Zatiahnuté
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Prvý súper Slovákov na ME remizoval so Severným Írskom
Zdielať na

Prvý súper Slovákov na ME remizoval so Severným Írskom

CARDIFF / Medzištátny prípravný súboj vo waleskom Cardiffe nemal víťaza, blízko k úspechu však boli hosťujúci futbalisti Severného Írska. Napokon sa obe mužstvá museli uspokojiť s konečným výsledkom 1:1.

Súboj domácej reprezentácie Walesu so Severným Írskom bol zaujímavý aj z pohľadu Slovákov. Wales je prvým súperom SR na tohtoročných majstrovstvách Európy vo Francúzsku, vzájomný súboj v rámci B-skupiny je na programe 11. júna v Bordeaux. Severné Írsko zas bude 4. júna v Trnave pre zverencov Jána Kozáka poslednou previerkou pred kontinentálnym šampionátom.

Walesania, ktorí sa posledný raz pred ME predstavili na domácej tráve, boli pred vlastnými fanúšikmi aktívnejší, po hodine duelu však inkasovali ako prví - presadil sa obranca Watfordu Craig Cathcart. Až minútu pred koncom riadneho hracieho času odvrátil prehru domácich Simon Church, premenil pokutový kop. Škótsky rozhodca Steven McLean, dobre známy Slovákom po odvete reprezentačnej "dvadsaťjednotky" s talianskymi rovesníkmi v októbri 2014 v baráži o postup na ME 2015 tejto vekovej kategórie, ukázal na biely bod. Podľa portálu Mirror bolo toto rozhodnutie kontroverzné - opakované zábery preukázali, že Gareth McAuley zasiahol najskôr loptu, až potom útočiaceho Churcha.



Aj keď sa mužstvo trénera Chrisa Colemana muselo zaobísť bez viacerých opôr (chýbal ofenzívny líder Garetha Bale i stredopoliar Aaron Ramsey), ostrovné derby prilákalo na tribúny solídnu návštevu - 21 855 priaznivcov. "Aj keby sme šli do zápasu v plnej sile, bol by to náročný duel. Boli sme odvážni, aj keď sme mali jednogólové manko. S výkonom mužstva som bol spokojný, zápas nám dal to, čo sme chceli," vyhlásil Coleman. Druhý duel počas marcového asociačného termínu odohrajú Walesania 28. 3. v Kyjeve proti inému účastníkovi ME Ukrajine.

Severní Íri neprehrali už deväť zápasov a vyrovnali rekordný zápis mužstva trénera Billyho Binghama, ktoré sa zúčastnilo aj na MS 1986. Severoírsky kormidelník Michael O'Neill však cítil, že jeho tím mohol vo štvrtok získať viac: "Po tom, čo sme sa dostali do vedenia, je takto inkasovaný gól sklamaním. Vyrovnanie rekordu je však pekným úspechom. Ukazuje to, kde sa nachádzame. Bolo by skvelé, ak by sme šnúru ešte predĺžili v pondelok proti Slovincom."

Súvisiace články