Zatiahnuté, dážď
15°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Bezzubá Argentína v Brazílii. Messi v tieni Neymara
Zdielať na

Bezzubá Argentína v Brazílii. Messi v tieni Neymara

BELO HORIZONTE / Tieň spomienky na krutý výprask s Nemeckom (1:7) ani návrat Lionela Messiho do zostavy súpera nezastavili futbalistov Brazílie pred natiahnutím víťaznej série na 5 zápasov v juhoamerickej kvalifikácii o postup na MS 2018.

V šlágri 11. kola tejto eliminácie Brazília zdolala Argentínu presvedčivo 3:0, keď na Estádio Mineirao v Belo Horizonte góly domácich strelili Philippe Coutinho (26), Neymar (46) a Paulinho (58). Slzy po historickom debakli zo semifinále majstrovstiev sveta 2014 po vyše dvoch rokoch vystriedala radosť z presvedčivého triumfu nad odvekým rivalom. Z historického hľadiska sa zrodilo 44. víťazstvo Brazílie nad Argentínou popri 38 prehrách a 25 remízach. Predchádzajúci vzájomný zápas rovnako v rámci kvalifikácie MS 2018 sa pred rokom v Argentíne skončil 1:1.

Brazília pod novým trénerom Titem iba víťazí. Na čele tabuľky má z 11 zápasov 24 bodov a skóre 26:9, kým Argentína je šiesta so 16 bodmi, negatívnym skóre 11:12 a v problémoch. Na MS do Ruska priamo postúpia z Južnej Ameriky prví štyria, na piateho čaká interkontinentálne play-off. Vo štvrtok doma uspel aj Uruguaj, ktorý si v Montevideu poradil s Ekvádorom 2:1 a za Brazíliou zaostáva o 1 bod. Nečakane vysoké víťazstvo zaznamenalo Peru v Paraguaji (4:1). V súboji posledných dvoch tímov tabuľky Venezuela rozdrvila Bolíviu 5:0 a prenechala jej koncové svetlo. Hostí hetrikom zostrelil útočník FC Turín Josef Martínez. V súboji štvrtého s piatym sa Kolumbia rozišla s Čile bez gólov. Kolumbijčania preskočili Ekvádorčanov na tretom mieste.

Brazílsky gólový nástrel proti Argentíne odštartoval v 24. min krásnou strelou spoza šestnástky do šibenice argentínskej bránky Philippe Coutinho, v nadstavenom čase prvého polčasu pridal druhý zásah Neymar, ktorý profitoval z pekného vysunutia Gabriela Jesusa a sám zoči-voči Sergiovi Romerovi nezaváhal. Argentínsku skazu dovŕšil v 59. min Paulinho. Po centri Marcela a spätnom priťuknutí Renata Augusta útočník čínskeho Kuang-čou z ideálnej pozície z 10 m nezaváhal - 3:0. Agentúra AP upozorňuje, že vývoj zápasu možno mohol byť iný, ak by za stavu 0:0 posúdil hlavný rozhodca Neymarov zákrok ako hranie rukou v šestnástke a hostia by zahrávali pokutový kop. Nič také sa však neudialo. Zápas prekvapujúco nebol vypredaný, v 62-tisícovom hľadisku zostalo 9000 voľných miest v dôsledku vysokej ceny lístkov.

Súvisiace články