Oblačno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Výstavba Národného futbalového štadióna mešká. Stavbárov prekvapili mrazy
Zdielať na

Výstavba Národného futbalového štadióna mešká. Stavbárov prekvapili mrazy

BRATISLAVA / Z dôvodu nepriaznivých klimatických podmienok počas nedávnych zimných mesiacov sa výstavba Národného futbalového štadióna (NFŠ) v Bratislave dostala približne do trojmesačného sklzu.vizua

Zhotoviteľ stavby vypracoval v priebehu marca nový harmonogram stavebných prác. Kľúčové termíny dokončenia stavby však zostali nezmenené: stále platí, že výstavbu NFŠ zrealizujú do 20 mesiacov od dátumu začatia prác. Vyplýva to z Informácie o postupe výstavby Národného futbalového štadióna, ktorú na rokovanie Vlády SR predložilo minulý týždeň Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR. 

Rokovanie vlády o tomto bode programu bolo 5. apríla prerušené, chýbali informácie, posúdenie a súhlasné stanovisko Európskej komisie v Bruseli na margo projektu. Materiál o postupe výstavby NFŠ stiahli aj z utorňajšieho rokovania vlády.

"Výstavba má sklz tri mesiace. Súvisí to s tým, že boli nepriaznivé podmienky.- v decembri, januári, februári. Jednoducho, ak sú nízke teploty, nedá sa betónovať. A práve v počiatočnej fáze výstavby akéhokoľvek objektu je dôležité vybetónovať poriadne základy, aby boli pri primeraných teplotách," skonštatoval minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Plavčan. "Je pripravený nový harmonogram, ktorý hovorí o tom, že termín výstavby bude dodržaný. Máme prísľub od investora, že do stanovenej lehoty, t. j. do 20 mesiacov od začiatku výstavby a podpísania zmluvy bude futbalový štadión stáť."

Čaká sa na vyjadrenie Európske komisie

Európska komisia zatiaľ "neodklepla" štátnu dotáciu. "Zatiaľ je to podľa plánu. Máme informácie z Bruselu, že sa vyjadria v stanovenej lehote na prelome apríla a mája," skonštatoval Plavčan. 

Na otázku, čo sa stane, ak Európska komisia neschváli dotáciu a či nehrozí, že tam bude iba stavenisko, Plavčan odpovedal: "Európska komisia sa pri konzultáciách na začiatku apríla vyjadrila, že predloží svoje hodnotenie a stanovisko na prelome apríla a mája. Tam budú uvedené všetky dôvody, ktoré sú relevantné pre ďalšie pokračovanie stavby. Počkajme si na vyjadrenie Európskej komisie." 

Investíciu dotuje štát, vyčlenil na ňu maximálne 70 miliónov eur, to je finančný strop. Je možné, že štát preberie celú stavbu na seba a zaplatí napokon 70 miliónov eur? "Áno, tak je to dohodnuté v zmluve," povedal Plavčan a pokračoval. "Slovenská republika nemá národný futbalový štadión. Sme jediný štát v Európe, ktorý ho nemá. Je potrebné, aby sme ho mali. Takto posudzovať problém je irelevantné, nakoľko je potrebné, aby SR mala takýto národný štadión, aby spĺňal všetky európske štandardy, štandardy Medzinárodnej futbalovej federácie FIFA. Preto sa počíta s tým, že ak ho investor ponúkne podľa zmluvy, tak bude odkúpený." 

Nový futbalový štadión vyrastie v areáli pôvodného štadióna ŠK Slovan Bratislava, bude mať kapacitu 22-tisíc miest a kategóriu 4 podľa smernice UEFA pre infraštruktúru štadiónov. Akcionárom investora, spoločnosti NFŠ, a. s. (do konca predminulého roka Národný futbalový štadión, a. s.) je ŠK Slovan Bratislava futbal, a. s. (predseda predstavenstva Ivan Kmotrík).

Štát sa zaviazal dostavať a odkúpiť nekomerčnú časť štadióna. Ten by mal byť podľa investora skolaudovaný a odovzdaný štátu do konca roka 2018. 

"Neviem, či ja budem robiť prvý slávnostný výkop, aj keď som kedysi hrával futsal, ale v každom prípade by som sa toho vedel zhostiť," dodal na záver Plavčan. 

Súvisiace články