Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Nemci získali Pohár konfederácií. Stačil im jeden gól
Zdielať na

Nemci získali Pohár konfederácií. Stačil im jeden gól

Archívna reportáž

PETROHRAD / Futbalisti Nemecka získali po prvý raz v histórii Pohár konfederácií FIFA. Na Štadióne Krestovskij zdolali Čiľanov 1:0. Jediný gól zápasu uštedril Čile Lars Stindl.

V súboji úradujúcich majstrov sveta Nemcov s ostatnými šampiónmi Copa América Čiľanmi mali spočiatku hernú prevahu juhoamerickí futbalisti, ale nepretavili ju v gólový úspech. Neskôr mali viac z hry aj gólové príležitosti zverenci Joachima Löwa, ktorým na víťazstvo napokon stačil aj jeden gól. Záverečný tlak Čiľanov sa už minul účinku.

Futbalový Pohár konfederácií FIFA 2017 - finále

Čile - Nemecko 0:1 (0:1) - Nemecko sa stalo víťazom Pohára konfederácií FIFA
Gól: 20. Stindl, ŽK: 59. Arturo Vidal, 65. G. Jara, 75. E. Vargas, 90. Bravo - 59. Kimmich, 90. Emre Can, 90.+ Rudy, rozhodoval: Mažič (Srb.)
Zostavy:
Čile: Bravo - G. Jara, Medel, Isla, Beausejour - Aránguiz (81. Sagal), M. Díaz (53. Valencia Rossel), Pablo Hernández - Arturo Vidal - E. Vargas (81. Puch), Alexis Sánchez
Nemecko: Ter Stegen - Ginter, Mustafi, Rüdiger - Kimmich, Stindl, Rudy, Hector - Goretzka (90.+ Sule), Draxler - Werner (79. Emre Can)

Priebeh zápasu

Skóre sa mohlo meniť už v piatej minúte po dravom prieniku Aránguiza sa k odrazenej lopte dostal Vidal, ale brankár Nemcov Ter Stegen jeho pokus z pár metrov nohami vyrazil. Nemci zahrozili až po štvrťhodine hry, ale bol z toho len jeden nebezpečný center a následne neškodný rohový kop.

Po dvadsiatich minútach sa naplnila tradičná "herná schéma" nedáš-dostaneš. Najprv Alexis Sánchez vo veľkej šanci neumiestnil loptu za chrbát Ter Stegena a na druhej strane vzápätí padol gól. Stredopoliar Marcelo Díaz nevidel za sebou Wernera. Ten mu vzal loptu a proti vybiehajúcemu Bravovi prihral Stindlovi, ktorý skóroval do prázdnej bránky - 0:1.

Nemci ďalej pôsobili pasívnejším dojmom, ale v 36. minúte Rudy vysunul Goretzku a ten v rýchlosti namieril tesne vedľa pravej žrde čilskej bránky. V 40. minúte nebezpečne vystrelil aj Draxler, ale tiež nenamieril medzi tri žrde juhoamerického tímu.

V 55. minúte sa sólo Draxlera takmer skončilo gólom - tečovaná lopta jedným z obrancov Čile sa skončila len rohovým kopom. Čiľanom sa vtedy nedarilo, no v 71. minúte mal vyrovnanie na kopačke ich hviezdny útočník Alexis Sánchez. Jeho gólový pokus v poslednej chvíli zablokoval Rudy.

O čosi neskôr v dobrej pozícii prestrelil Vidal a od zlosti päsťou búchal po trávniku. Juhoameričania zdvihli hlavy a v 84. minúte mali na chvíľu nádej, keď po spolupráci striedajúcich hráčov po prihrávke Pucha prekopol Sagal takmer prázdnu nemeckú bránku. Nemci sa napokon ubránili a stali sa šampiónmi Pohára konfederácií.

Nemci a Čiľania sa stretli na tohtoročnom Pohári konfederácií aj v zápase základnej B-skupiny, ktorý sa skončil zmierlivo 1:1.

Súvisiace články