Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Island zmrazil Anglicko a je vo štvrťfinále EURO 2016
Zdielať na

Island zmrazil Anglicko a je vo štvrťfinále EURO 2016

NICE / Posledným štvrťfinalistom majstrovstiev Európy vo futbale vo Francúzsku sa senzačne stal Island. Futbalisti ostrovnej krajiny na severe Európy sa postarali o dosiaľ najväčšie prekvapenie ME, keď v pondelkovom večernom osemfinále zdolali Angličanov 2:1 (2:1).

Skóre síce otvoril v 4. min z pokutového kopu Wayne Rooney, ale prakticky z protiútoku vyrovnal Ragnar Sigurdsson a rozhodnutie padlo v 18. min z kopačky Kolbeinna Sigthórssona. Po úvodnej "zbesilej" dvadsaťminútovke už ďalší gól nepadol a to znamená, že Anglicko šokujúco končí na ME 2016.

Zverenci trénerskej dvojici Lars Lagerbäck - Helmir Hallgrímsson ani vo štvrtom zápase vo svojom premiérovej účasti na ME neprehrali, predtým v F-skupine dosiahli jedno víťazstvo a dve remízy. Islanďania vo štvrťfinále vyzvú domácich Francúzov, hrať sa bude 3. júla na parížskom Stade de France.

Maximom Anglicka na ME zostáva 3. miesto z roku 1968, resp. semifinále z domáceho šampionátu v roku 1996. Naďalej platí, že práve od roku 1996 Angličania vo vyraďovacej fáze ME nevyhrali ani jeden zápas.



Osemfinále:

NICE (Stade de Nice)

Anglicko - Island 1:2 (1:2) - Island postúpil do štvrťfinále

Góly: 4. Roony (z pokut. kopu) - 6. R. Sigurdsson, 18. K. Sigthórsson. ŽK: 38. G. Sigurdsson, 65. A. Gunnarsson (obaja Isl.). Rozhodovali: Skomina - Praprotnik, Vukan (všetci Slovin.), 33 900 divákov

Zostavy:
Anglicko: Hart - Walker, Cahill, Smalling, Rose - Delle Ali, Dier (46. Wilshere), Rooney (86. Rashford) - Sturridge, H. Kane, Sterling (60. Vardy)
Island: Halldórsson - Saevarsson, Árnason, R. Sigurdsson, Skúlason - Gudmundsson, G. Sigurdsson, A. Gunnarsson, B. Bjarnason - K. Sigthórsson (78. E. Bjarnason), Bödvarsson (88. Traustason)



Angličania zažili úvod snov. Už v 4. min im rozhodca Skomina doprial pokutový kop po zákroku brankára Halldórssona na Sterlinga. Kapitán Rooney penaltu premenil a dal si darček k 115. zápasu v národnom tíme. To ešte netušil, čo sa stane o necelé dve minúty. Islanďania rovnako ako ich súper premenili prvú strelu na bránku na gól. Gunnarson predviedol outové vhadzovanie až do veľkého vápna, Árnasom predĺžil hlavou pred bránku a nekrytý Sigurdsson si vychutnal Harta - 1:1. Nasledoval anglický tlak, rohové kopy, pekné strely Delle Aliho a Kana, ale nie góly. Stačil jeden islandský protiútok a outsider už viedol. Sigthórsson sa na hranici šestnástky uvoľnil a umiestnenou strelou k ľavej žrdi senzačne poslal nováčika na európskom šampionáte do vedenia - 1:2. Bol to šiesty islandský gól vo Francúzsku a zároveň šiesty strelec. Angličania mohli odpovedať v 28. min, ale Kanov nádejný pokus vyškriabal Halldórsson nad brvno svojej bránky. Favorit sa v prvom polčase prezentoval celkovo 11 streleckými pokusmi a 66-percentným držaním lopty, ibaže do kabín šiel veselšie - s náskokom gólu - Island.

Keď v 55. min strelec prvého islandského gólu Sigurdsson R. Sigurdsson na päťke zastrihal nožničkami a trafil nimi priamo do brankár Harta, anglickí fanúšikovia zrejme prežili klinickú smrť. Po hodine hry prišiel na trávnik kanonier majstrovského Leicestru Vardy, ale ani on nerozpumpoval statickú ofenzívu Albiónu. Hlavička Kana v 79. min nebola dôrazná, Halldórsson s ňou nemal problémy. Do hry Angličanov sa vkradla nervozita a zostala tam až do konca. V 84. min islandský kapitán Gunnarson takmer prekonal Harta, ale tretí gól nepridal. Islanďania to ani nepotrebovali, lebo aj s dvoma gólmi napokon senzačne vyradili Angličanov.

Súvisiace články