Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slovák (14) hral futbal za najlepšie kluby v Anglicku, pre rovesníkov je vzorom
Zdielať na

Slovák (14) hral futbal za najlepšie kluby v Anglicku, pre rovesníkov je vzorom

VRANOV NAD TOPĽOU / Hral za FC Liverpool, Chelsea Londýn, Manchester United a teraz oblieka dres Arsenalu. Už najmenší chlapci sa v ňom vidia a je pre nich vzorom. Reč je o iba 14-ročnom Vranovčanovi - Martinovi Šviderskom.

"Futbal som začal hrať od piatich rokov. Prvýkrát to bolo v Škótku a vo Francúzsku. Potom v dvanástich bola grécka akadémia Arsenal Londýn a teraz lietam po Anglicku," hovorí úspešný futbalista, Martin Šviderský. 

Športovo nadaný bol síce odmalička, no dôležité je, že mu nechýbala ani pevná vôľa. Mladému talentu sa tak otvoril futbalový svet.

Úspechy síce rekapituluje s radosťou, no dosiahnuť ich bola drina. Už ako 12-ročný chlapec bol v zahraničnej škole sám, bez rodičov.

"Iná reč, iný prízvuk, iná strava, bez rodičov, to bolo asi najťažšie. Deti mali rovnakú situáciu ako ja, takže sme si navzájom pomáhali, na izbe som bol s Bulharom, v mojej kategórii bol jeden z Cypru, Rumun, Albánec, Chorvát, nejakí Gréci," vysvetľuje Martin. 

Musí zvládať povinnosti bežného školáka, niekoľko futbalových tréningov denne a ešte musí aj perfektne ovládať viacero cudzích jazykov.

"Rozprávam plynulo anglicky a grécky, v Grécku som sa naučil francúzsky, teraz sa ešte doučujem nemčinu," hovorí mladý futbalista. 

Úspešný Vranovčan ide za svojím cieľom – chce hrať v európskej profilige. Veď našliapnuté má výborne.

"Precestoval som kluby ako Liverpool, Chelsea, Manchesterské kluby City a United. Teraz som voľným hráčom, trénujem doma, polovicu mesiaca strávim v Anglicku v rôznych kluboch," dodáva Martin a tvrdí, že napriek láske k futbalu musí byť vždy na prvom mieste škola. A ak nie sú dobré známky, nie je ani futbal.

Súvisiace články