Jasno
16°
Bratislava
Viola
18.5.2024
LM: Obhajca začína v Ríme, Bayern cestuje do Grécka
Zdielať na

LM: Obhajca začína v Ríme, Bayern cestuje do Grécka

BRATISLAVA / Skupinová fáza futbalovej Ligy majstrov ponúkne v stredu porciu ďalších ôsmich zápasov v rámci 1. hracieho kola. Najväčšiu pozornosť púta duel obhajcu trofeje FC Barcelona, ktorý sa v E-skupine predstaví na pôde talianskeho vicemajstra AS Rím.

Stretnutie bude mať špecifickú príchuť pre kouča hostí Luisa Enriqueho, ktorý bol v rokoch 2011 - 2012 práve trénerom rímskych "Giallorossi". Štyridsaťpäťročný rodák z Gijónu však kladie angažmán v Ríme za prínosný napriek tomu, že nebol príliš vydarený. Hneď v úvode sezóny 2011/2012 skončil AS Rím účinkovanie v play-off Európskej ligy v konfrontácii so Slovanom Bratislava, v priebehu ročníka sa mužstvu nepodarilo zaistiť si účasť v žiadnom z kontinentálnych pohárových súťaží.

Duel na rímskom Olympijskom štadióne bude jubilejným 100. v Lige majstrov pre argentínsku oporu "Blaugranas" Lionela Messiho. Dvadsaťosemročný rodák z Rosaria debutoval v LM v decembri 2004 proti Šachtaru Doneck, celkovo si zahral v 11 edíciách a triumfoval v štyroch (2006, 2009, 2011, 2015). Oba tímy sa doteraz stretli súťažne iba dvakrát. V sezóne 2001/2002 sa v rámci skupinovej fázy Ligy majstrov v Barcelone zrodila remíza 1:1, v Ríme triumfovali domáci rozdielom triedy 3:0.

Do známeho prostredia sa v stredu vráti aj tréner izraelského Maccabi Tel Aviv Slaviša Jokanovič. Štyridsaťsedemročný Srb si v rokoch 2000-2002 obliekal dres úradujúceho anglického majstra FC Chelsea, ktorému bude čeliť pri debute svojho tímu v hlavnej fáze LM.

Jeho náprotivok José Mourinho však verí, že práve duel proti Maccabi bude zápasom, v ktorom sa jeho zverenci konečne rozbehnú naplno. "Viem, že ľudia sú radi, keď sme po niekoľkých rokoch v situácii ako je táto. Prvýkrát v mojej trénerskej kariére dosahujem takéto výsledky, ale vždy budem stáť na strane mojich hráčov. Nemôžem byť teraz frustrovaný. Musím im veriť. Od nedele znova tvrdo trénujeme a verím, že sa nám podarí v stredu zvíťaziť," cituje Mourinhove slová denník Daily Times.

Ďalší z veľkých favoritov na celkové prvenstvo Bayern Mníchov sa predstaví v F-skupine na pôde gréckeho Olympiakosu Pireus. Kormidelník Bavorov Pep Guardiola pred stretnutím varuje pred silou súpera. "Každý musí ísť na 100 percent a vydať zo seba na ihrisku maximum, pretože sa môže stať, že zídeme z nastúpenej cesty," povedal Guardiola, pod ktorého vedením Bayern zvíťazil vo všetkých doterajších štyroch ligových dueloch. "Tešíme sa na stredajšie stretnutie. Samozrejme, dúfame, že víťazne vykročíme aj v Lige majstrov," doplnil poľský útočník Mníchovčanov Robert Lewandowski.

Zaujímavý môže byť tiež súboj úradujúceho ukrajinského šampióna Dynama Kyjev s portugalským FC Porto. Na Olympijskom štadióne v Kyjeve pôjde v G-skupine o konfrontáciu dvoch atraktívnych herných štýlov. Portskí "draci" doteraz v šiestich vystúpeniach na Ukrajine ešte neprehrali.

E-skupina:
Bayer Leverkusen (Nem.) - BATE Borisov (Biel.), rozhoduje: Danny Makkelie (Hol.)
AS Rím (Tal.) - FC Barcelona (Šp.), rozhoduje: Björn Kuipers (Hol.)

F-skupina:
Dinamo Záhreb (Chor.) - Arsenal Londýn (Angl.), rozhoduje: Ovidiu Hategan (Rum.)
Olympiakos Pireus (Gréc.) - Bayern Mníchov (Nem.), rozhoduje: Carlos Velasco Carballo (Šp.)

G-skupina:
Dynamo Kyjev (Ukr.) - FC Porto (Portug.), rozhoduje: Felix Brych (Nem.)
FC Chelsea (Angl.) - Maccabi Tel Aviv (Izr.), rozhoduje: Felix Zwayer (Nem.)

H-skupina:
FC Valencia (Šp.) - Zenit Petrohrad (Rus.), rozhoduje: Craig Thomson (Škót.)
KAA Gent (Belg.) - Olympique Lyon (Fr.), rozhoduje: William Collum (Škót.)

Súvisiace články