Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V šlágri úspešná Žilina
Zdielať na

V šlágri úspešná Žilina

Zdroj: SITA

V sobotu z domácich vyhrala len Žilina

MŠK Žilina - Slovan Bratislava 1:0 (1:0)
Gól: 14. Rilke, ŽK: 26. Vladavič, 54. Adauto, 63. Lietava, 88. Karoglan, 90. Z. Štrba - 2. Masaryk, 90.+ Dobrotka, rozhodovali: Micheľ - Slyško, E. Weiss, 6312 divákov

Zostavy:
Žilina: D. Perniš - Pekarík, Vomáčka, Pečálka, Tesák - Zd. Štrba - Rilke (80. Belák), Jež, Vladavič - Lietava (73. Piaček), Adauto (63. Karoglan)
Slovan: Rodinger - Dobrotka, Struhár, Valachovič, D. Pires - Sylvestr (74. Ižvolt), Černák, Serrano, Breznaník - Botelho Gaúcho (55. Ľ. Meszároš), Masaryk (82. Ibragimov)

Hostia mohli ísť v Žiline do vedenia už v 2. min. Masaryk ušiel domácemu obrancovi Vomáčkovi, v pokutovom území sa však snažil nafilmovať faul, za čo ho hlavný rozhodca Micheľ odmenil žltou kartou. Žilina prvýkrát pohrozila v 9. min. Vladavič prihral do šestnástky Rilkemu, jeho technická strela však išla pol metra vedľa ľavej žrde. Prvý gól videli diváci o päť minút neskôr. Jež potiahol po ľavej strane, jeho prihrávka po zemi prešla cez celé pokutové územie až k Rilkemu, ktorý tentoraz už trafil do odkrytej časti slovanistickej bránky - 1:0. Hostia sa po inkasovanom góle rýchlo otriasli a podnikli niekoľko nebezpečných útokov. V 22. min po centri Breznaníka nesadla Gaúchovi lopta na hlavu v tesnej blízkosti žilinskej bránky. V polovici prvého polčasu mali ďalšiu veľkú šancu aj domáci hráči. Lietava našiel pred bránkou Adauta, ale brankár Rodinger jeho pokus vyrazil. Slovan mohol vyrovnať v nadstavenom čase prvej polovice hry. Breznaníkovu strelu z desiatich metrov Perniš vyboxoval, následne strieľal Masaryk, ale aj on trafil len do domáceho gólmana.
Hneď po zmene strán udreli opäť hostia - lopta prepadla cez domácu obranu, následne Gaúcho prudkou strelou natiahol brankára Perniša, ale netrafil bránku. Počas druhého polčasu hostia dôslednejšie napádali žilinskú rozohrávku v strede ihriska, nedávali rýchlym stredopoliarom priestor na bleskové úniky. Na druhej strane však nedokázali využiť nie práve najistejšiu hru domácej obrany a streliť gól. S pribúdajúcimi minútami sa Žilina dopredu veľmi netlačila. Na druhej strane Slovan skúšal strelecké šťastie aj z väčších vzdialeností. V 77. min vypálil nebezpečne z 20 metrov Breznaník, Perniš však jeho pokus vyrazil na roh. Slovanistom sa nepodarilo dostať domáci tím pod tlak, naopak v nadstavenom čase sa hralo takmer len na polovici "belasých".

FC Nitra - Spartak Trnava 1:5 (0:2)
Góly: 77. Simr - 6., 31. a 75. Klinka, 83. M. Hruška, 87. Filipovič, ŽK: 45. Broschinský - 77. M. Hruška, rozhodovali: Richtárik - T. Somoláni, Kéry, 5980 divákov

Zostavy:
Nitra: Tujvel - M. Farkaš, Martin Tóth, Švrček, Ďatko (71. Simr) - S. Bališ (55. Kolár), Karlík (41. Liluašvili), Gruber, Broschinský, Racko - Polodna
Trnava: Kralj - Pončák, Drobný (28. Cíferský), Doležaj, M. Husár - P. Ďuriš (81. Devátý), Kopúnek, Klinka, Jelenkovič, M. Hruška - Kožuch (68. Filipovič)

