdolali v nedeľňajšom zápase B-skupiny Pohára konfederácií Egypt jasne 3:0 a vďaka prehre Talianska s Brazíliou 0:3 si zabezpečili postup do semifinále turnaja.

B-skupina:
Egypt - USA 0:3 (0:1)
Góly: 22. Davies, 63. Bradley, 71. Dempsey, ŽK: Al Muhamadi - Spector, Bradley, Rozhodca: Hester (Hol.), divákov

Zostavy a striedania:
Egypt: El Hadari - Fathi (57. Ahmed), Hani Said, Gomaa, Farag - Al Muhamadi, Shawky, Abd Rabou - Aboutrika - Abdelghani (62. Grisha), Eid (50. Hassan)
USA: Guzan - Spector, Onyewu, DeMerit, Bornstein - Dempsey, Bradley, Clark, Donovan - Davies (82. Casey), Altidore (67. Feilhaber)

Egyptskí futbalisti vstúpili do zápasu nabudení po dvoch výborných výsledkoch proti Taliansku a Brazílii s cieľom zabezpečiť si postup do semifinále, no výkon v dueli s USA im vôbec nevyšiel. Američania boli od začiatku lepší a po dobrých príležitostiach Bradleyho a Donovana sa v 22. minúte tešili z prvého gólu, keď sa trafil Davies. Hráči USA boli lepší aj v ďalšom priebehu a Egypťanov musel niekoľkokrát zachraňovať brankár El Hadari. Naopak severoafričania si vypracovali minimum šancí a prakticky iba bránili. V 63. minúte však opäť kapitulovali a ich sen o semifinále sa začal pomaly rozpadať. Donovan potiahol po ľavej strane v šestnástke našiel Bradleyho a ten prepasíroval loptu za Hadariho chrbát. O osem minút potvrdil jasné víťazstvo ešte Dempsey a posunul tak svoj tím do ďalších bojov.