Polojasno
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Rakúšania na ME. K postupu im gratuloval aj Ibrahimovič
Zdielať na

Rakúšania na ME. K postupu im gratuloval aj Ibrahimovič

ŠTOKHOLM / Futbalisti Rakúska postúpili na budúcoročné majstrovstvá Európy do Francúzska.

Zverenci švajčiarskeho trénera Marcela Kollera spečatili svoj prienik na šampionát utorňajším presvedčivým víťazstvom vo Švédsku 4:1 a zabezpečili si celkový triumf v kvalifikačnej G-skupine.

Rakúšania v doterajších ôsmich dueloch nazbierali 22 bodov (7-1-0) a dosiahli obdivuhodné skóre 16:3. V Štokholme im na definitívu stačila remíza, ale presnými zásahmi Davida Alabu a Martina Harnika si vypracovali sľubný náskok už v prvom polčase. Po zmene strán sa presadil aj Marc Janko a gólovú dupľu si doprial Harnik. Za domácich iba znížil v nadstavenom čase Zlatan Ibrahimovič.

"Zvíťaziť 4:1 vo Švédsku, veď to je šialené. Vrelá vďaka našim fanúšikom. Moji hráči úžasne pristúpili k svojim povinnostiam a teraz si zaslúžene môžu povedať: ´Dostali sme sa do Francúzska´," cituje Kollerove slová plné radosti portál krone.at.

"Na tento deň nikdy nezabudneme. Celý bol jednoducho fenomenálny. Hrali sme dokonale a zaslúžene zvíťazili," povedal stredopoliar Zlatko Junuzovič.

V drese Švédska napokon nastúpila aj najväčšia hviezda Zlatan Ibrahimovič, ktorý pre zranenie nedohral sobotňajší neúspešný duel na pôde Ruska (0:1). "Gratulujem Rakúšanom k postupu, boli lepším tímom ako my," skonštatoval hráč parížskeho St. Germain.

Rakúsko v histórii štartovalo na jediných ME, v roku 2008 ich spoluorganizovalo so Švajčiarskom. Doteraz posledný kvalifikačný úspech zaznamenali Rakúšania na konci minulého tisícročia, keď štartovali na MS 1998 vo Francúzsku. Aj vtedy čelili v eliminácii Švédom, v oboch dueloch zvíťazili 1:0 gólmi vtedajšej rakúskej hviezdy Andreasa Herzoga.

"Skvelé, som nadšený. Som veľkým fanúšikom tohto tímu, ktorý mohol vo Švédsku pokojne streliť päť, šesť či sedem gólov. Celá táto kvalifikácia bola ako maturitná skúška. Ak budeme hrať ako proti Švédom, uspejeme proti komukoľvek. Tím sa za ostatné roky veľmi zlepšil a postup je zaslúžená odmena," vyhlásil tréner Rakúska na MS 1998 Herbert Prohaska.

Súvisiace články