V boji o štvrtú priečku sa pod Zoborom stretli odvekí rivali. Už v 2. min Broschinského strela len tesne minula horný roh trnavskej brány. Tešili sa však hostia, keď v 6. min urobila fatálnu chybu obrana Nitry, nevydarenú "malú domov" vystihol Klinka a po prvý raz prekonal Tujvela v domácej bránke - 0:1. Potom sa hral futbal bez výrazných šancí, až prišla 31. min a opäť Klinka po strieľanom centri Kožucha tečoval loptu do siete - 0:2.
V 66. min mal možnosť streliť kontaktný gól Polodna, ktorý loptu z troch krokov poslal vedľa bránky. Trnavčania sa opäť tešili v 75. min, keď po peknej akcii zvŕšil svoj hetrik Klinka - 0:3. O dve minúty zaznamenali domáci čestný úspech - presne namieril Simr, ktorý bol na hracej ploche iba pár sekúnd. Dielo skazy však dokonali Hruška a Filipovič, ktorí v 83., resp. 87. min stanovili výsledok na konečných 1:5 pre Trnavu.

FC ViOn Zlaté Moravce - MFK Ružomberok 1:1
(0:1)
Góly: 59. Candrák - 40. M. Bakoš, ŽK: 45. Minarčík, 50. Ujlaky, 65. Ščepko - 16. M. Bakoš, 56. Kucka, 81. Jurč rozhodovali: Smolák - Chládek, Jankovič, 1686 divákov

Zostavy:
Zlaté Moravce: Bolek - Klabal, Mores, Bajza, Minarčík - Candrák, Kuračka, Náther, M. Chren (46. Salomon Wisdom) - Ščepko (69. Greguška), Ujlaky (90.+ Hözl)
Ružomberok: Ľ. Hajdúch - P. Maslo, J. Maslo, Peter Majerník, Jurč - Zošák, Kucka, I. Hodúr (66. Macko), Božok (78. Lačný) - Mašek (66. Sivčevič), M. Bakoš

Úvodná štvrťhodina priniesla typický medzišestnástkový futbal. V jej závere Zošák nádherným pasom našiel Božoka, jeho strelu z trinástich metrov vyrazil Bolek na rohový kop. V 19. min si na Ujlakyho center vyskočil Candrák, jeho hlavičku pod brvno však Hajdúch nenechal prejsť do siete. O minútu na to aktívny Ujlaky naservíroval loptu Chrenovi, no ten z desiatich metrov trestuhodne mieril vedľa. Vzápätí Ujlaky napriahol približne zo vzdialenosti 25 metrov, no hosťujúceho brankára neprekvapil. Po polhodine hry pohrozili aj hostia, keď Mašek ušiel Bajzovi, ale jeho strelu pozorný Bolek zlikvidoval. V 34. min mal gól na kopačke po Ujlakyho rohu Ščepko, ale z dvoch krokov netrafil medzi žrde hosťujúcej bránky. Do vedenia išli hostia v 40. min - Peter Maslo poslal prudkú loptu do pokutového územia, ktorú Bakoš nekompromisne z voleja poslal do siete - 0:1.
Druhé dejstvo už za hustého dažďa začali domáci náporom, z ktorého rezultovala Candrákova strela nad. Vyrovnanie priniesla 59. min. Na Ujlakyho roh si nabehol Candrák a šikovnou hlavičkou od žrde nedal Hajdúchovi šancu. Rozhodnúť mohli domáci futbalisti v 64. min, keď Ujlaky vysunul Wisdoma, ten našiel na päťke Ščepka, ktorý v koncovke nepochopiteľne zlyhal. V 85. min sa šikovne uvoľnil Wisdom, ale jeho strelu obrana hostí zblokovala na rohový kop. Keď už v nadstavenom čase Kuckova strela skončila na žrdi Bolekovej bránky, stretnutie sa skončilo spravodlivou deľbou bodov.


Ľubomír Moravčík (tréner Zlatých Moraviec): "Som spokojný s tým, že sme tretí zápas po sebe doma neprehrali. Mohli sme rozhodnúť aj my aj hostia, preto som s remízou spokojný."

