Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
MŠK Žilina zaslúžene v predstihu jesenným kráľom
Zdielať na

MŠK Žilina zaslúžene v predstihu jesenným kráľom

ŽILINA / Futbalisti MŠK Žilina s určitosťou prezimujú na čele najvyššej slovenskej súťaže 2016/2017. Zverenci trénera Adriána Guľu stanovili definitívu jesenného primátu sobotňajším domácim víťazstvom nad ŠK Slovan Bratislava 2:1 v dueli 17. kola Fortuna ligy.

"Žlto-zelení" ako lídri klasifikácie majú pred druhou Podbrezovou pred zostávajúcimi dvoma vystúpeniami nepreklenuteľný náskok 7 bodov, tretí v poradí Slovan získal o tucet bodov menej ako MŠK.

V sobotňajšom šlágri dvoch najúspešnejších klubov v novodobej ére samostatnej SR (Slovan 8, Žilina 6 majstrovských titulov, pozn.) padli všetky tri góly v prvom polčase, a to v priebehu ôsmich minút. Najskôr sa v 20. min presadil kapitán MŠK Michal Škvarka a poslal "šošonov" do vedenia. O päť minút síce útočník hostí Tamás Priskin vyrovnal, ale v 27. min Filip Hlohovský z priameho kopu a tiež s prispením teču rozhodol o osude stretnutia - s 11 gólmi je navyše najlepším kanonierom Fortuna ligy. Zaujímavý duel na umelej tráve pod Dubňom sledovalo 5280 divákov, hlavný arbiter Dušan Sedlák ukázal osem žltých kariet, po štyri na každej strane.

"Rozhodla tímovosť, oduševnenie a obetavosť mojich chlapcov. Do Žiliny prišiel pravdepodobne najťažší súper, veľmi kvalitný. Naša túžba vyhrať pred výbornou kulisou však bola silnejšia. Stretnutie spĺňalo európske parametre - pravá ofenzívna reklama s výbornou podporou z tribún vo vysokom tempe s množstvom šancí na oboch stranách," hodnotil na klubovom webe 41-ročný žilinský kouč Adrián Guľa a pokračoval: "Mohli sme uzavrieť sobotňajší zápas skôr, šance na to boli najmä pri extrémnom riskovaní súpera. Vážim si však aj prehľad hráčov, ktorí proti Slovanu ustrážili štandardné situácie, kde máme výškový deficit. Takticky sme si dokráčali k trom bodom, ktoré znamenajú potvrdenie našej športovej formy, sebavedomia. Chceme vyhrať aj v ďalšom zápase."

Mimoriadnu streleckú formu má Michal Škvarka, stredopoliar Žiliny skóroval v siedmom ligovom dueli za sebou a na konte má 10 presných zásahov. "Moja gólová séria ma teší, no nesústredím sa na ňu, viac ma teší hra a výsledky tímu. Naše mužstvo šliape, bojujeme jeden za druhého. Stretnutia proti Slovanu sme mohli uzavrieť aj skôr, koncentráciou sme si však postrážili aj najtesnejší náskok. V náročnom zápase, ktorý sa dal očakávať, sme si pripísali dôležité víťazstvo. Sme vďační aj divákom, boli naozaj naším dvanástym hráčom," skonštatoval 24-ročný Škvarka.

Futbalisti Žiliny z ostatných jedenástich stretnutí najvyššej slovenskej súťaže vydolovali až 31 bodov (bilancia: 10 - 1 - 0, skóre 33:5), nezvíťazili len 30. októbra v Prešove proti nováčikovi 1. FC Tatran (1:1) v rámci 14. kola. Jedinú prehru v tomto ročníku Fortuna ligy registrujú od 20. augusta: v 6. kole podľahli na Pasienkoch tesne 0:1 práve Slovanu.

Bratislavský tím zaváhal po dvoch mesiacoch, naposledy prehral 24. septembra v Trenčíne s majstrovským AS (1:2) v 10. kole. Pri hernom i výsledkovom napredovaní "belasých" od duelu na Sihoti nasledovalo šesť ligových víťazstiev a k tomu dve pohárové v Slovnaft Cupe - osemzápasová "trojbodová" šnúra sa skončila pod Dubňom.

"Prišli sme do Žiliny hrať futbal. Nastúpili sme na pôde kvalitného súpera, ktorý sa prezentuje útočným poňatím hry, mnohé veci má zautomatizované. Som tréner, ktorý chce vždy hrať futbal, a preto sme neprišli brániť. V sobotu sme odohrali veľmi dobrý zápas, jeden z najlepších v poslednom čase, škoda však výsledku. Oba tímy mali veľa vyložených šancí. K lepšiemu výsledku nám chýbali najmä lepšia efektivita v zakončení a tiež trochu šťastia, ktoré v takýchto ťažkých stretnutiach tím potrebuje," zhodnotil na klubovom webe srbský kouč ŠK Slovan Ivan Vukomanovič a doplnil: "Musíme ďalej pracovať, už o týždeň na nás čaká derby so Spartakom Trnava, v ktorom chceme odčiniť bodovú stratu a vrátiť sa na víťaznú vlnu. V zostávajúcich zápasoch sa pokúsime získať čo najviac bodov."

Po stretnutí v Žiline bol sklamaný a smutný aj útočník "belasých" Tamás Priskin. "Veľká škoda, že sme v dobrom a bojovnom zápase nezískali ani bod. Minimálne za druhý polčas by sme si to zaslúžili, mali sme veľa príležitostí na vyrovnanie. Prvý polčas sme sa akoby trochu báli, sám neviem prečo. Po prestávke sme ukázali, že vieme hrať spolu ako jeden tím," vyjadril sa 30-ročný maďarský reprezentant, ktorého gól, piaty v tejto sezóne, nepomohol napokon ani k remíze: "Dostal som peknú prihrávku, prebral si loptu a potom som rozmýšľal, či prihrať alebo vystreliť. Napokon sa mi otvorila možnosť na strelu spoza šestnástky. Videl som, že bola ešte tečovaná. Som rád, že to napokon išlo dovnútra. Tento gól by som však vymenil za lepší výsledok."

Súvisiace články