Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Piquého dnes nenávidí celé Česko. Stačil Iniestov center
Zdielať na

Piquého dnes nenávidí celé Česko. Stačil Iniestov center

TOULOUSE / Obhajcovia titulu zo Španielska vstúpili úspešné do majstrovstiev Európy vo Francúzsku, keď v pondelkovom dueli D-skupiny zvíťazili nad reprezentáciou Česka 1:0.

Zverenci trénera Vicenteho del Bosqueho mali počas celého zápasu územnú prevahu, ale zužitkovať ju dokázali až v závere - tri minúty pred koncom strelil jediný gól obranca Gerard Piqué po centri spoluhráča z FC Barcelona Andrésa Iniestu.

Ako prví sa dostali do nebezpečnej situácie Česi, keď v 5. min zahrával Darida priamy kop z dobrej pozície. Trafil len múr a následne rozhodca odmával ofsajd. V 16. min Španieli predviedli peknú akciu, Nolito si pekne nabehol do šestnástky na prihrávku od Juanfrana, poslal loptu na päťku Moratovi, ale jeho pokus reflexívne vyrazil Čech. V 28. min mohol ten istý hráč otvoriť skóre, jeho strelu vyškriabal Čech končekmi prstov na rohový kop. Prvá strela na De Geu smerovala v samom závere úvodnej 45-minútovky z kopačky Necida.

Po zmene strán mali prvú vážnejšiu šancu Česi, center Krejčího našiel Hubníka, ktorého pokus pristál v rukaviciach De Geu. V 65. min vykopával z čiary Fábregas po ďalšom centri Krejčího. O päť minút neskôr sa dostal do veľkej šance Jordi Alba, lopta sa mu po prihrávke Davida Silvu zaplietla pod nohami. V 80. min sa Nolito rútil do pokutového územia, v poslednej chvíli mu loptu vypichol Krejčí. Španieli sa dočkali tri minúty pred koncom: Iniesta z rohu pokutového územia poslal center na hlavu Piquého, ktorý bez väčších problémov poslal svoj tím do vedenia. V samom závere mohol ešte vyrovnať Darida, ale De Gea loptu vyrazil.

ME D-skupina:

TOULOUSE (Stadium de Toulouse - Stadium Municipal)
Španielsko - Česko 1:0 (0:0)
Gól: 87. Piqué, ŽK: 61. Limberský (ČR), rozhodovali: Marciniak - Sokolnicki, Listkiewicz (všetci Poľ.), 33 000 divákov

Španielsko: De Gea - Juanfran, Piqué, Sergio Ramos, Jordi Alba - Fábregas (70. Thiago Alcántara), Busquets, Iniesta - David Silva, Morata (62. Aduriz), Nolito (82. Pedro Rodríguez)
Česko: P. Čech - Kadeřábek, Sivok, Hubník, Limberský - Darida, Plašil - Gebre Selassie (86. Šural), Rosický (88. Pavelka), Krejčí - Necid (75. Lafata)