Michal Bílek (tréner Ružomberka): "Odohrali sme dva rozdielne polčasy. Po prestávke sme sa dostali pod tlak, no napriek tomu sme mohli v 90. minúte rozhodnúť. Šancí máme dosť v každom stretnutí, no ich premieňanie je pre nás problém."

Tatran Prešov - MFK Dubnica 1:4 (1:1)

Góly: 43. Kobylík - 27. J. Zápotoka, 65. Jánošík, 70. Porázik, 87. Zapalač, ŽK: 14. Seye (Dubnica), rozhodovali: Matúš - Rendko, Likavský, 4105 divákov

Prešov: Talian - Ščasný, Pikl, Čep, Josl - Prekop - Papaj, M. Penksa (13. Kobylík), Šafranko (75. Krohmer), Poliaček - T. Kaplan (57. Zahradník)
Dubnica: R. Zajac - I. Obert, Jánošík, Nosek, Pleva - Držík - T. Zápotoka, Porázik, Seye (89. E. Ľupták), J. Zápotoka (78. Zapalač) - M. Kuzma (79. Zimen)

V Prešove sa aj do tretice hralo na rozmočenom trávniku. Domáci začali aktívnejšie a už po piatich minútach zahrávali štyri rohové kopy. Pred Zajacom vznikali nebezpečné situácie, no strelecké pokusy domácich sa neujali. Hostia kontrovali predovšetkým Plevom, ktorý dvakrát skúšal strelami spoza šestnástky pozornosť domáceho gólmana. V 12. min Šafranko po úniku Papaja pálil tesne vedľa a po chvíli jeho strela preletela nad brvnom. V 20. min vystrašil prešovskú obranu J. Zápotoka, namieril však do bočnej siete. O päť minút neskôr Ščasného kiks Kuzma nepotrestal. No o dve minúty opäť Kuzma vybojoval loptu, poslal ju na ľavú stranu J. Zápotokovi, a ten z uhla prestrelil Taliana - 0:1. V 40. min súboj strelca J. Zápotoku s prešovským gólmanom vyznel pre Taliana, ktorý bravúrne vyrazil loptu spod brvna svojej svätyne. Gólovú bodku dal za prvým polčasom po predchádzajúcej strele Prekopa presným zakončením k pravej žrdi Kobylík.
Opraty zápasu po zmene strán chytila Dubnica. V 65. min po rohovom kope najvyššie vyskočil Jánošík a hlavou opäť poslal hostí do vedenia. Domáci sa zo šoku nespamätali, nestačili najmä v strede poľa, nakopávané lopty na osamoteného Zahradníka neviedli k ničomu. Tretí úder Tatranu uštedril v 70. min Porázik po vysunutí T. Zápotoku. Prvú strelu Talian ešte vyrazil, no proti opakovanej už bol bezmocný. Až potom sa Prešovčania zúfalo snažili o zmenu nepriaznivého skóre. Ich umenie však končilo pred šestnástkou Dubnice. Trest prišiel tri minúty pred koncom, keď striedajúci Zapalač krížnou strelou prekonal domáceho gólmana a stanovil na konečných 1:4.

Roman Pivarník (tréner Prešova): "Začali sme podľa očakávania aktívne, hrali sme na polovici súpera a vytvárali sme si šance. Bolo len otázkou času, kedy dáme gól. Nakoniec sme ho ale dostali. Pre konečný výsledok bol ale zlomový druhý inkasovaný gól, inak veľmi lacný. Aj za stavu 1:2 sme mali hrať dôsledne v defenzíve a nie súperovi prenechávať toľko priestoru. Ten ho nakoniec zúročil a potrestal nás ďalšími gólmi."

Peter Gergely (tréner Dubnice): "Takýto zápas sa hodnotí veľmi dobre. Vonku sme dali štyri góly, a to každého poteší. Najmä, ak sme zápas vyhrali. Teší nás najmä efektivita nášho mužstva, v porovnaní s predošlým stretnutím to bol veľký obrat smerom k lepšiemu. Myslím si, že v Prešove sme vyhrali zaslúžene."