Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Tisíce ľudí sa v Ríme prišli rozlúčiť s obeťou streľby
Zdielať na
Futbal

Tisíce ľudí sa v Ríme prišli rozlúčiť s obeťou streľby

Gabriele Sandri sa stal obeťou streľby policajta, ktorý chcel zabrániť konfrontácii futbalových fanúšikov <b>VIDEO: pohreb obete streľby</b>

Tisícky fanúšikov sa v Ríme prišli naposledy rozlúčiť s Gabrielem Sandrim, ktorý sa minulú nedeľu stal náhodnou obeťou výstražnej streľby dopravného policajta na diaľničnom odpočívadle pri Arezze počas napätej situácie medzi dvoma tábormi priaznivcov.

V snahe zabrániť konfrontácii prívržencov Lazia Rím a Juventusu Turín muž v uniforme najskôr vystrelil do vzduchu. Druhá guľka opustila jeho zbraň údajne náhodou pri behu na miesto roztržky a fatálne zasiahla 28-ročného Sandriho do krku.

Teraz davy zronených i rozhorčených ľudí zamierili na Námestie svätého Pia X. v Balduine na severozápade talianskej metropoly, kde obeť žila. "Spravodlivosť, spravodlivosť," ozývali sa výkriky zmiešané so zvolaniami "Gabriele zostáva s nami." Kňaz miestnej farnosti Paolo Tammi vyhlásil: "Požadujeme pravdu, a to rýchlo. Gabriele nebol násilník. Bol to tichý a pokojný mladý muž."

V mrholení rástol počet kytíc a vencov na dlažbe - medzi nimi jeden od šéfa talianskej polície Antonia Manganelliho a ďalšie od viacerých popredných futbalových klubov z Apeninského polostrova.

Aplauz sa ozval pri príchode hráčov Lazia sprevádzaných starostom "večného mesta" Walterom Veltronim a ministrom pre miestny rozvoj Antoniom Di Pietrom. Prvý muž radnice objal Sandriho najbližších príbuzných, kým rozšíril zástup smútočných hostí. "Policajtov výstrel bol nešťastnou náhodou, s ktorou futbal nemá nič spoločné," povedal jeden zo Sandriho stredoškolských spolužiakov počas pohrebu. Minister vnútra Giuliano Amato označil výstrel za "tragickú chybu".

REUTERS

Talianska polícia medzičasom zatkla 25 osôb pri násilnostiach, ktoré nedeľňajšia udalosť iniciovala. Minimálne 40 príslušníkov ozbrojených zložiek utrpelo pri potláčaní nepokojov zranenia. Ako je známe, stretnutia druhej a tretej najvyššej dlhodobej súťaže naplánované na tento víkend boli odložené.

Série A sa výluka nedotkla pre asociačnú prestávku súvisiacu so záverom kvalifikácie o postup na ME 2008.

Zdielať na