Jasno
18°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Škrtel očakáva ťažký dvojzápas, nováčikovia z Košíc skromne
Zdielať na
Futbal

Škrtel očakáva ťažký dvojzápas, nováčikovia z Košíc skromne

Zdroj: SITA/Nina Bednáriková

Martin Škrtel (stopér reprezentácie SR): "Turci i Švajčiari nastúpia proti nám určite v najsilnejšom zložení, každý ich hráč sa bude chcieť trénerom ukázať v čo najlepšom svetle a dokázať, že patrí do mužstva na kontinentálny šampionát."

Na nedeľňajší popoludňajší zraz slovenskej futbalovej reprezentácie pred blížiacimi sa medzištátnymi priateľskými stretnutiami (20. 5. v nemeckom Bielefelde proti Turecku a 24. 5. v Lugane proti domácemu Švajčiarsku) prichádzali hráči A-tímu SR do bratislavského hotela Holiday Inn pozitívne a dobre naladení.

Napriek svojmu ešte mladému "futbalovému" veku by mal úlohu jedného z lídrov mužstva prevziať najmä Martin Škrtel. "Určite sa budem snažiť o to, aby som tieto očakávania trénera Jána Kociana či už na ihrisku alebo mimo neho, napríklad v kabíne vo veľkej miere naplnil. Urobím pre to všetko," referoval prítomným novinárom 23-ročný stopér, ktorý sa etabloval v základnej zostave anglického veľkoklubu FC Liverpool.

Príležitosť predviesť svoje nesporné umenie bude mať Najlepší futbalista SR za vlaňajší rok už v utorkovom dueli proti výberu krajiny "polmesiaca". "Čaká nás ťažký dvojzápas. Naši súperi disponujú výbornými tímami, pre oboch je to príprava na blížiaci sa európsky šampionát. Turci i Švajčiari nastúpia proti nám určite v najsilnejšom zložení, každý ich hráč sa bude chcieť trénerom ukázať v čo najlepšom svetle a dokázať, že patrí do mužstva na kontinentálny šampionát."

Stredopoliara Jablonca Igora Žofčáka povzbudil pred reprezentačným zrazom gól do siete Slavie Praha, ktorým pomohol v sobotu k remíze 2:2. "Bol to môj prvý úspešný zásah v českej lige a som rád, že padol práve proti Slavii na jej pôde, na novom štadióne v Edene.

K ich pozápasovým oslavám majstrovského titulu sme aj my prispeli na trávniku solídnym výkonom. Hralo sa vo výbornej atmosfére pred 20 000 divákmi, o to viac ma môj gól teší," uviedol 25-ročný stredopoliar, ktorý obliekol v aktuálnej sezóne dresy až troch klubov - Ružomberka, Sparty Praha a Jablonca.

"Po skončení hosťovania sa vraciam na Letnú. Verím, že po príchode nového trénera sa v Sparte presadím," doplnil I. Žofčák a k blížiacemu sa prípravnému dvojzápasu proti Turecku a Švajčiarsku doplnil: "Uvidím, či mi dá tréner možnosť, ak áno, dúfam, že podám dobrý výkon a stretnutia sa mi vydaria podľa predstáv. Najlepšie mi vyhovuje post krajného stredopoliara, či už je to na pravej alebo ľavej strane. Verím, že urobíme proti kvalitným protivníkom dobré výsledky. Turci majú nepríjemné mužstvo, technicky dobre vybavené. Ani Švajčiari nebudú v ich domácom prostredí ľahkým súperom. Pre Slovensko to budú duely, ktoré nám môžu pred jesennou kvalifikáciou MS 2010 zdvihnúť sebavedomie. Musíme najmä začať strieľať góly, v minulých zápasoch sa nám to veľmi nedarilo. Keď prídu góly, prídu aj výsledky."

V 18-člennom kádri reprezentačného kouča Jána Kociana figurujú iba dvaja futbalisti z Corgoň ligy - Jaroslav Kolbas a Ján Novák. Obaja patria k oporám MFK Košice a pre oboch je to premiéra v národnom tíme.
"O tom, že som nominovaný, som sa dozvedel od spoluhráča Pavla Jurča, vraj to čítal niekde na internete...
Som rád, že nás klubový tréner Ján Kozák napriek tomu, že v utorok sa hrá Corgoň liga, uvoľnil na tento reprezentačný zraz. Ani sa mi nesnívalo, že môžem byť v reprezentácii medzi takými kvalitnými hráčmi. Sú tu oveľa lepší útočníci ako ja, hrajú v kvalitnejších zahraničných súťažiach. Neviem, či sa vôbec dostanem na ihrisko. Mňa teší už aj to, že môžem nasať atmosféru v A-mužstve,"
uviedol Ján Novák, ktorý je spolu s Jurajom Halenárom z Artmedie Petržalka so 16 gólmi na čele tabuľky strelcov Corgoň ligy.

Odchovanec trebišovského futbalu Novák sa vyjadril aj k nastávajúcim prípravným duelom na medzinárodnej scéne: "Musíme zahrať čo najlepšie, len tak dosiahneme dobrý výsledok. Určite nechcem prehrať, s remízou by som bol spokojný."

Aj Novákov klubový spoluhráč Jaroslav Kolbas pôsobil na nedeľňajšom zraze skromným dojmom. "Ja ani Jano sme pozvánku do reprezentácie teraz nečakali, príjemne nás to prekvapilo. Prispeli k tomu asi naše výkony v Corgoň lige, dosť na sebe pracujeme, nominácia nás určite potešila. Myslím si, že zavážili najmä góly, ktoré za MFK strieľame. Keď dostanem proti Turkom či Švajčiarom príležitosť aspoň na pár minút, chcem ukázať, že viem hrať futbal a zároveň zaujať hlavného trénera," skonštatoval J. Kolbas.

Dvadsaťtriročný šikovný stredopoliar, ktorý skóroval v aktuálnej sezóne desaťkrát, nemá bližšie skúsenosti s tureckým futbalom. "Patria k európskej špičke, majú vysokú kvalitu. Určite budú na trávinku živí, agresívni, nepríjemní. Nechcem tipovať výsledok, dôležité bude, aby sme uspokojili hrou a dali aj nejaký gól."

Zdielať na