Polojasno
14°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Sieň slávy na Slovensku, prvých 11 vyvolených laureátov
Zdielať na

Sieň slávy na Slovensku, prvých 11 vyvolených laureátov

BRATISLAVA / Na Slovensku vznikla futbalová sieň slávy, takáto ustanovizeň dosiaľ chýbala. Dňom, keď oficiálne uzrela svetlo sveta, je nedeľa 27. marec 2016.

Na slávnosti, konanej v Refinery Gallery v Bratislave pri príležitosti vyhlásenia výsledkov ankety denníka Pravda a Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Futbalista roka 2015 v SR (rekordný piaty triumf v hlavnej kategórii získal Marek Hamšík, pozn.), bolo druhým vrcholom uvedenie prvých laureátov do dvorany celospoločenského rešpektu a všeobecného uznania - Siene slávy slovenského futbalu (SSSF).

Medzi jedenástku ocenených legiend a do brány "nezabudnuteľných" sa dostalo šesť žijúcich osobností, v abecednom poradí Jozef Adamec, Jozef Čapkovič, Karol Dobiaš, Anton Ondruš, Adolf Scherer (zdravotné problémy ho nepustili z Francúzska, ocenenie za neho prevzala jeho vnučka Petra Mandátová), Jozef Vengloš a päť in memoriam: Karol Galba (cenu prevzala dcéra Dajana Kuchťáková), Karol Jokl (pre ocenenie prišla manželka Mária Joklová), Ján Popluhár (cenu prevzala dcéra Iveta Palovčíková), Viliam Schrojf (ocenenie zobrala dcéra Renáta Šaušová) a Leopold Šťastný (ocenenie prevzal syn Michael Šťastný). Tento menoslov vybrala čestná rada SSSF na základe nominačnej listiny pätnástich kandidátov navrhnutých tzv. výkonnou komisiou Siene slávy slovenského futbalu zo dňa 12. januára 2016, v súlade so štatútom SSSF.

Pre laureátov okrem dekrétov a modrých (očíslovaná limitovaná séria v tejto farbe, bronzová bude dostupná pre fanúšikov a zberateľov) odznakov SSSF bola pripravená aj exkluzívna 23 cm vysoká a niečo viac ako 2 kg vážiaca trofej z dielne akademického sochára Jozefa Hobora.

"Je to veľmi dôležité. Lebo ľudí, ktorí niečo dokázali a preslávili československý či slovenský futbal, je nesmierne dôležité si oceniť. Bohužiaľ, je mi veľmi ľúto, že niektorých nestihneme dekorovať počas ich života, ale zdalo sa nám absolútne vhodné práve pri tejto príležitosti zriadiť sieň slávy. Verím tomu, že každý rok oceníme a uvedieme do siene ďalších a ďalších," uviedol prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Ján Kováčik a pokračoval: "Slovenský futbal si zaslúži svoju sieň slávy, zaslúžia si ju hráči, tréneri, rozhodcovia, funkcionári, novinári a všetci, ktorým pri najrozličnejších futbalových jubileách prejavujeme našu úctu a vďaku. Oni utvorili jeho slávnu minulosť a bez poznania a pripomínania minulosti nebude ani budúcnosť. O tú sa však, aj vďaka odkazu týchto výnimočných osobností, neobávam."

Slovenský futbalový zväz v sídle SFZ na Trnavskej ceste 100 v Bratislave zriadil sieň slávy s cieľom verejnej prezentácie úspechov slovenského futbalu, aby sa utvorila široká škála príležitostí pripomenutia si vzácnych osobností a momentov slovenského futbalového života. Čestná rada Siene slávy slovenského futbalu (jej zloženie schválil na svojom decembrovom rokovaní výkonný výbor Slovenského futbalového zväzu, pozn.) v sedemčlennej zostave Milan Služanič, Jozef Vengloš, Jozef Jankech, Jozef Barmoš, Anton Urban, Vojtech Christov a Michal Zeman rozhodla o nominácii prvých laureátov, ktorých v nedeľu na spomenutej slávnosti dekorovali a uviedli. Menoslov vybrala čestná rada SSSF na základe nominačnej listiny pätnástich kandidátov navrhnutých tzv. výkonnou komisiou Siene slávy slovenského futbalu zo dňa 12. januára 2016, v súlade so štatútom SSSF. Výkonnú komisiu SSSF tvoria Jozef Kliment, Peter Šurin, Pavol Hozlár, Stanislav Dutka a Marcel Merčiak.

Sieň slávy slovenského futbalu napísala 27. marca 2016 svoju prvú kapitolu, pokračovaní bude nepochybne veľa. Tých, ktorí majú morálne právo na miestenku do nej, sú stovky.

Sieň slávy slovenského futbalu (SSSF) - prehľad prvých ocenených laureátov (dovedna 11 legiend):

Žijúci (6): Jozef Adamec, Jozef Čapkovič, Karol Dobiaš, Anton Ondruš, Adolf Scherer, Jozef Vengloš
In memoriam (5): Karol Galba, Karol Jokl, Ján Popluhár, Viliam Schrojf, Leopold Šťastný

Súvisiace články