Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
MŠK Žilina kraľuje. Z posledných dvanástich zápasov vyhrala 11
Zdielať na

MŠK Žilina kraľuje. Z posledných dvanástich zápasov vyhrala 11

ŽILINA / Futbalisti MŠK Žilina potvrdzujú naďalej svoje dominantné postavenie v tomto ročníku najvyššej slovenskej súťaže.

Zverenci trénera Adriána Guľu zdolali v sobotňajšom dueli 18. kola Fortuna ligy 2016/2017 hráčov úradujúceho majstra AS Trenčín 3:0, hoci po prvom polčase bol ešte bezgólový stav. Po zmene strán sa najskôr presadil v 51. min Bosniak Nermin Haskič, ktorý zblízka dorazil strelu Filipa Hlohovského za chrbát bezmocného Adriána Chovana. V 78. min po chybe hostí pridal druhý úspech domácich Nikolas Špalek a skóre uzavrel v 90. min z priameho kopu takmer z autovej čiary bývalý hráč Trenčína Filip Hlohovský, s 12 gólmi najlepší kanonier tohto ročníka Fortuna ligy. Klub spod Dubňa mal už dve kolá pred koncom jesene zabezpečený polovičný primát, proti AS potvrdil výbornú formu a dosiahol jednoznačné víťazstvo. Pred druhou v poradí Podbrezovou má momentálne MŠK už desaťbodový náskok.
Futbalisti Žiliny z ostatných dvanástich stretnutí najvyššej slovenskej súťaže vydolovali až 34 bodov (bilancia: 11 - 1 - 0, skóre 36:5), nezvíťazili len 30. októbra v Prešove proti nováčikovi 1. FC Tatran (1:1) v rámci 14. kola. Jedinú prehru v tomto ročníku Fortuna ligy registrujú od 20. augusta: v 6. kole podľahli na Pasienkoch tesne 0:1 Slovanu Bratislava. Mužstvo Trenčína v ostatných štyroch stretnutiach nezvíťazilo a v klasifikácii zostalo na 8. priečke s 21 bodmi.

Presvedčivé sobotňajšie víťazstvo v rámci tohto "adventného" kola si hráči Žiliny pripísali aj v oslabenom zložení: okrem dlhodobých maródov Viktora Pečovského a Róberta Mazáňa nedovolilo zranenie nastúpiť na ľavý kraj obrany Jakubovi Holúbekovi, na poslednú chvíľu pre chorobu nebol k dispozícii brankár Miloš Volešák (príležitosť dostal český gólman Aleš Mandous, pozn.) a pre dištanc za žlté karty nemohol hrať ani kamerunský pravý obranca Ernest Mabouka. Premiéru v najvyššej slovenskej súťaži si tak odkrútil pravý bek z Kolumbie Joan Sebastián Jaramillo Herrera, na ľavom kraji za Holúbeka zasa dlhšie nehrajúci Bosniak Bojan Letič.

"Proti Trenčínu sme dosiahli veľmi cenné víťazstvo, ktoré sa nerodilo ľahko. Rozdiel sme spravili my našou vytrvalosťou, nielen fyzickou, ale aj systémovou. Chlapci za to dostali krásnu odmenu. Kľúčovým momentom bol zákrok Mandousa za stavu 1:0, aj keď si myslím, že by sme zápas napriek vyrovnaniu zlomili," hodnotil na klubovom webe vydarený duel kouč žilinského tímu Adrián Guľa a pokračoval: "Cez lídrov mužstva sme sa zodpovedne pripravili, preto som veľmi rád, že hráči neriešili náhle vypadnutie Volešáka, zranenie Holúbeka či absenciu Mabouku. Šancu dostali ďalší hráči, tu sa ukazuje sila tímu. Chlapci, napriek tomu, že nenastupovali často, priali mužstvu, ktoré im to vrátilo. Dlhodobá súťaž je o permanentnom nastavení, pracovitosti, v sobotňajšom dueli sme sa o nich mohli oprieť. Som za nich šťastný, že to zvládli."

Aj spomenutí "novici" na kraji obrannej formácie žilinského mužstva vyslovili spokojnosť. "Odohrali sme výborný zápas vo vysokom tempe. Na začiatku to bolo o vyčkávaní a o tom, kto strelí prvý gól. My sme sa sústredili na trpezlivú hru, hrali si svoje a pokojne si počkali na šancu, ktorá prišla. Zápas sme rozhodli druhým gólom, potom sme už kontrolovali hru. Vzadu sme pôsobili kompaktne, čo nás doviedlo k dôležitým trom bodom. Dlho som nehral, preto ma sobotňajšie stretnutie nesmierne bavilo," uviedol 23-ročný Bojan Letič.
K jeho slovám sa pridal 22-ročný Kolumbijčan Joan Sebastián Jaramillo Herrera: "Proti Trenčínu to bývajú vždy výborné, ale zároveň ťažké zápasy. O to náročnejšie, že to bol môj premiérový duel. Zvládli sme to ako tím, a to je najdôležitejšie. Na začiatku som mal menšiu trému, Ernest Mabouka ma upokojil, poradil, pomohlo mi to. Všetci sme podali stopercentný výkon, obetovali sme sa pre víťazstvo, a preto sme boli úspešní. Som rád, že som mohol nastúpiť."

Jesenné účinkovanie zakončia futbalisti MŠK Žilina v nedeľu 11. decembra o 15.20 h domácim duelom proti MFK Zemplín Michalovce, na hráčov AS Trenčín čaká v 19. kole Fortuna ligy v rovnaký deň, ale od 17.30 h náročná konfrontácia proti FC Spartak Trnava.

Súvisiace články