Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Koniec Myjavy definitívne potvrdený. ÚLK sľubuje tvrdé sankcie
Zdielať na

Koniec Myjavy definitívne potvrdený. ÚLK sľubuje tvrdé sankcie

MYJAVA / Účinkovanie Spartaka Myjava v slovenskej Fortuna lige sa definitívne skončilo. Prezídium riadiacej organizácie najvyššej slovenskej futbalovej súťaže Únie ligových klubov (ÚLK) sa na svojom zasadnutí zaoberalo závermi právnej analýzy i konečným rozhodnutím Spartaka Myjava o vystúpení z aktuálnej sezóny Fortuna ligy 2016/2017.

ÚLK následne rozhodla, že jarná časť tohto ročníka najvyššej slovenskej súťaže bude mať jedenásť účastníkov. Zápasy Myjavy z jesene sa anulujú, v platnosti však zostanú všetky góly i kartové tresty hráčov ostatných tímov v týchto stretnutiach. Spartak Myjava sa v zmysle platného súťažného poriadku Slovenského futbalového zväzu (SFZ) stáva prvým a jediným zostupujúcim klubom z Fortuna ligy v sezóne 2016/2017.

Únia ligových klubov dostala 2. januára 2017 od vedenia Spartaka Myjava písomnú informáciu o odstúpení z Fortuna ligy 2016/2017. Na základe právnej analýzy však futbalový klub Spartak Myjava odstúpil z Fortuna ligy neplatne, čím závažne porušil predpisy ÚLK a SFZ vrátane Zmluvy o účasti v najvyššej súťaži mužov vo futbale, ktorou je viazaný každý klub v najvyššej súťaži. "Z tohto dôvodu považovala ÚLK aj naďalej Spartak Myjava za účastníka Fortuna ligy. O tejto skutočnosti sme informovali aj zástupcov klubu a zároveň sme ich vyzvali, aby pokračovali vo Fortuna lige. Túto možnosť však na osobnom stretnutí neprijali a naďalej trvali na svojom pôvodnom stanovisku," informoval prezident ÚLK Ivan Kozák.

Vzhľadom na vysoko neštandardný spôsob ukončenia svojho účinkovania vo Fortuna lige bude Spartak Myjava čeliť disciplinárnemu konaniu a hrozí mu hneď niekoľko sankcií. "Každý člen najvyššej slovenskej súťaže musí cítiť zodpovednosť voči svojim hráčom, zamestnancom, fanúšikom, ale aj ostatným účastníkom súťaže, marketingovým partnerom klubu, ligy i širokej športovej verejnosti. Rozhodnutie vedenia Spartaka Myjava prinesie vážny negatívny dopad pre všetky tieto skupiny, a preto nemôže zostať bez adekvátnej odozvy," poznamenal Ivan Kozák.

Prezídium ÚLK, uvedomujúc si vážny dopad konania klubu a jeho funkcionárov na slovenský ligový futbal a bezprecedentné porušenie športových princípov, rozhodlo o podaní návrhu na disciplinárnu komisiu SFZ, v ktorom v zmysle platného disciplinárneho poriadku SFZ navrhuje sankcie na hornej hranici sadzby, zaradenie A-mužstva Spartaka Myjava v sezóne 2017/2018 do štvrtej najvyššej súťaže a B-mužstva Spartaka Myjava do piatej najvyššej súťaže, resp. nižšie. Členovia ÚLK si na základe verejného prísľubu predstaviteľa Spartaka Myjava budú uplatňovať náhradu svojich finančných strát spôsobených odstúpením Spartaka Myjava z Fortuna ligy. "Odstúpenie z najvyššej súťaže počas sezóny považujeme za bezprecedentný čin a budeme v blízkej budúcnosti iniciovať priamo v súťažnom poriadku a rozpise súťaže zásadné opatrenia, aby sa predišlo takýmto neštandardným krokom v budúcnosti," doplnil šéf Únie ligových klubov Ivan Kozák.

Výkonný riaditeľ ÚLK Michal Mertinyák na tlačovej konferencii uviedol: "Dnešné prezídium sa zaoberalo možnosťami, ktoré nám ponúkajú futbalové normy v takomto prípade. My sme museli postupovať aj v zmysle platne podpísanej zmluvy o účasti v najvyššej futbalovej súťaži, ktorú má s nami podpísanú Spartak Myjava, a ktorú teda neplatne vypovedal. Na základe toho prezídium ÚLK prijalo nasledovné opatrenia: rozhodlo o podaní návrhu na disciplinárnu komisiu Slovenského futbalového zväzu (DK SFZ), kde budeme v zmysle platného disciplinárneho poriadku navrhovať sankcie na hornej hranici sadzby za odstúpenie Spartaka Myjava z Fortuna ligy. V nasledujúcej sezóne 2017/2018 zaradenie A-mužstva Spartaka Myjava do štvrtej najvyššej súťaže, to znamená, že nie do tretej, ako by mohli žiadať, a B-mužstva do maximálne piatej najvyššej súťaže. Takisto na základe verejného prísľubu predstaviteľa Spartaka Myjava si budú jednotlivé kluby, teda členova ÚLK, uplatňovať náhradu škody, ktorú spôsobil Spartak Myjava svojím odstúpením z Fortuna ligy. V rámci najvyššej súťaže zhodnotíme dopad tohto rozhodnutia aj na samotnú ligu a takisto si budeme uplatňovať náhradu škody."

Súvisiace články