Zatiahnuté
13°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Bayern preskočil prekážku z Lisabonu, teší sa na žreb
Zdielať na

Bayern preskočil prekážku z Lisabonu, teší sa na žreb

LISABON / V odvetnom stretnutí štvrťfinále futbalovej Ligy majstrov remizovali hráči Bayernu Mníchov na Estádio da Luz s lisabonskou Benficou 2:2 a predstavia sa v semifinále.

Prvý zápas v Mníchove vyhrali Bavori 1:0. Skóre zápasu otvoril hlavičkou útočník Raúl Jiménez, za hostí odpovedal ešte v prvom polčase Arturo Vidal. Po góle Thomasa Müllera sa Mníchovčania ujali vedenia, na konečných 2:2 potom upravil Brazílčan v službách domácich Talisca. Bayern sa prebojovali medzi štyri najlepšie mužstvá už piaty raz v rade. Philipp Lahm odohral v Lige majstrov svoj 103. duel a vyrovnal rekord legendárneho Olivera Kahna. Žreb semifinálových dvojíc je na programe v piatok 15. apríla o 11.30 h.

Benfica odviedla v Mníchove disciplinovaný výkon a po skvelom zápase brankára Edersona uhrala "prijateľnú" prehru 0:1. Do odvetného duelu tak vstupovala s vedomím, že musí dať gól a nesmie inkasovať, pretože pri prípadnom góle Bayernu by podľa postupovej matematiky musela odpovedať troma. A to proti Bayernu Mníchov nie je jednoduchá úloha. Sťažené to mala aj preto, lebo jej najlepší strelec Jonas dostal v Mníchove žltú kartu, a tak nemohol do odvety zasiahnuť. Okrem neho neboli k dispozícii ani Kostas Mitroglou či Nicolás Gaitán. Príležitosť preto dostal Mexičan Raúl Jiménez, ktorý v 27. min strelil krásny gól hlavičkou po prihrávke od Eliseua. Jiménez sa presadil proti dvojici brániacich hráčov a využil hrubú chybu gólmana Manuela Neuera, ktorý si veľmi zle načasoval vybehnutie zo svojej bránky.



"Som veľmi rád, že som skóroval. Mali sme dokonca príležitosť ísť na 2:0, ale vo futbale to už tak chodí. Sme hrdí na to, čo sme dokázali. Podarilo sa nám odohrať vyrovnanú partiu, čo nás činí šťastnými. Ukázali sme, že sa môžeme merať s kýmkoľvek,“ vravel po zápase strelec úvodného gólu Jiménez, ktorý mal veľkú príležitosť zvýšiť na 2:0, avšak jeho pokus nenarobil Neuerovi väčšie problémy. To mohol byť pre Benficu zlomový bod štvrťfinále. Udrelo však na opačnej strane, keď domáca obrana nechala úplne voľného Artura Vidala, ktorý sa v 38. min dostal k odrazenej lopte a bez váhania ju poslal do odkrytej bránky Lisabončanov.



Mníchovčania zvýšili na 2:1 v 52. min, keď po rohovom kope Xabiho Alonsa vyhral vzdušný súboj Javi Martínez a hlavičkou prihral pred bránku nabiehajúcemu Thomasovi Müllerovi. Ten v stopercentnej šanci nezaváhal a de facto rozhodol celú štvrťfinálovú partiu.

To by totiž musela Benfica skórovať ešte trikrát, čo sa jej napokon ani nepodarilo. Zaznamenala už len jeden gól, ktorý si na svoje konto pripísal brazílsky ofenzívny futbalista Talisca. Moment to však bol naozaj pekný. Talisca sa ujal zahrávania štandardnej situácie z hranice vymedzeného územia a ľavačkou zakrútil loptu do Neuerovej siete.



"Chceli sme vyhrať. Aj napriek tomu, že sa nám to nepodarilo, musíme si z tejto konfrontácie zobrať pozitíva. Odohrali sme dva skvelé zápasy proti jednému z najlepších mužstiev na svete. Súperili sme do poslednej minúty a verili sme v náš futbal. Som smutný, že sme vypadli, ale zároveň aj šťastný z výkonu mojich hráčov, ktorí stáli proti silným súperom. Fanúšikovia to ocenili tiež, videli ste to na ich reakcii. Benfica dnes ukázala celej Európe, čoho je schopná,“ vravel po skončení stretnutia tréner Lisabončanov Rui Vitória.

"Gratulujem klubu k dosiahnutiu piateho semifinále v rade. Sme spokojní. Hrali sme presne tak, ako sme mali a chceli. Vypracovali sme si veľa šancí na skórovanie. Ako je známe, mali sme problémy v defenzíve, ale podarilo sa nám to. Teraz sa chceme dostať do finále,“ cituje slová Pepa Guardiolu portál UEFA.com. "Zápas sme mali pod kontrolou, pokým nestrelili gól. Dovtedy si prakticky nič nedokázali vytvoriť. Na tejto úrovni majú útočníci kvalitu, skórovali aj bez Jonasa a Mitrogloua. Manchester City je jedna z možností, ale rovnako tak aj Atlético a Real. Sme šťastní, že sme tu a budeme hrať s kýmkoľvek,“ komentoval 45-ročný tréner alternatívu, že piatkový žreb prisúdi Bayernu jeho budúcich zverencov z anglickej Premier League.

Súvisiace články