Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Parížsky žreb ME 2016 bol bez mimoriadnych okolností
Zdielať na

Parížsky žreb ME 2016 bol bez mimoriadnych okolností

PARÍŽ / Sobotňajší žreb základných skupín záverečného turnaja budúcoročných futbalových majstrovstiev Európy vo Francúzsku (10. júna - 10. júla 2016) sa v parížskom Kongresovom paláci na námestí Place de la Porte Maillot zaobišiel bez nepredvídateľných udalostí.

Po prekonaní viacstupňových bezpečnostných kontrol sa jednotlivé delegácie a tri stovky novinárov usadili v Palais de congrés, kde galavečer odštartoval kultúrny program sprevádzaný obrazovým predstavením desiatich hostiteľských miest kontinentálneho šampionátu v abecednom poradí: Bordeaux, Lens, Lille, Lyon, Marseille, Nice, Paríž, Saint-Denis, St. Étienne, Toulouse. Nasledoval nástup mládežníkov vo farbách všetkých 24 účastníkov ME 2016, potom pár slov povedal hudobný ambasádor podujatia David Guetta.

Trofej pre šampióna starého kontinentu - Pohár Henriho Delaunaya - na pódium priniesol tréner jej španielskeho obhajcu Vicente del Bosque. Nechýbalo pripomenutie slávnych gólov z predchádzajúcich ME: Gerd Müller (SRN) 1972, Anton Ondruš (Československo) 1976, Horst Hrubesch (SRN) 1980, Michel Platini (Fr.) 1984, Marco van Basten (Hol.) 1988, John Jensen (Dán.) 1992, Paul Gascoigne (Angl.) 1996, Nuno Gomes (Portug.) 2000, Zlatan Ibrahimovič (Švéd.) 2004, Fernando Torres (Šp.) 2008, Mario Balotelli (Tal.) 2012.

Moderátori Bixente Lizarazu s Ruudom Gullitom privítali štyroch hostí Antonína Panenku, Olivera Bierhoffa, Davida Trezegueta a Angelosa Charisteasa. Prišiel tiež generálny tajomník Európskej futbalovej únie (UEFA) Gianni Infantino, pod dohľadom ktorého spomenuté kvarteto ťahalo z osudia. Prvá loptička symbolicky patrila domácemu Francúzsku, ktoré malo isté miesto v A-skupine (A1). "Som rád, že tu môžem byť s vami. V ikonickom meste, čo nedávno prežilo tragédiu. V mene UEFA vyjadrujem v týchto ťažkých časoch úprimnú sústrasť všetkým Francúzom. Sme svedkami historického okamihu, keď sa na majstrovstvách Európy premiérovo zúčastnia až dva tucty reprezentácií. Rozhodnutie rozšíriť ME prinieslo svoje ovocie už v kvalifikácii, hneď niekoľko národov sa prvýkrát v histórii prebojovalo na kontinentálny šampionát," vravel Infantino.

Jedným z takýchto tímov je aj Slovensko. Grécky hrdina ME 2004 Charisteas po ňom pri losovaní z tretieho koša siahol ako druhom v poradí za Rumunskom, čím výber SR posunul do B-skupiny. Panenka vzápätí vyžreboval pozíciu zverencov Jána Kozáka v spoločnosti Angličanov, Rusov a Walesanov - B4. Prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik (SFZ) si užil tieto jedinečné chvíle v prítomnosti európskej futbalovej elity. "Pocity sú zaujímavé a výnimočné. Keď je niečo po prvý raz, navyše v takomto veku, človek si to vychutná. Dostali sme súperov, o ktorých sme nehovorili, že ich nechceme. Vznikli na prvý pohľad i náročnejšie skupiny. Na takejto úrovni sa už vyberá ťažko. Všetko sú nebezpeční protivníci. Verím, že rozhodne momentálna forma, zdravie hráčov a viacero ďalších okolností, čo môžu ovplyvniť individuálne stretnutia. Hráme v zaujímavých destináciách (Bordeaux, Lille, St. Étienne, pozn.), dúfam, že príde čo najviac slovenských priaznivcov," vyznal sa v mix zóne Kováčik.

Súvisiace články