Jasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Weiss privítal na zraze 15 z 18 nominovaných hráčov na kniežatá
Zdielať na

Weiss privítal na zraze 15 z 18 nominovaných hráčov na kniežatá

Okrem triumfu v Žiline nad Lichtenštajnskom ukázať aj dobrú a útočnú hru

Jediným pohybom zostal minulotýždňový posun stredopoliara MŠK Žilina Róberta Ježa z pozície náhradníka do 18-členného kádra namiesto Marka Mintála, ktorý sa ospravedlnil z osobných dôvodov.
Štyridsaťštyriročný kouč A-tímu SR privítal na poludňajšom zraze pätnásť z osemnástky nominovaných hráčov. “Trojica Radoslav Zabavník, Filip Hološko a Marek Hamšík je momentálne na ceste a k mužstvu sa pripojí večer. Menšie zdravotné problémy má Samo Slovák, ktorý v nedeľňajšom dueli s Artmediou dostal ´koňara´, ale nie je to nič vážne a verím, že do stredy bude v poriadku. Robo Vittek má malú tržnú ranu na členku, ale rovnako by mal byť fit. Ostatní hráči sú zdraví,” informoval bývalý lodivod Artmedie Petržalka a ruského Saturnu Moskovská oblasť Vladimír Weiss.

Zápas s aktuálne 152. mužstvom v rebríčku krajín podľa Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) bude pre Slovákov rozlúčkou s kalendárnym rokom 2008. „Som rád, že sa po mesiaci opäť stretávam s chlapcami a môžem s nimi tri dni byť, pretože táto práca mi ako trénerovi určite chýba. Chcem dať priestor hráčom ako Slovák, Čišovský, Borbély a Švento, ktorí sa vracajú do mužstva, a rovnako aj reprezentačne neskúseným chlapcom ako Kucka či Doležaj,” povedal V. Weiss, ktorý duel s Lichtenštajnskom berie aj ako poďakovanie slovenským fanúšikom za perfektné povzbudzovanie v úspešnom októbrovom zápase proti Poľsku: „Verím, že žilinský divák, ktorý je náročný, ale rozumný, si nájde cestu na štadión a príde povzbudiť reprezentáciu. Mala by to byť odmena aj pre hráčov za jesennú časť kvalifikácie majstrovstiev sveta 2010, po ktorej sme na čele skupiny. Len deväť mužstiev je na prvej priečke a my sme radi, že sme jedným z nich. Samozrejme, je to len začiatok cesty, po ktorej chceme kráčať a ktorá bude ešte dlhá, náročná a tŕnistá.”

Aj keď v stredu večer na štadióne pod Dubňom (výkop je naplánovaný na 17.30 h) pôjde len o medzištátny priateľský zápas, Slováci sa pochopiteľne chcú s kalendárnym rokom rozlúčiť víťazstvom. „Verím, že okrem triumfu ukážeme aj dobrú a útočnú hru. Čaká nás súper, ktorý nie je takého rangu, aby tvrdil muziku v Európe, ale určite sem nepríde na výlet. Sú to húževnatí hráči. Kým sa im nestrelí gól, tak bojujú,” uviedol šéf národného výberu SR. Vladimír Weiss už na minulotýždňovej tlačovej besede prezradil pravdepodobné zloženie defenzívnej formácie (Pekarík, Čišovský, Zabavník, Marek Čech), ale aj to, že v bránke začne Ján Mucha. „V hlave už mám zostavu, ktorá by mala začať. Uvidíme, v akom stave ešte prídu Hamšík či Hološko a ako sa bude vyvíjať zdravotný stav Slováka. Otázne sú ešte jeden - dva posty. Zmenu možno urobím aj podľa toho, ako sa budú hráči ukazovať na tréningu.”

Tréner Vladimír Weiss sa vyjadril aj na margo ohláseného bojkotu stredajšieho súboja s Lichtenštajnskom zo strany 10 fanklubov slovenských tímov: „Mojím mottom bolo dostať ľudí na štadión a nie vyháňať ich z neho. Ide o určitú skupinu ľudí, ktorá si cez dav lieči nejaké komplexy. Niekto to predsa musí organizovať, 16-roční chlapci nemôžu mať takýto názor na život a na šport. Na zápase s Poľskom som videl 17-tisíc normálnych fanúšikov, ktorí povzbudzovali najmä Slovákov. Keď hráči podajú divákom pomocnú ruku a ukážu vzťah k reprezentácii, tí tiež vedia dať do toho srdce a oddať sa.”

Vittek a spol. si v pondelok od 16.00 h zatrénujú na hlavnej ploche štadióna pod Dubňom. Na rovnako mieste absolvujú v utorok 18. novembra od 10.30 h aj oficiálnu predzápasovú tréningovú jednotku.
Výprava Lichtenštajnska priletí v pondelok popoludní na letisko Schwechat pri Viedni, odkiaľ sa presunie do Žiliny a ubytuje sa v hoteli Polom. Mužstvo kouča Hansa-Petra Zaugga si v utorok zatrénuje od 10.00 h na trávniku v Budatíne a v ten istý deň od 17.30 h už na hlavnom ihrisku štadióna pod Dubňom absolvuje oficiálny tréning. Po ňom je možnosť pre médiá hovoriť s hlavným kormidelníkom Lichtenštajnska približne od 19.15 h. Reprezentácia krajiny uzavretej medzi Rakúskom a Švajčiarskom má na programe tréning aj v deň zápasu, a to od 11.00 h opäť v Budatíne.

Osemnásťčlenná nominácia slovenskej futbalovej reprezentácie na stredajšie medzištátne priateľské stretnutie proti Lichtenštajnsku (17.30 h, štadión pod Dubňom v Žiline):

Brankári: Štefan Senecký (Ankaraspor/Tur.), Ján Mucha ml. (Legia Varšava/Poľ.).

Obrancovia: Marián Čišovský (FC Temešvár/Rum.), Peter Pekarík (MŠK Žilina), Peter Doležaj (Spartak Trnava), Marek Čech (West Bromwich Albion/Angl.), Radoslav Zabavník (Terek Groznyj/Rus.).

Stredopoliari: Balázs Borbély (FC Temešvár/Rum.), Juraj Kucka (MFK Ružomberok), Samuel Slovák, Branislav Obžera (obaja ŠK Slovan Bratislava), Dušan Švento (Slavia Praha/ČR), J. Kozák (Artmedia Petržalka), Marek Hamšík (SSC Neapol/Tal.), Róbert Jež (MŠK

Útočníci: Róbert Vittek (OSC Lille/Fr.), Filip Hološko (Besiktas Istanbul/Tur.), Martin Jakubko (FK Chimki/Rus.).

Náhradníci:

Brankár: Ľuboš Kamenár (Artmedia Petržalka).

Hráči v poli: Miloš Brezinský (FC Temešvár/Rum.), Matej Krajčík (Slavia Praha/ČR), Pavol Masaryk (ŠK Slovan Bratislava), Ján Novák, Jaroslav Kolbas (obaja MFK Košice)